reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x

18.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Extrémní dvaadvacítka - Lenovo L220x
Do naší redakce se dostal opravdu netradiční 22" LCD monitor od výrobce Lenovo. Předně jde o jeden z mála monitorů této úhlopříčky, který má rozlišení 1920x1200, jež obvykle připadá až 24" modelům. Navíc nejde o technologii TN a cena je velice přijatelná.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1440x900)


Bohužel monitor neumí zachovávat poměr stran (nelze to nastavit v OSD menu), a tak se musíme spolehnout na zachování poměru stran přes ovladače grafické karty. Pojdmě se však podívat na kvalitu interpolace. Ta je bohužel celkem špatná. Linky jsou výrazně rozostřené a působí až rušivým dojmem.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

I interpolace textu a jednoduché barevné grafiky není pro monitor zrovna dobrá vizitka. Písmo je výrazně rozostřeno a špatně se čte. Raději si zapněte interpolaci přes ovladače grafické karty. Získáte tak lepší výsledek.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

Hra Half-Life 2 už pouze potvrzuje předchozí teoretické testy. Textury a hrany jsou nepříjemně rozmazané. Do karet však monitoru hraje jeho malá velikost pixelu resp. subpixelu. Díky tomu se takto špatná interpolace celkem skryje. Problémy odhalíte hlavně při pohledu z malé vzdálenosti.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)

Velikost pixelu


Trošku netradičně do recenze uvedu takovou malou úvahu o velikosti pixelu resp. subpixelu. A proč? Zkrátka monitor s úhlopříčkou 22" a rozlišením 1920x1200 se jen tak nevidí. Valná většina uživatelů je zvyklá na velikost pixelu 0,294 mm (19" LCD). Tento monitor má 0,247 mm, což je v podstatě nejmenší velikost pixelu u externích komerčních LCD monitorů, se kterou se můžete setkat. Podobnou velikost pixelu mají pouze 30" (0,250 mm), a tak se může leckterému uživateli stát, že budou písmenka příliš malá a špatně čitelná. Osobně s tím nemám problém, ale znám spoustu lidí, kterým toto může činit problémy. Následuje menší ukázka velikosti pismen na běžných LCD monitorech.


Od shora: 0,247 mm; 0,250 mm; 0,264 mm; 0,282; 0,294

Vyjádřeme si to ještě v procentech:



Regulace jasu


Regulovat jas lze pomocí podsvětlovacích trubic, a tak nepřicházíte od drahocenný gamut. Frekvence blikání trubic je slušných 210 Hz.

reklama