reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií

8.11.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií
Ze Švédska k nám přicestovala horká novinka, která staví na úspěchu původního a již letitého modelu Define Mini. Jde o skříň s označením C, která chce nabídnout moderní zázemí pro naši sestavu s menší základní deskou.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na základní desce formátu Mini ITX. Ta slouží spíše pro ukázku toho, jak vypadá nainstalovaný počítač a také jako generátor tepla pro vyzkoušení chladicího účinku ventilátorů.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Procesor: Intel Core i5-2400S
  • Chladič: BOX
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • SSD: OCZ ARC 100
  • Zdroj: LEPA G1000


- klikněte pro zvětšení -

Při instalaci komponent se neobjevil žádný neočekávaný problém. Doporučení je pouze to, abyste raději sáhli po zdroji s modulární kabeláží, protože místa pro odložení nepoužitých kabelů tu moc není a také bude dobré věnovat pozornost tomu, jakým způsobem je rozvedete za trayem. V našem případě bylo nutné vést ATX svazek k hornímu okraji desky, což v případě použití modelu formátu Micro ATX nebudete muset dělat. Pro tento svazek tu bylo tak akorát místo a pokud by se musely využít všechny tři 2,5" pozice za trayem, bylo by to složitější. Ty totiž značně ztíží přístupnost vrchních otvorů pro protažení kabelů a další potíže mohou vzniknout z volně plandajících konektorů v napájecích kabelech, které se mohou vzpříčit.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud ale využijete jako my jen jednu diskovou a jednu SSD pozici, můžete si klidně dovolit i nedůslednost, však jde pouze o to, aby bylo vše dobře pospojováno a o estetiku na této straně skříně nejde. Instalace zdroje je možná pouze skrz zadní otvor, takže je tu jako obvykle využita záslepka, která tento otvor rozšíří.


Chlazení skříně


Základní možnosti chlazení této skříně by měly pro běžnou sestavu naprosto stačit. Máme tu dva ventilátory, přední a zadní 120mm Dynamic X2 GP-12 s otáčkami 1200 RPM, hlučností 19,4 dBA, průtokem vzduchu 52 CFM, spotřebou 1,32 W a ložisky typu LLS. Ty vůbec neurazí a není důvod, proč je hned vyměňovat za jiné, pokud ovšem nemáte doma připraveny své věrné Papst, Noctua či jinou vyšší kvalitu.

Do systému chlazení dále patří dvě další 120mm přední pozice (popřípadě lze tři 120mm ventilátory nahradit dvěma 140mm), jedna spodní na místě diskové šachty (ta je tu spíše do počtu) a pak vrchní zaslepené pro dva 120mm či 140mm ventilátory. Možnosti vodního chlazení čítají zadní 120mm radiátor, vrchní až 240mm a přední až 280mm. Relevantní omezení jsou popsána v první kapitole.

Fractal Design má plus za výborně zpracované prachové filtry, které jsou velké, snadno omyvatelné a lze je také snadno a rychle vyjmout i opět upevnit.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň přišla vybavena dvěma 120mm ventilátory s otáčkami 1200 RPM vpředu a vzadu. My jsme ji doplnili o jeden další, což byl Noctua NF-P12, který jsme využili především pro chlazení pevného disku.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o 4 °C, což je očekávatelný výsledek, ovšem jinak tento ventilátor neměl na teploty jiných komponent výrazný vliv. V našem případě nemělo valný smysl zapojovat i vrchní ventilátory, které by narušovaly proudění vzduchu skrz skříň.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 120mm ventilátor
CPU
45 °C
67 °C
Chipset
44 °C
62 °C
GPU
60 °C
83 °C

S využitím pouze zadního ventilátoru jsme naměřili teploty, které jsou naprosto v normě, ovšem o teploty samotné nám nejde jako spíše o to, jak se projeví další zapojený ventilátor. Procesorový chladič byl pouze originální BOX, neboť na desky Mini ITX se obvykle těžko vejdou velké věžovité chladiče kvůli blízkému slotu PCI Express. Ovšem právě tento chladič může dost získat z čerstvého přísunu vzduchu.

Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
43 °C
64 °C
Chipset
42 °C
60 °C
GPU
58 °C
80 °C

Je patrné, že zapojení předního ventilátoru se rozhodně projeví na poklesu teplot všech tří měřených komponent. Pokud byste jej ale nechali vypnutý, v podstatě se nic neděje a stojí za úvahu, zda jej nakonec nebude lepší přesunout dolů, aby byl před šachtou pevných disků. To zvláště v případě, že do ní umístíte dva disky, které jinak nebude vůbec nic ovívat a v jejich případě se už několik stupňů může fatálně podepsat na jejich kondici.

reklama