reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra

25.10.2005, Pavel Kovač, recenze
FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra
Každá moderní domácnost se dnes neobejde bez DVD přehrávače, počítače a popřípadě i harddiskového rekordéru. Co když ale stačí jen jeden přístroj? Barebone systém od firmy FIC splňuje všechny tyto požadavky a přídává spousty dalších funkcí.
Software

Jak již víte, tak Spectra je vybavena operačním systémem Windows XP Media Center Edition. Schopnosti těchto Windows jsou natolik rozsáhlé, že by popis všech jejich funkcí byl na samostatný článek, zaměříme se tedy jen na ty nejdůležitější vlastnosti.


Základní pohled (Pro zvětšení klikněte)


Ovládání TV tuneru

Většinu času, co používáte takové zařízení, trávíte u televize, a tak se na ni zaměříme jako první. Nejdříve je nutné naladit stanice, což je opravdu jednoduchá záležitost. Stačí spustit TV a projít průvodcem, který prakticky vše udělá za vás. Samozřejmě pokud to stanice podporuje, tak zjistí její jméno z teletextu. V mém případě naladil všechny stanice naprosto perfektně a ruční doladění nebylo třeba. Obraz byl křišťálově čistý a byl naprosto srovnatelný s kvalitní klasickou TV, barvy věrné a živé, ostrost dobrá. Jen u jedné stanice jsem zaznamenal mírné "duchovatění", ovšem to mohlo být způsobeno odrazem od našich kopců v okolí.


Ladění programů probíhá zcela automaticky

Pokud jde o nahrávání, tak je řešeno zadáním časového rozsahu, kanálu a kvality obrazu. Poté již stačí stisknout nahrávání a o nic dalšího se nemusíte starat. Během nahrávání lze využít TimeShift (časový posun). Lze také zadat nahrávání seriálů (zadáte čas a dny v týdnu), takže vám skutečně nic neunikne. Sledování televize má také jednu vymoženost a tím je zcela automatický TimeShift. Zkrátka jakmile zapnete TV, tak se spustí i nahrávání a kdykoli si můžete danou scénu přetočit zpět či pozastavit daný pořad, mezitím co jste na onom místě. Během přehrávání lze měnit poměr stran (4:3, 5:4 a 16:9) a to jedním tlačítkem, takže žádné tápání v menu.

Zobrazení teletextu je samozřejmě také možné, ovšem protože jsou zde Windows XP MCE v anglické verzi, tak nezvládá češtinu.


Teletext postrádající češtinu

Kvalita obrazuMaximální délka nahrávání na 200GB disk
Best
65h 13min
Better
85h 15min
Good
122h 58min
Fair
144h 18min
65 hodin na nejlepší kvalitu je dostatečná délka, to je zhruba 40 filmů (délka cca 1,6h na film). Ovšem pokud zvolíte nejhorší kvalitu, tak se doba více než zdvojnásobí a kvalita je stále pro spoustu lidí naprosto dostatečná. Například u kreslených seriálů jsem zhoršení kvality prakticky nepoznal. Co mě ovšem napotěšilo, byl formát videa. Soubory jsou totiž v dosti atypickém formátu ".dvr-ms", v podstatě jde však o MPEG2 s RAW audio stopou. Zde se předpokládá, že budete nahrané pořady přehrávat pouze přes Windows XP MCE.


Přehrávání rádia

U rádia se toho tolik napsat nedá. Snad jen že lze ukládat neomezený počet stanic a rádio podporuje RDS. Ovládání je jak jinak než zcela intuitivní a zvládne ho i počítačově neznalý člověk.


Přehrávání DVD

Hned po vložení disku jste otázáni, zda jej chcete přehrát. Poté se již Spectra promění v naprosto klasický DVD přehrávač. Pro audio výstup lze použít S/PDIF (optický i koaxiální) a 7.1 analogový výstup. Nutno podotknout, že pro digitální výstup jsem nebyl schopen zprovoznit prostorový zvuk. nejspíše šlo o to, že přehrávač nebyl v plné verzi, a tak je nutné si tuto "vymoženost" dokoupit. Je to opravdu škoda. Zvuk jsem tedy posuzoval při přehrávání v Media Player Classic. O kvalitě zvuku se však dočtete až v další kapitole.

Po vložení DVD se vás systém dotáže, zda jej chcete přehrát


Přehrávání hudby

Pokud vložíte audio CD, tak jste opět dotázáni, zda chcete přehrát jeho obsah. Hned jakmile začne přehrávání, tak systém stáhne z internetu názvy skladeb a obrázek alba. CD si můžete zkopírovat do formátu ".wma" a to jak bez autorských práv tak s nimi. Stačí si zvolit při komprimaci. Rychlost je díky výkonnému procesoru omezena jen rychlostí čtení daného média. Pokud si takto zkopírujete více alb, můžete vyhledávat skladby podle interpreta, žánru a samozřejmě podle klíčových slov.


Seznam skladeb podle interpretů

Samozřejmostí jsou vizualizace reagující na hudbu. Ty jsou převzaty z Windows Media Playeru a tak jejich popis není třeba.


Tvorba DVD

Po delší době vám jistě začne docházet místo na disku a budete chtít zazálohovat pořady/filmy na DVD popřípadně CD. V průvodci si přidáte nahrané pořady, hudbu a obrázky do kompilace. Bohužel takto vypálený disk postrádá jakoukoli adresářovou strukturu a veškeré soubory "nahází" na jednu hromadu. Nahrané pořady jsou navíc ponechány v původním formátu (dvr-ms), a tak jakékoli přehrávání v klasickém DVD přehrávači je prakticky vyloučeno. Na druhou stranu pokud takové DVD vložíte do počítače respektive multimediálního centra s Windows XP MCE, tak je oddělení hudby (včetně alb) zachováno.


Vytváření DVD disku

Poté již stačí stisknout tlačítko "Create DVD" a o zbytek se postará systém.


Prohlížení fotografií

Po vložení jakéhokoli média obsahujícího fotografie (bitmapové obrázky) můžete jedním stiskem tlačítka začít jejich prohlížení. Slideshow je opět animovaná. Toto je ovšem taková třešnička na dortu.

Tímto bych ukončil popis softwarové části. Znovu však připomínám, že tento popis rozhodně nepopisuje všechny možnosti, které skrývají Windows XP MCE, a tak to berte opravdu jen jako základní přehled. V další kapitole se podíváme na testy.
reklama