reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra

25.10.2005, Pavel Kovač, recenze
FIC Spectra - počítač v roli multimediálního centra
Každá moderní domácnost se dnes neobejde bez DVD přehrávače, počítače a popřípadě i harddiskového rekordéru. Co když ale stačí jen jeden přístroj? Barebone systém od firmy FIC splňuje všechny tyto požadavky a přídává spousty dalších funkcí.
Celkové hodnocení

Celkově na mě přístroj působil dosti vyrovnaným dojmem, vše fungovalo tak jak mělo. Snad jen trackball na klávesnici mohl být lepší. Kvalita zpracování plechů (skříň) je excelentní, nikde žádná ostrá hrana, kabely byly svázany k sobě a pokud to šlo, tak i připevněny k bedně. Řešení chlazení procesoru bylo zpracováno na jedničku. Velké plocha plátů samotného chladiče zaručuje dobré odvedení tepla. Jako pozitivní shledávám nastavení AAM na Quiet u pevného disku, tím dosáhl výrobce velmi nízkého hluku i při intenzivní práci s diskem (vypalování médií a nahrávání TV pořadů). Jediný hluk je produkován prakticky jen DVD-RW mechanikou, a to jak při čtení disků, tak při jejich vypalování. Osobně bych raději pomalejší avšak tichou mechaniku. Hodnotit softwarovou výbavu je ošemetná záležitost. Někomu Windows XP Media Center Edition nemusí zcela vyhovovat, avšak věřím, že minimálně 90 procentům uživatelů se bude ovládat dobře a intuitivně. Grafické zpracování je velmi efektní, plynulé zprůhledňování všech položek včetně videa a TV. Sečteno a podtrženo jde o špičku ve své řídě. Na kráse mu ubírá jen poněkud vyšší cena.



Na úplný závěr chci upozornit na vlastnost, kterou sice rádi jistě neuvidíte, ale bohužel tomu tak je. Volba lesklé černé barvy není z hlediska údržby zrovna ideální, každý otisk je hned vidět, a tak budete co chvíli utírat povrch hadříkem. Avšak podle webu výrobce existuje i verze s matným povrchem, která tímto neduhem trpět nebude.


Otisky prstů na lesklém povrchu čelního panelu - foceno na slunci (Pro zvětšení klikněte)

Vyfocení předního panelu otisky ještě hodně zvýraznilo. Ve skutečnosti tolik vidět nejsou, k jejich zvýraznění dojde na přímém slunečním svitu (fotografie). Na druhou stranu jako každý dnešní přístroj je i tento vybaven dálkovým ovladačem, a tak čistý vydrží skutečně dlouho.



Přední panel - foceno s bleskem (Pro zvětšení klikněte)

A zde je již vyčištěný panel a vyfocený s bleskem. Jak je vidět, proměna je skutečně značná, a tak je třeba udržovat přístroj alespoň trochu v čistotě.


FIC Spectra
Klady
Zápory
Celkově kvalitní zpracování
Snadné ovládání
Čtečka flash karet
Hlučnost (vyjma DVD mechaniky)
Kvalita zvukového i obrazového výstupu
Hlučnější DVD mechanika
Provedení trackballu
Nižší výkon ve 3D (není ovšem tak důležitý)
Nevypaluje DVD-Video
Orientační cena: 1199$ bez DPH / Záruka: 2 roky

Multimediální barebone FIC Spectra zapůjčila společnost FIC, které tímto děkujeme
reklama