reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x

18.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x
Do naší redakce se dostal opravdu netradiční 22" LCD monitor od výrobce Lenovo. Předně jde o jeden z mála monitorů této úhlopříčky, který má rozlišení 1920x1200, jež obvykle připadá až 24" modelům. Navíc nejde o technologii TN a cena je velice přijatelná.

Odezva


V odezvě se již papírově tato dvaadvacítka odlišuje od ostatních. Většina dnešních má 2 ms a max. 5-6 ms. Dnes testovaný má oněch 6 ms, což naznačuje, že monitor nebude zrovna ideální pro hry. Na druhou stranu, dříve jsme se spokojili s 16ms panely a dnes se nám zdá 6 ms moc. Zkrátka doba pokročila a my jsme zvyklí na jiné hodnoty. Podívejme se, jak si monitor vede při měření optickou sondou. První pohled na graf prozrazuje, že odezva opravdu nebude nic moc. Maximální odezva činí 33,2 ms, minimální 19,8 ms. V průměru má 24,6 ms. A proč monitor má takovou odezvu? Hlavním problémem je překmit, který se vyskytuje prakticky při všech typech odezvy. Škoda.


Odezva v závislosti na změně

A nyní se dostáváme k jedné konkrétní odezvě 0-175-0. Všimněte si velkého překmitu u odezvy rise. Dosahuje nepěkných 18 %, a to může způsobit šum v obraze při sledování videa, nebo hraní her. Uvidíme, jak si povede v praktických testech. Hodnoty jednotlivých odezev jsou 18,4 ms pro rise a 7,2 ms pro fall.


Odezva 0-175-0 (40 ms/div)

I odezva typu šedá-šedá se chová podobně. Hodnoty jsou 18,8 ms pro rise a 8 ms pro fall. Jsou tedy v podstatě stejné, což je na jednu stranu dobré a na stranu druhou to jsou stále dost vysoké hodnoty.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Inputlag tohoto monitoru je vidět i při běžném pohybu s okny ve Windows. Ono zpracovávat tak velký počet pixelů v 8bitové barevné hloubce na každý subpixel je dost náročné na výpočet. Inputlag tohoto monitoru činí 58 ms.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Dostáváme se k dalšímu velice důležitému testu. Sledování videa se v poslední době stává velice důležitým faktorem při výběru monitoru. HD videa sice nejsou u nás prakticky v prodeji, ale underground se nezapře. Zkrátka lidé čím dál tím víc chtějí širokoúhlý monitor s plným HD rozlišením. To tento poskytuje, a tak se stává velmi vhodným kandidátem. Při sledování jsem narazil na jeden drobný problém, kdy v hodně kontrastních scénách je vidět odezva a hlavně za některými objekty se vyskytuje stín způsobený technologií OverDrive. Naštěstí se to stává opravdu jen zřídka a většinou si toho vůbec nevšimnete. Díky S-PVA obrazovce a vysokému kontrastu jsou filmy perfektně dynamické a mají dobrou hloubku obrazu. Černá barva jako taková by mohla být trochu tmavší, ale nejde o žádnou tragédii.


Hraní her




U her jsem zaznamenal bohužel trochu větší problémy. Například taková hra Half-Life 2 vykazovala výrazné rozdvojování hran a za objekty se objevovaly stíny. Některé hry se daly s přehledem hrát, ale náročnější hráči si jistě najdou lepší monitor pro svůj sport. Zkrátka se zde ukazuje, že technologie xVA je oproti TN v odezvě stále dost pozadu.
reklama