reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra

14.12.2011, Petr Štefek, recenze
Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra
Předmětem dnešní recenze je levný převodník z dílen Firestone Audio, který dokáže vaše PC nebo starší DVD přehrávač učinit poslouchatelným i pro rozmlsanější uši. Aby to nebylo málo, je tento DAC vybaven USB rozhraním a sluchátkovým zesilovačem.
Kapitoly článku:
  1. Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra
  2. Fubar IV DAC – bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr - za bůra a hraje to
Dnes si představíme další externí převodník, který dokáže udělat z počítače slušný zdroj hudby. V minulých článcích jsme si představili externí DAC Styleaudio nebo ESI. Výsledek dosavadních recenzí byl takový, že DAC za bezmála 9 tisíc korun je podstatně lepší než interní zvukové karty, jako je např. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD nebo Audiotrak Prodigy 7.1 Hi-Fi. Tento fakt samozřejmě nebude pro většinu znalejších čtenářů žádným překvapením. Za kvalitu se platí, což ovšem platí všude.

Než přejdeme k samotné recenzi DAC, představíme si několik možností, jak vyřešit kvalitně a za ještě rozumný peníz audio na PC. Když už se rozhodnete, že si podobný externí DAC pořídíte, tak musíte počítat s tím, že pro jeho využití potřebujete adekvátní zesilovač a reproduktory. Tady začíná řádný problém. Na stole pro PC máte omezené prostorové možnosti a umístit na něj byť menší integrovaný zesilovač může být problém. To samé platí pro reproduktory, které na stůl úplně jednoduše neumístíte a pokud ano, tak to budou pouze menší regálové reproduktory.





Pod značkou Firestone Audio, kterou reprezentuje dnes testovaný převodník, se skrývá více. Důvod, proč zde chci nastínit možnosti produktů Fubar, je takový, že jde v současné době o jedinou firmu, která má své malé stavebnicové portfolio dotažené do konce. Konkureční Pro-ject je taktéž velmi zajímavou možností, jak si postavit u PC slušnou Hi-Fi sestavu s minimálními nároky na prostor. Firestone Audio nabízí totiž nejen převodníky, ale i malé integrované zesilovače a dokonce předzesilovače a výkonové monobloky. To vše ve velmi kompaktním provedení.

Většina z nás tráví u počítače hodně času a na „bezúčelný“ poslech hudby je toho času přeci jen velmi poskrovnu. A v momentu, kdy začnete pokukovat po něčem lepším k počítači, velmi pravděpodobně narazíte. Méně náročné posluchače uspokojí některé z lepších reproduktorových setů Bose nebo Audio Engine či Acoustic Energy. Kvalitativně nad těmito možnostmi ale už žádný reproduktorový systém nenajdete (alespoň já o něm nevím). Je tedy potřeba jít cestou samostatných komponent.

Firestone audio má v nabídce několik typů převodníků, které se liší především možnostmi v podpoře formátu vstupního signálu. Nejlevnější modely nedokáží nic více než 48k Hz/16bitů, což pro většinu notebooků bude postačovat. Dražší modely disponují nejen podporou až 192 kHz/24bitů, ale také sluchátkovým zesilovačem, což přijde v případě PC také velmi často vhod. Pro audiofily se jednoznačně vyplatí sáhnout po top modelu Fubar 4 Plus s podporou up-samplingu běžného signálu na 192 kHz/24bitů.





Dále je třeba v našem malém PC Hi-Fi také zesilovače, což mohou obstarat kompaktní modely BigJoe II a BigJoe III. Pro opravdové maximalisty je zde možnost spojit dohromady dvojici digitálních výkonových monobloků, předzesilovač a externí převodník. Získáte výkon 2 x 44 W do 8 ohmů v oddělené konstrukci, která zvládnou i náročnější regálové reproduktory.

Jako třešničku na dortu můžete pro převodník a předzesilovače využít speciálního externího napájecího zdroje. Zde ale je už třeba popřemýšlet, zda si nepořídit síťovou pračku, která dokáže obsloužit podstatně více zařízení. Z cenově dostupných zařízení mě napadá např. Belkin. Když takto dáte dohromady do racku čtveřici nebo dvojici těchto „krabiček“, na stole vám zbude ještě mnoho místa pro umístění menších regálů.





Opět je zde v případě regálových reproduktorů nutné uvažovat nad tím, že tyto reproduktory by měly mít bass-reflex orientovaný dopředu (pokud máte stůl u zdi) a také by měl mít na základně umístěny hroty, aby se do stolu přenášelo minimum vibrací. Zajímavým řešením je nechat si na míru pro reproduktory vyřezat z mramoru či žuly těžké čtvercové podstavce, které vydrží bez problému kovové hroty. Samozřejmě je lepší regály umístit mimo stůl na bytelné stojany, ale ne každý bude mít k dispozici dostatečný prostor.

Pokud jste totální maximalisté a kromě malých regálových reproduktorů tam prostě ten subwoofer potřebujete, pak je velmi dobrou zprávou, že předzesilovač Firestone Audio Mass disponuje také Pre-Outem, takže můžete volit libovolný model. Tyto návrhy samozřejmě nejsou tím nejlepším, co můžete pro reprodukci na PC udělat, a tak je berte spíše jako inspiraci k řešení absence high-endových reproduktorů k PC.

Kapitolou samou o sobě je pořízení reproduktorů k výše uvedeným nebo kterémukoli jinému zesilovači. V nepřeberném množství modelů značek s rozdílnou citlivostí a zatížitelností si někdy příště zkusíme vytipovat vhodné kandidáty na poslech ve vašem nejbližším HiFi studiu.
reklama