reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R3: funkční minimalismus

25.1.2011, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R3: funkční minimalismus
Premiéru na našem serveru bude mít dnes firma Fractal Design, která se uvede počítačovou skříní Define R3 ve zbarvení Black Pearl. Ta nám slibuje kvalitní úložiště pro komponenty s elegantním i funkčním designem a nezapomnělo se ani na odhlučnění.
Při sundávání bočnic je namístě opartnost, neboť ty jsou kvůli nalepenému materiálu daleko těžší než obvykle, takže bychom si mohli kvůli tomu ohnout jejich packy. Interiér skříně můžeme označit za moderní, čemuž odpovídá tray základní desky s otvorem pod pozicí chladiče procesoru, rozeseté kryté otvory pro protažení kabelů a také otočené pozice pro pevné disky s protivibračními podložkami v bílých šuplících. Osobně se mi tento nápad s kombinací bílé a černé barvy velmi líbil a považuji jej za daleko lepší a elegantnější než všemožné LED osvětlující kde co.


- klikněte pro zvětšení -

Z druhé strany se lépe ukáže rozmístění krytých otvorů, které jsou součástí správy kabeláže. K nim pak patří malá poutka, za něž budeme moci kabely zajistit s pomocí plastových pásků, ale to není nutné a při častějších úpravách sestavy ani vhodné. Velký otvor v trayi je také chráněn měkkým obložením, abychom se neřízli o ostré hrany. Lepší by ale bylo, kdyby byly hrany jen zaobleny.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled do zadní části skříně ukáže jednak ventilátor s klasickým tvarem lopatek a dlouhým přívodním kabelem s třípinovým konektorem. Ten budeme moci napojit na dodávaný regulátor otáček. Bílé záslepky nejsou drženy žádným rádoby moderním mechanismem, ale sází na velké přítlačné šroubky, které jsou nejlepší zárukou toho, že nám karty při přepravě skříně nevypadnou a nic nepoškodí. A pak je tu vespod pozice zdroje, jež dovoluje jeho instalaci ventilátorem vzhůru i dolů. Navíc má na styčných místech měkké obložení, aby si zdroj měkce dosedl a ve spojích nerezonoval.



V přední části je hned vespod další ventilátorová pozice, jejíž prachový filtr není vně skříně jako u zdroje, ale uvnitř. Osobně takové pozice moc v oblibě nemám, protože jsou zrovna v místě, kde se budou množit kabely vedoucí od zdroje a také další kabely od předního panelu vedoucí k základní desce. U modulárních zdrojů navíc mohou být při nainstalovaném spodním ventilátoru některé konektory pro připojení větví nedostupné.

Co se týče šachet, pak nahoře jsou dvě pro 5,25" mechaniky, přičemž ta spodní má ji nainstalovánu redukci pro 3,5". A jak můžete vidět, i zde skříň sází na klasické šroubky. Pevných disků můžeme do hlavní šachty Define R3 umístit celkem osm, a to prostřednictvím zasunovacích šuplíků, které drží samy pomocí pacek. Disky se ale připevňují přes gumové podložky také pomocí šroubků a my si můžeme vybrat jejich orientaci, tedy konektory dovnitř, nebo ven. Chlazení si pak rozdělí na čtveřice dva přední ventilátory, ovšem od výroby je nainstalován jen spodní.



Přední plastový panel lze od šasi snadno oddělit, protože drží pouze za plastové packy, takže stačí jen silněji trhnout. Pak si můžeme prohlédnout přední porty zevnitř a pohodlněji odstranit záslepku spodní 5,25" pozice. K ventilátorům nám ale přístup zajistí už jejich dvířka, takže oddělovat přední panel není v podstatně vůbec nutné.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Dodávané příslušenství je umístěno v krabičce zasunuté do jedné diskové pozice a uvnitř ní najdeme jednak alternativní záslepku pro 5,25" šachtu, sáček s dostatečným množstvím distančních sloupků a šroubků, plastové stahovací pásky a nakonec již několikrát zmiňovaný regulátor otáček. Ten bude napájen pomocí průchozího konektoru Peripheral Power (žlutý) a až tři ventilátory připojíme na druhý kabel (červený).





reklama