reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Formac Gallery 1900 - LCD nejen do galerie

29.5.2006, Pavel Kovač, recenze
Formac Gallery 1900 - LCD nejen do galerie
Většina LCD monitorů se drží zajetých kolejí, co se designu týče. Je zde však pár firem, které jdou proti proudu a snaží se zaujmout právě designem. Jak jsou na tom ovšem s obrazem? Inu račte vstoupit do galerie, vstupné je zdarma.

Odezva



Ačkoli výrobce propaguje slušnou odezvu 8ms, tak z následujícího grafu je jasné, že tento údaj je celkem nereálný. Ani nejnižší naměřená hodnota (celková odezva) nedosahuje udávané hodnoty a to je více než divné.



Statistika grafu je takováto: Nejhorší odezva je v tmavých tónech (0-50-0) a dosahuje hodnoty rise=74ms a fall=6,4ms, to dává celkovou odezvu neuvěřitelných 80,4ms. V dnešní době je to opravdu čas dlouhý jak týden před výplatou. Minimální hodnota je naopak na druhém konci (odezva z černé do bílé a opačně). Zde dosahuje již relativně rozumných hodnot rise=9,2ms a fall=6,6ms (celková 15,8ms). V praxi se však tato změna objevuje opravdu málo.


Průběh odezvy 0-175-0 (20ms/dílek)

Z průběhu odezvy lze vypozorovat na dnešní dobu celkem nevídanou situaci. Tou je absence jakékoli urychlení pomocí OverDrive. Právě díky tomu je panel natolik pomalý. Panel samotný by jistě technologii OverDrive zvládnul, ale bohužel ovládací elektronika mu to neumožňuje. Je to celkem škoda si takto kazit reputaci.


Odezva šedá-šedá (20ms/dílek)

I odezva šedá-šedá na tom není zrovna nejlépe. Odezva rise=16,8ms a fall 16ms dává celkovou 32,8ms. Inu monitor na hraní CSka to rozhodně není. Rekapitulace? Odezva by byla dobrá, ale to by musel být rok 2004 a ne 2006.


Sledování videa





Díky naprosto tragické odezvě je sledování videa celkem utrpením. Nenáročné seriály typu přátelé nejsou odezvou dotčeny, ale stačí si zapnout Hvězdné Války nebo podobnou "zběsilost" a hned je poznat, že odezva absolutně nestíhá. Na druhou stranu monitor dobře prokreslil tmavé i světlé scény a hloubka obrazu není špatná. Opět mi malinko vadilo nemožnost seřídit barvy na teplejší, ale s tím se prostě musíme smířit.. Obrazovka je dostatečně matná a ani při silném slunečním svitu nevrhá žádné odlesky. Také jas a kontrast je dostatečný a nemusíme se bát, že nám uniknou drahocenné detaily.


Hraní her





Co se týče her, tak zde je celkem diskutabilní, jestli je vůbec nutné popisovat, jak na tom monitor je. Ten, kdo bude chtít hrát hry, si jistě tento monitor nekoupí, ale nejspíš nějaký ultrarychlý S-IPS (6ms) panel popřípadně 3ms TN. Ale přece jen splňme povinnost. Jako vždy na tom byla nejhůře hra Half-Life 2, například takový drátěný plot se i při pomalém pohybu doslova ztrácel a pokud nezastavíte, tak se klidně budete marně snažit projít oním plotem. Hra Need for Speed Most Wanted s vypnutým softwarovým motion blurem byla obdařena pěkným hardwarovým motion blurem od tohoto monitoru. Díky tomu ulehčíte grafické kartě (to je jen takový žert :-)).


Stabilita kontrastu



Díky absenci OSD menu je měření kontrastu při různém nastavení jasu poněkud problematické, a tak nemohu zaručit hodnoty nastavení jasu. Berte proto x-ovou osu jako orientační. Osa y je však jistá, a tak není problém tento graf uvést.


reklama