reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Externích 5.1 kanálů od Creative

30.3.2011, Jan Vítek, recenze
Externích 5.1 kanálů od Creative
Nebaví vás u vašeho notebooku poslouchat zvuk z integrovaného zvukového čipu a rádi byste si pořídili něco lepšího? Tím může být Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro, tedy externí zvuková karta pro USB s podporou 5.1 kanálů a dálkovým ovladačem.
Kapitoly článku:
Ovladačů, respektive doprovodného software pro nastavení zvukovky jsem se osobně trošku obával a dá se říci, že oprávněně. Už při instalaci nám CD nabídne množství různých aplikací jako Creative ALchemy, Entertainment Console, Audio Control Panel a Volume Panel. Takže pro uživatele to znamená spíše zmatek než možnost volby, protože nemá moc jasno, co bude a nebude vůbec potřebovat.



K tomu se ještě mezi zmíněný software zamotají utility pro nastavení dálkového ovladače a OSD menu, které ale nenabízí téměř žádné volby. U ovladače si pouze můžeme zvolit typ, který je ale jinak přednastaven správně a můžeme jej deaktivovat. U OSD menu si pak lze pouze nastavit, kde se má na monitoru zobrazovat. Toto všechno by mohlo být součástí jedné modulární aplikace, podobně jako to umí firma Logitech. Creative nás ale naprosto nekreativně zahltí množstvím různých prográmků, které spolu nejsou vůbec provázány.



Podívejme se ale na zajímavější nastavení skrývající se v seznamu Volume Panelu, který nahrazuje v trayi ikonku reproduktoru s nastavením hlasitosti. Tam najdeme jednak Entertainment Console a Audio Control Panel.



Creative Entertainment Console svým názvem vyvolává dojem, že se snad bude starat o správu multimédií, ovšem tak tomu vůbec není. Tato aplikace nám nabízí nastavení zvuku, tedy to samé, co Audio Control Panel, pouze v odlišném grafickém zpracování. To má navodit dojem, že ovládáme virtuální hi-fi přístroj, který má ovšem poněkud graficky nepovedené podání.



V ovládací konzoli se mění pouze modrá obrazovka, která je dole rozdělena na šest různých sekcí. První z nich nastavuje hlavní výstup na sluchátka, 2/2.1 reproduktory, nebo 5.1 reproduktory. Můžeme si zkontrolovat jejich správné zapojení (Channel) a v Advanced pak lze každému kanálu nastavit vlastní hlasitost.



Druhá sekce setýká známých EAX efektů, s nimiž přišel již Sound Blaster Live!. Zde je však na výběr pouze z osmi, u nichž lze nastavit také intenzita.



THX TruStudio se rozděluje na Surround, Crystalizer, Speaker, Smart Volume a Dialog Plus. Surround má zajistit virtuální prostorový zvuk, k čemuž potřebuje pouze stereo zvuk a osobně mohu říci, že se mu to sice daří, ale za cenu zkreslení originálního zvuku. Crystalizer má za úkol obnovu detailů ztracených kompresí audio signálu, o což se dle poslechu snaží zdůrazněním těch pravých frekvencí (tedy vysokých a nízkých, které se kompresí osekávají). To totiž dělá i při poslechu souborů FLAC, které jsou bezeztrátové, a v takovém případě by měl Crystalizer zůstat bez práce, tedy alespoň podle toho, co o něm prohlašuje Creative. Jde tak v podstatě o efekt Loudness známý třeba ze zesilovačů.

Speaker má prostě vylepšit zvukové podání a především basy, což opět z mého pohledu zařídila prostá úprava ekvalizéru. Užitečná funkce může být Smart Volume kompenzující náhlé změny v hlasitosti a nakonec Dialog Plus má zdůraznit lidský hlas. A opět se za tím bude ukrývat zdůraznění těch pravých frekvencí, v nichž se lidský hlas pohybuje. Nehledejme tedy za funkcemi souboru THX TruStudio Pro zázraky. Spíše jde o tematické úpravy nastavení ekvalizéru pro ty, kteří si na to netroufají sami. Pak je tu ale také užitečné nastavení dělicí frekvence (crossover frequency), která je ve výchozím stavu nastavena na 80 Hz (10 - 1000 Hz).



A právě ekvalizér máme hned vedle, a to i s různými přednastaveními pro pop, rock, jazz, atd. Tato přednastavení si lze i ukládat na disk.



Další na řadě jsou živé efekty pro mikrofon, tedy respektive pouze jeden efekt - koncertní hala. Více jich na výběr kupodivu nebylo.



Poslední ikonka ukrývá mixer, tedy nastavení hlasitosti pro výstupy a vstupy, popřípadě jejich úplnou deaktivaci.



Co se týče Creative Audio Control Panel, pak jak můžete vidět zrovna na záložce s THX TruStudio Pro, ten nabízí to samé v klasickém uživatelském rozhraní se záložkami. To sice nepůsobí tak "hi-fi", ale je jednodušší a rychlejší na ovládání.



Nakonec se krátce podíváme na Creative ALchemy určenou pro zprovoznění hardwarově akcelerovaných EAX efektů u her, což funguje s API DirectSound 3D pod operačními systémy Windows Vista a 7.





reklama