reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií

8.11.2016, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define Mini C: pro menší sestavy s grácií
Ze Švédska k nám přicestovala horká novinka, která staví na úspěchu původního a již letitého modelu Define Mini. Jde o skříň s označením C, která chce nabídnout moderní zázemí pro naši sestavu s menší základní deskou.
Fractal Design Define Mini C je moderním následovníkem původního modelu Mini, který už potřeboval obměnu jako sůl. Výrobce reflektoval vývoj v posledních letech a tuto skříň mu přizpůsobil, což jsme pokryli již v úvodu první kapitoly. Jde především o absenci dvířek a 5,25" pozic a aktualizaci předního panelu, jenž již nese USB pouze verze 3.0. Výrobce už také vypustil jednoduchý regulátor otáček ventilátorů, který asi moc lidem chybět nebude, ale to už je třeba nechat na nich.


Ocenění TREFA získává skříň Fractal Design Define Mini C za kvalitní provedení,
možnosti chlazení a konfigurovatelnost. Logo ocenění je ke stažení zde.

Tato skříň je určena pro desky formátu Micro ATX nebo Mini ITX, ale sama o sobě je pouze o trochu nižší než skříně pro plné ATX desky. Zdaleka ne každý však využije jejich možností, a tak může svou sestavu založit s využitím Define Mini C ideálně na desce Micro ATX (pro Mini ITX je tu spíše model Nano S) a ušetřit trochu místa. Zpracování této skříně je velice dobré a osobně bych vytknul snad jen chatrný rámeček přidržující napájecí zdroj. K dispozici máme dvě verze, testovanou s bočním oknem a další s plnou levou bočnicí.

Fractal Design vytvořil moderní skříň, která je zčásti konfigurovatelná a nabízí jen dvě 3,5" diskové pozice plus tři 2,5", ovšem to bude většině uživatelů bohatě stačit v době, kdy se už mohou využít také SSD v podobě M.2 kartiček. Máme také možnost využít silné vodní chlazení, nebo alespoň kupu ventilátorů a přirozeně také vysoký procesorový chladič a dlouhé karty, v čemž tu je pramalé omezení. Ocenit můžeme zvláště provedení prachových filtrů a celkově promyšlené zpracování, přičemž v případě Fractal Design už je samozřejmostí i jednoduchý, elegantní a účelný design. A jako taková Define Mini C neurazí snad nikoho, kdo si předem uvědomí její možnosti.
 
English translation of the conclusion
Fractal Design Define Mini C is a modern successor to the original Mini model which is already aged and as such it needed to be replaced. Fractal Design have reflected the recent evolution of desktop PCs and managed to tune the new Mini C accordingly. It is mainly about the absence of front door, 5.25" positions and improved front panel with USB 3.0 ports. There is also no simple fan controller which I think most users will not miss, but that depends solely on them.
 
The case is compatible with Micro ATX and Mini ITX boards, but it is only slightly lower than full ATX cases. However, not everybody need full ATX motherboards with all their slots, so Define Mini C tailored for Mini ATX format fills at least a bit less of space (for Mini ITX boards there is a better choice - Nano S). The case as a whole is very well constructed and the only thing I did not like was the shabby PSU frame that could be more solid. Users may choose between two basic vesions, that is the tested model with side window and the other with full left panel.
 
Fractal Design have created a modern case which is partly configurable and offers just two 3.5" disk positions plus three 2.5", which should be just OK for most users, especially when they may use also modern M.2 SSDs. There is lots of space for large watercooling radiators, or at least many fans, tall CPU air cooler and long (graphics) cards and one thing I have to mention in particular are the exceptionally well designed dust filters. The whole build is as usual thought out to the detail and simple, elegant and practical design is already a commonplace among Fractal Desing's products. As such, Define Mini C should be highly acclaimed by everyone who know what they want.
 
 

Plusy


+ Obecně kvalitní zpracování
+ Promyšlený design
+ Systém chlazení
+ Možnost konfigurace


Minusy


- Chatrný rámeček pro upevnění zdroje
 
 
Za zapůjčení skříně Fractal Design Define Mini C děkujeme Fractal Design.

 
 
Stanovené ceny: Black: 79,99 eur, Black Window: 84,99 eur



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama