reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Formac Gallery 1900 - LCD nejen do galerie

29.5.2006, Pavel Kovač, recenze
Formac Gallery 1900 - LCD nejen do galerie
Většina LCD monitorů se drží zajetých kolejí, co se designu týče. Je zde však pár firem, které jdou proti proudu a snaží se zaujmout právě designem. Jak jsou na tom ovšem s obrazem? Inu račte vstoupit do galerie, vstupné je zdarma.

Pod kapotou



Při vybalování monitoru z krabice mě jímala hrůza při pomyšlení, jak budu monitor rozebírat. Opravdu jsem se bál, že nepůjde rozebrat, aniž by na něm nezůstaly známky tohoto chirurgického zákroku. Naštestí má předtucha se nesplnila a monitor šel naopak rozebrat velmi lehce. Doslova jej šlo vylousknout ze skořápky pomocí správného chvatu. Pak již stačilo vyšroubovat čtyři šroubky a naskytl se pohled na samotný štítek. Překvapení bylo to, že obrazovka je typu MVA a přitom dle specifikací je to spíše TN. Je to snad první případ, kdy výrobce podceňuje svůj výrobek.


Štítek na monitoru

Monitor je obdařen obrazovkou typu MVA od firmy AU Optronics a model M190EN03 v.3. Podobný panel jsme zde již měli a to u Samsung 940Fn, ten měl ovšem lehce starší obrazovku ve verzi v.2. Je tedy na snadě, že monitor bude obrazově dost podobný, to ale předbíháme.


Otevřený monitor (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu na otevřený monitor je vcelku jasné, že ovládací elektronika nebude na tak vysoké úrovni, jako mají například panely Samsung či dokonce EIZO. Vzhledem k tomu, že monitor neobsahuje analogový vstup, tak výrobce ušetřil na AD převodníku a tím snížil i cenu. Inu digitální věk je zde.


Čip starající se o zpracování obrazu (Silicon Image Sil859CT100)


Obvykle se zaměřujeme i na OSD menu monitorů. Ovšem tentokrát vás musím zklamat. Monitor žádné OSD menu nemá a jediné, co lze měnit, je jas pomocí dvou dotykových tlačítek na čelní straně monitoru. Možná dáky tomu, že monitor vlastně neobsahuje žádný komplexní sotfware, je náběh monitoru opravdu bleskový (do 1/2s). Je ovšem škoda toho OSD menu, myslím, že alespoň základní sežízení barev (teplota) a kontrast by přišlo vhod. Navíc je výchozí nastavení teploty barev dost studené, a tak pro úpravu fotek není monitor zrovna nejvhodnějsí.
reklama