reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESI Dr. DAC prime: všestranný audio pomocník

14.9.2011, Petr Štefek, recenze
ESI Dr. DAC prime: všestranný audio pomocník
Externí DAC je poslední dobou zbožím, které se začíná zabydlovat u běžných počítačů v domácnostech. Důvodem hovořícím pro koupi je samozřejmě kvalita reprodukce nesrovnatelně lepší než u běžných zvukových karet.
Nejsem velkým příznivcem takto koncipovaných srovnání zvuku, kdy každý přístroj ohodnotíte počtem bodů a po vás potopa. Pro mé účely a přiblížení rozdílů v kvalitě samotného zvuku jsem takovýto pokusný žebříček stvořil. Referenční vrchol je v tomto případě NAD C565 a referenčním dnem zvukově nezajímavá Audigy Xtreme Audio. Pokud v budoucích testech jednu nebo druhou mez překonáme, pak tento žebříček jednoduše rozšíříme.



AKG-701


Jako zdroj digitálního zvuku budeme uvažovat Audiotrak Prodigy HD2. V případě CD přehrávače je využit stejný záznam, ale na originálním nosiči CD. V případě počítače FLAC stejného CD. Tento standard bych velmi rád uchoval i pro další testy. Jako reprodukční řetěz poslouží kombinace předzesilovače NAC C165 a koncového zesilovače C275, které „krmí“ regálové reproduktory Xavian 125 Evolizione a Xavian Basso. Využitá kabeláž je značky Audioquest a Kimber.



NAD C565BEE


O přehrávání hudby se nám stará přehrávač Foobar200 v1.1.7 podpořen již výše zmiňovanou zvukovou kartou Audiotrak s ASIO ovladači. Takže nutný základ k efektivnímu využití kvalitního externího DAC.

Kvalita zvuku na provizorní stupnici (vyšší číslo = lepší zvuk):

10 – NAD C565 (CD)
9
8 – NAD C565 (DAC optický vstup)
7 - Dr. DAC prime (optický vstup)
6 - Dr. DAC prime (USB)
5
4 – ESI Prodigy HD2 (standard)
3
2
1 - Creative Audigy Xtreme Audio


Abych také trochu okomentoval hodnocení slovy a ne pouze umístěním. Zvukovou kartu ESI Prodigy HD2 s neupravenými operačními zesilovači dělí od dnes testovaného DAC minimálně třída. Zvuk oproti Dr. DAC prime nemá potřebnou dynamiku ani prostor a je podstatně agresivnější. Pokud si vzápětí jako zdroj zvuku zapnete Dr. DAC prime skrz USB, budete překvapení markantním rozdílem a svých těžce vydělaných korunek litovat nebudete. O stupínek výše ve vyváženosti reprodukce postoupíte, pokud budete Dr. DAC prime krmit z interní zvukové karty jako Audiotrak Prodigy HD2 nebo jiné podobné zvukové karty, namátkou mě napadá ESI Juli@.

Pokud jste doufali v zázrak, tak ten se dnes nekoná. CD přehrávač v ceně 18 tisíc je lepší ve všech směrech. Jako DAC o překvapivě malý kousek, ale pokud do šuplíku mechaniky zasunete stejné CD, jako je srovnávaný záznam ve FLAC, tak je hned vymalováno. Zvuk je podstatně neutrálnější, s lepší definicí prostoru a dynamikou. Osobně si ale troufnu říci, že NAD C565 to v příštím testu s dalšími DACy nebudeme mít vůbec lehké. CD přehrávače střední třídy jsou dnes téměř dokonalými stroji v přehrávání stříbrných placek, kterým lze vytýkat opravdu málo a jejich nedostatky vyniknou hlavně ve srovnání s podstatně dražšími stroji. Dr. DAC stejně jako NAD C565 umí převzorkováním originální audio signálu dosáhnout na podstatně vyšší kvalitativní příčky reprodukce.

Lví podíl na velmi dobrém výsledku Dr. DAC prime má ovšem upsampling, který pomáhá opravdu na všech frontách a bez něj je reprodukce o kapku méně dynamická a rozlišená. Jak už jsem ale podotkl v předchozí kapitole, posuzování zvuku je v našem případě s aktivovaným převzorkováním.


reklama