reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Formac Gallery 1900 - LCD nejen do galerie

29.5.2006, Pavel Kovač, recenze
Formac Gallery 1900 - LCD nejen do galerie
Většina LCD monitorů se drží zajetých kolejí, co se designu týče. Je zde však pár firem, které jdou proti proudu a snaží se zaujmout právě designem. Jak jsou na tom ovšem s obrazem? Inu račte vstoupit do galerie, vstupné je zdarma.

Pozorovací úhly



Monitor nemá lesklou obrazovku, a tak není problém jej sledovat z jakéhokoli úhlu. Jak se však chovají barvy a kontrast při změně úhlu? Inu slušně. Je to takový průměr, ale to je pochopitelné vzhledem k technologii. Jediné však nechápu - výrobce uvádí pozorovací úhly 170°/160°, avšak dle praktických testů by si klidně zasloužil 176°/176°. Výrobce svůj produkt v tomto směru lehce podcenil.

Dnes pro vás máme další vylepšení metodiky. Všechny fotky jsou foceny při stejném čase a cloně, a tak lze daleko lépe porovnat úbytek jasu a kontrastu. Fotografie tohoto monitoru jsou v recenzi vyobrazeny jako výřezy (tedy pouze obraz), je to kvůli dost výraznému ulehčení práce při úpravě fotek (průhledný plast).


Základní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° nedochází k prakticky žádnému barevnému posunu a úbytek kontrastu a jasu je minimální.


Pohled ze strany (Pro zvětšení klikněte)

Pohled ze strany již odhaluje značný úbytek kontrastu a jasu, avšak barvy se hrdě drží. S-IPS to sice není, ale je to lepší průměr VA panelů.



Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zeshora pod úhlem 45° je také stejný jako pohled ze strany. Inu MVA matrice se nezapře.


Pohled na testovací obrazec zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Pohled shora jen potvrzuje všechny předchozí fotografie.


Barevné podání



Protože se jedná o MVA panel, tak lze předpokládat, že barvy budou daleko lepší než u TN. Je tomu skutečně tak a dokonce v ledasčem je opravdu vynikající.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Bíločerný přechod je natolik plynulý a bez výrazného proužkování, že jsem měl téměř pocit, že se jednalo o S-IPS panel. Jen je škoda modrého nádechu díky nemožnosti seřídit barvy pomocí OSD menu.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,7MB), malý výřez (0,9MB).


Duhový přechod (ilustrační foto)

Duhový přechod se ukázal v tom nejlepším světle. Ukázel jen malinké proužkování. A protože se jedná o 8-bit panel, tak se zde nesetkáme s ditheringem. Malinký problémek jsem zaznamenal s červenou barvou, která byla lehce nažloutlá.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,6MB), malý výřez (0,8MB).


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Opět se podíváme na praktičtější test a to test zobrazení fotografií. Prokreslenost žluté barvy je opravdu vynikající. Okvětní lístky jsou od sebe pěkně odděleny a květ působí přirozeným dojmem. Trošku horší je to s červenou barvou. Růže získala lehce oranžový nádech. Nevznikal však problém s "přepálením" barvy.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (4,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení bílé a světle šedé barvy je velmi dobré. Hodnota 253/255 je opravdu vynikající. Ještě o stupínek lepší je rozlišení černé barvy a to 1/0 a je tak vlastně maximální možnou hodnotou. Díky tomu je prokreslenost tmavých scén opravdu vynikající. Tento dar byl monitoru věnován matricí MVA.


Podsvícení



Monitor obsahuje čtyři podsvětlovací trubice (to je dnes standard), a tak lze očekávat průměrné podsvícení. Samozřejmě záleží také na rozvodu světla pomocí optických vláken, ale to je obvykle již dobře zvládnuto.






Podsvícení se nemusí z grafu zdát nikterak dobré, ale když si uděláme statistiku, tak je na tom již o dost lépe. Podsvicení s 85% až 100% intenzitou zabírá téměr 77% plochy. To je již celkem dostatečně velká plocha. Jediný závažnější nedostatek je v dolní části obrazovky již nepříjemných 75%. Na druhou stranu je tato situace daleko lepší, než když je v okraji obrazovky intenzita větší než v ostatních částech.
reklama