reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?

20.10.2011, Petr Štefek, recenze
ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?
V dnešní recenzi se podíváme, zda ESI umí využít potenciál čipu Creative lépe než jeho samotný výrobce. Testovaná ESI Prodigy X-Fi NRG se na trhu etablovala jako alternativa k běžných zvukových kartám Creative X-Fi.
Kapitoly článku:
  1. ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?
  2. ESI Prodigy X-Fi NRG – bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr
V minulých recenzích jsme zabývali zvukovými kartami a DACy, které jsou primárně určeny pro poslech hudby a tomu je uzpůsobena i jejich konstrukce a volba součástek. Jsou v převážné většině zaměřeny na stereofonní reprodukci, která je stále považována jako jediná cesta pro puristy. Hráč, který chce kvalitní reprodukci a podporu herních zvukových standardů, má v tomto případě v naprosté většině smůlu. Dnes testovaná karta se snaží jít zlatou cestou a nabídnout něco jak v oblasti kvalitního sterea, tak i podporu herních standardů jako je EAX a reprodukce 7.1.
 
Když si dnes chcete pořídit samostatnou zvukovou kartu do PC, jako první vás asi napadne značka Creative, kterou potkáváme od dob prvního SoundBlasteru, jenž vytvořil pro PC standard. Tyto zvukové karty a především poslední verze X-Fi nejsou nijak špatným zbožím, pokud na počítači budete jen hrát, potřebujete podporu posledních standardů EAX a vlastníte multikanálovou reproduktorovou soustavu. Celkové naladění zvuku Creative je efektní, ale do analytické reprodukce má poměrně daleko a v superlativech se nedá mluvit ani o standardním mixeru a různých utilitách.

Většina hráčů se při koupi počítače spokojí s integrovaným kodekem na základní desce, který pro běžné reproduktory pro PC prostě stačí. Poslední kodeky, zvlášť na lepších základních deskách, se v současnosti chlubí podporou multikanálového zvuku nebo třeba digitálním optickým výstupem. Zvuková kvalita je ovšem dostačující pouze v případě, že vlastníte levné PC reproduktory (řekněme v ceně do 2-3 tisíc Kč), které lepší zdroj zvuku neocení.




ESI Prodigy HiFi 7.1

Pokud chcete z PC dostat poměrně kvalitní zvuk, který vám dovolí alespoň částečně vychutnávat vaši oblíbenou hudbu či koncerty na DVD nebo Blu-ray (případně MKV), musíte z hlavy dostat poměrně rozšířený nesmysl, že všechny digitální zdroje hrají stejně, protože samotný zvuk zde vzniká z jedniček a nul. V rámci dekódování zvuku hraje roli nejen to, jak kvalitně, respektive v jakém formátu, je zvuk zaznamenán na médiu, což může být optický disk nebo pevný disk či jiné medium (soubory nebo "obrazy"), ale také jak kvalitní je celý reprodukční řetězec a do jaké míry je ovlivňován negativními vlivy.

Na výběr jsou zde v podstatě dvě varianty, které si doma můžete velmi lehce realizovat. Tou první je interní zvuková karta, kterou zasunete do volného slotu PCI nebo PCIe a k ní připojíte svou reproduktorovou soustavu nebo zesilovač. Obecně se dá říci, že schopná zvuková karta vás přijde poměrně lacino. Jejich ceny začínají od zhruba 2 tisíc (samozřejmě stoupají až do několika desítek tisíc korun). Dnes testovaná zvuková karta Audiotrak Prodigy X-Fi NRG se nachází v cenové hladině mezi dvěma a třemi tisíci korunami, což je pro většinu uživatelů ještě akceptovatelná mez.

Aby zvuková karta poskytla kvalitní analogový audio signál, musí být vybavena nejen kvalitními D/A převodníky, ale i dalšími součástkami, mezi které řadíme operační zesilovače, DSP čipy, kondenzátory nebo ochranu proti rušení, jehož zdatným zdrojem je právě PC. V podstatě se dá říci, že čím dražší zvuková karta je, tím kvalitnější by použité součástky měly být a tím lepší by měl být i výsledný zvuk. Zvukovou kartu bychom měli volit s ohledem na kvalitu reproduktorů, případně multikanálového či stereo zesilovače.

Druhou cestou je zakoupení externího DAC, který je v podstatě zvukovou kartou. Podobné zařízení je v naprosté většině podstatně dražší než zvuková karta. V předešlých recenzích jsme si představili ESI Dr. DAC Prime, který přesvědčil o vhodnosti toho řešení a ospravedlnil svou cenu podstatně vyšší zvukovou kvalitou. V poslední době se s externími DAC pro PC roztrhl pytel a je opravdu z čeho vybírat, takže další testy na sebe nenechají dlouho čekat. Jako další produkt si v této kategorii otestujeme StyleAudio DAC USB CARAT - TOPAZ SIGNATURE, který se pyšní různými oceněními.

StyleAudio USB DAC Carat Topaz Signature

DAC v případě modelů pro PC je ovšem poměrně multifunkční komponentou, která zastane nejen funkci dvoukanálové zvukové karty, ale taky sluchátkového zesilovače. Mezi možnosti, jak dostat zvuk z počítače do DAC, můžeme počítat USB nebo digitální optický/koaxiální výstup. Puristé budou preferovat pravděpodobně vždy optiku, ale jak jsme si ověřili v minulé recenzi, USB dokáže být také vhodným partnerem pro přenos audia, i když zde situace není ideální a je potřeba pozorně sledovat, jak je v tomto ohledu DAC navržený. V tomto je nejlepší asynchronní dostatečně izolované USB a vlastní hodiny DAC pro co nejvěrnější rekonstrukci audio signálu a zamezení negativních vlivů, jako je jiter.
reklama