reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson tvrdí, že do kanceláře nepatří jenom laser. Jeho nová řada kancelářských multifunkcí WorkForce řady 4500 totiž využívá inkoust a podle výrobce s ještě nižšími tiskovými náklady než u laseru. Jak moc nás přesvědčí nejlevnější kancelářský rebel této řady?
odb (513) | 25.1.201219:32
chvalim vyber produktu na recenziu. Nieje to vycerpavajuca recenzia ale som rad za nu. V najblizsich dnoch sa chystam jednu atramentovku zakupit do firmy.
Vyrobcovia sa teraz snazia v oblasti atramentu. Epson a HP maju zaujimave atramentove tlaciarne, ktore su zaujimavou konkurenciou k lacnejsim laserovkam.
Odpovědět0  0
diego004 | 25.1.201219:14
na starickou laser Sharpku je orig. toner za necelych 1254,­- Kc, vydrz 16.000,­- stran... tomu rikam ekonomicky tisk :­-)
Odpovědět0  0
Ivan1 | 25.1.201218:27
Nevim, jestli je to jen muj nazor, ale nemoznost tisku z USB flesky me osobne pripadne jako vyrazny nedostatek. Tato multifunkce docela solidne pracuje bez PC, ale neumi vytisknout pdf prinesene na klicence bez zapinani PC. Pro me skoda.
Odpovědět0  0
mino3029 (1) | 25.1.201216:24
Dobrý den,
Zajímavá recenze z pohledu nákladů a kvality tisku, úplně mi tam chybí informace o skenování po síti ­(na FTP, Sambu­), zda umí a co umí. Děkuji
Odpovědět0  0
Joe1212 | 25.1.20129:15
Jde do toho dávat neoriginální inkoust ? To je oč tu běží, pokud ne, potom to nemá význam.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4501) | 25.1.201210:02
A proc byste do toho chtel davat neoriginalni inkoust? Levnejsi tisk snad uz byt ani nemuze a pochybuju, ze neoriginalni inkoust bude vodeodolny i na beznem a uplne obycejnem papiru. Podle meho nazoru je toto presne ta tiskarna, kde nema nejmensi vyznam strkat tam nejaky jiny nez originalni inkoust :­-)
Odpovědět1  0
Joe1212 | 25.1.201213:31
Protože barevná stránka za 1,14 Kč při 5 % pokrytí a několikatisícové investici do největších cartdridge XXL přibližně v ceně nové tiskárny a není problém se dostat na 10 Kč a víc.
Ptal jsem se proto, že u produktů nejmenované jiné společnosti s neoriginálním inkoustem není problém a málokdo papíry koupá ve vaně.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 25.1.201214:06
Nevim, zda tohle je problem jen ceskeho naroda, nebo celosvetovy, ale proc vidite problem v koupi XXL naplni? Vzdyt je to prece investice. Pokud mam tiskarnu nekolik let, je preci jednodussi na zacatku investovat nekolik tisic do naplni a pak se dlouhou dobu o nic nestarat nez kupovat kazdou chvili mensi a drazsi naplne ­(a ve vysledku zaplatim vic, nehlede na cas, ktery stravim shanenim a instalaci­). Toto je jen neschopnost investovat :­-­(

Pripada mi to stejne stupidni jako argumenty autodopravcu, ze nemaji penize na zimni pneumatiky. Ty pneumatiky sjedou tak ci tak, pokud budou jezdit cely rok na letnich, tak tech letnich sjedou dvakrat tolik. Tak nevidim duvod, proc by nemohli kupovat zimni gumy, pocet vymenenych pneumatik bude stejny, nebudou mit takove problemy v zime a nakonec jeste mozna usetri, protoze naklad vzdy dojede tam, kam ma.

Ona odolnost ale nemusi byt tak k zahozeni. Samozrejme, ze nikdo nebude ty papry koupat, ale nejake politi vodou nebo necim podobnym je docela casty problem.
Odpovědět1  0
pkolcun (75) | 25.1.201217:27
Zaujimalo by ma ako je to u tychto novych atramentovych tlaciarni s problemom zaschynania atramentu. Mam skusenosti s jednou, ktora ak nie je pravidelne pouzivana ­(aspon raz za tyzden­) bez ohladu ci je tam originalna alebo neoriginalna tak sa dizi upchaju a tlaciaren netlaci. Toto u Laseru nehrozi.
Odpovědět0  0
Joe1212 | 25.1.201218:35
Nevidím problém v investici, vidím problém v nákladech na tisk 1 A4, proto se zajímám o alternativní inkoust, myslím že teď už je to doufám jasné.
O patro výše v kanceláři zlikvidují dva balíky 500 A4 do týdne a ta ­"dlouhá doba kdy se o nic nemusíme starat­" je zhruba týden, pak nějaká barva prostě dojde.
Odpovědět0  0
odb (513) | 25.1.201219:25
Na skusenosti s alternativnymi naplnami je ta tlaciaren kratko na trhu.
Pri tej cene naplni je malo dovodov hladat alternativu. Za podobne ceny su kvalitne nahrady do laseroviek. Chces tlacit aby ti za to vyrobca platil? Neprehanas to.

Ak chces dlhu dobu, ked sa o nic neches starat, tak to si musis vybrat inu tlaciaren. Napriklad atramentovu Epson B510DN, kde mas farebne naplne na 7tis. stran a ciernu na 8tis. stran.Tam je ta cena za stranu este nizsia. Ked tlacis tisic stran mesacne, tak to ale musis pouzivat tlaciaren z inej cenovej hladiny ako je tato. Tato tlaciaren je na hrane pre taketo zatazenie.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 25.1.201223:04
No ja nevim, ale kdyz se podivam na vydrz XXL naplne, vidim tam 3400 stran. O patro vyse jim tak jedna cartridge vydrzi skoro na mesic. Ostatne kdyz se podivate na tiskove naklady podobnych laserovek, zjistite, ze jsou nezridka i 3­-4x vyssi. Je samozrejme, ze profilaserovky za mnohem vyssi ceny budou mit i nizsi naklady na tisk, ale v teto cenove kategorii je to jedna z nejvyhodnejsich nabidek, a to i s originalnim inkostem. Ja si porad myslim, ze necelych 30 haleru na tisk 1 A4 strany je dost nizka cena tisku v teto cenove hladine tiskaren.
Odpovědět1  0
Marcel Divín | 13.2.201223:01
Je škoda, že je prvním přáním zisk alternativních inkoustů ­(toto skutečně na západ od našich hranic při obrovské nabídce kompatibilů moc neprodávají­) . Je škoda, že jste nikdy neviděl, jak se tyto inkousty ­"vyrabějí­" a u nás v ČR recenzují jako skvělé. Jde vlastně o základní inkoust včetně zásadních nečistot. Výsledkem je špatná kvalita, zasychání z důvodu ucpání, ztráta záruky. Těch cca 100mil.€, které investujeme se někde projevit musí :­-)
Odpovědět0  0
Marrekk | 14.2.20128:15
Vlastním model R2400 a kvôli neustálym problémom so zasychaním pri používaní ORIGINÁLNEHO atramentu som ju bol nútený prestať používať s originálnymi atramentami, pretože to bolo finančne neúnosné. Napr.

1­) Počas tlače v plnej kvalite si dá tlačiareň oddychový čistiaci cyklus a čo to ­- zrazu niekoľko trysiek upchatých.
2­) Všetky trysky čisté, minie sa jedna náplň, po jej výmene a následnom automatickom čistení zrazu iná farba, v ktorej je ešte 70 % a s ktorou sa vôbec nehýbalo, má polovicu trysiek upchatých.

A takto by sa dalo pokračovať do nekonečna. Jedno ­- dve ­- tri čistenia a zrazu je v keli 16 ml atramentu ­(v cene cca. 16 EUR­). Tak kde potom soudruzi se 100 mil. rozpočtem udělali chybu?

Odkedy do nej lejem neoriginálne atramenty za 1­/12 ceny originálnych, tak spávam kľudnejšie už len z dôvodu, že je lepšie spláchnuť atrament za 1,3 EUR než za 16. V trvanlivosti nevidím rozdiel ­(testované v amatérskych podmienkach, výtlačky s orig. aj neorig. atramentom umiestnené rok na balkóne na priamom slnku­) a čo sa týka farebnej zhody, na to mám vlastné profily. A určite sa neupcháva častejšie, než pri použití originálu.

Ale inak DuraBrite Ultra ma zaujal, skúsim ju do jednej svojej testovacej Epsony naliat. Ak je naozaj odolny voci vode na beznych papieroch, tak je to krok spravnym smerom. V kombinacii s velkymi zasobnikmi.
Odpovědět0  0
Marcel Divín | 15.2.20120:26
Je otazkou, kde a jak je tiskárna používána a taky nevím, jaký inkousto používate. Pokud se bavíme o inkoustu za 40 Kč tam to o kvalitě a hlavně stabilitě není ­(za tuto částku nevyrobí inkoust v prvotřídn íkvalitě nikdo a věřte, že originální výrobci vyrobí násobně více inkoustu oproti kompatibilum. Navíc nikdy nevíte, jestli to, co kupujete dodal stejný výrobce, nebo je to o někoho dalšího , kdo měl např. nějakou akci, Umím si představit, že po vytvoření vlastních profilů, několikanásobné kalibraci jste schopen s tiskárny něco dostat kvalitativně je to ale jinde. Určitě je možné, že něco zasychá a vždy jako u každé tekutiny toto bude hrozit. Peníze, které investujeme právě směřujeme do výdrže systému a výsledky tady jsou. Nové SP 2880 a vyšší už mají systémy výrazně šetrnější.
Odpovědět0  0
Main (1) | 27.1.201217:44
Neoriginalny atrament Vam netreba, nedostali by ste totiz tie vlastnosti, ktore tuto tlaciaren robia unikatnou. Mam vo firme Epson B­-510DN ktora pouziva velkokapacitne naplne na 7000stran. Bola to najlepsia kupa co som kedy spravil... Nakup tlaciarne v akcii bol nejakych 150EUR =3750Kc ­(teraz je to cca 300€­) a naplne stoja nieco cez 40EUR ­(1000Kc­) Doteraz som este nemenil, stale idem na povodne. Vodostalost a odolnost voci oteru na obycajnom papieri je famozna. Pre zakaznikov robim reklamne akcie typu ­- vytlacim a po chvili ponorim do vody. Nic sa nemaze, nerozpija a dokonca ked som nechal vytlaceny papier namoceny do vody cely den, papier sa rozmocil a vsade sa rozpadal ­- okrem miest ktore boli potlacene. Tlacim tym plagaty do externeho prostredia, ktore maju byt odolne voci vonkajsim vplyvom. Cena za jednu FAREBNU stranu je nizsia nez cena laserovej ciernobielej tlaciarne z nizsej cenovej kategorie.
Maximalna spokojnost ­- ked mi dosluzi moja ­(draha laserova­) OKI, dalsia farebna office multifunkcia bude Epson
Odpovědět0  0
samuel.behul (3) | 28.1.20128:42
Jednu otazku by som mal, ako je to pri tejto 510DN s obojstrannou tlacou? Lebo bezne atramentovky s tym maju problem, atrament zvykne presvitat. Je to pouzitelne, aj ked je na jednej strane obrazok vacsieho formatu ­(napr. nejaky graf­) a na druhej strane iba kde­-tu text? Alebo sa ten obrazok prepija az na druhu stranu? Vdaka za info.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 28.1.201213:17
V ovladacich lze pri zadavani oboustranneho tisku nastavit hustotu inkoustu, takze miru ­"prosvitani­" lze velmi bohate kontrolovat.
Odpovědět0  0
frys.pavel (21) | 25.1.20124:23
Recenzent má pravdu, český návod kolem instalace inkoustových kazet je zmatečný. Před odstraněním zpravidla žlutých ­"papírových­" záslepek se kazety protřepou, pak se záslepky odstraní a kazety usadí na místo. Vyndávají se prázdné až mám k dispozici kazety náhradní !!! Tiskárna ­(přes své ­"dožadování­" kazety nové­) umí vytisknout na tzv. prázdnou kazetu ještě slušnou řadu stránek. :­) Až nějaká barva skutečně dojde, je ji třeba neprodleně vyměnit.
Odpovědět1  0
suchar | 25.1.20121:15
Jak je vyřešeno možné zasýchání barvy v triskách? Předpokládám, že nijak :(
Odpovědět0  2
frys.pavel (21) | 25.1.20124:08
V triskách ? :­) Tak to nevím, ale v tryskách EPSONu inkoust nezasýchá. Za předpokladu, že uživatel vyndává prázdnou inkoustovou kazetu až v okamžiku, kdy má nachystanou kazetu novou.
Odpovědět2  0
suchar | 25.1.201212:38
a, pardon za gramatickou chybku. pokud je mi známo, bývá nebo alespoň bývalo pravidlo tisknout inkoustem minimálně 1x za pár dnů, aby v nich nezasychala barva ­- výměnu kazet bych do tohoto nezapojoval. vím, že je to tiskárna pro kancelář, ale i tak by se mohlo stát, že se na ní týden či dva nebude tisknout a co pak?
Odpovědět0  0
frys.pavel (21) | 25.1.201215:27
Nemusíte mít obavy, Epsony mají samočistící proces, prostě si ­"utřou boty­" a jedou dále. Můžete mi věřit, ač na penzi, prodal jsem za svou kariéru řádově tisíce Epsonů. V současnosti mám barevnou multifunkci s šesti inkousty ­(převážně na fotografie­). Tiskne i s půloroční prodlevou. Na rozdíl od jiných výrobců, má Epson jiný způsob zpracování inkoustu, tedy ­"studený­". ­"Piezopumpičky­" ženou inkoust do trysek. Skutečně je znám od prvního barevného typu z roku 1994. Závady vznikají jen a jen tím, že uživatel kašle na manuál a vyndá prázdnou kazetu a plnou instaluje po týdnech až měsících. Pak už může být se zaschlými tryskami problém. Jde o úplně jiný princip tisku, odlišný od ostatních výrobců. Taktéž varuji od pokusů doplňovat Epsony neoriginálními inkousty.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.