reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R3: funkční minimalismus

25.1.2011, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R3: funkční minimalismus
Premiéru na našem serveru bude mít dnes firma Fractal Design, která se uvede počítačovou skříní Define R3 ve zbarvení Black Pearl. Ta nám slibuje kvalitní úložiště pro komponenty s elegantním i funkčním designem a nezapomnělo se ani na odhlučnění.

Instalace komponent


O instalaci komponent do Fractal Design Define R3 se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


- klikněte pro zvětšení -

Naše obvyklá testovací sestava se dovnitř této skříně vešla naprosto bez problémů, ale přesto máme několik postřehů. S věžovitým chladičem rozměrů modelu Noctua NH-U12P se sice snadno vejdeme, ale musíme si vybrat, zda jej nasměrujeme směrem k zadnímu ventilátoru, nebo nahoru. Když si vybereme první možnost, nebudeme mít možnost instalace horních ventilátorů, protože se nevejdou a ani by vlastně nedělaly dobrotu. V druhém případě zase nemá smysl skříň osazovat zadním ventilátorem. Pro kterou možnost se tedy rozhodnout?

Osobně bych byl v případě normální sestavy s jedním či dvěma disky a jednou kartou pro první možnost. A pokud celou skříň nadupeme disky a kartami, vyplatí se pak lepší odvětrávání pomocí více ventilátorů, což hovoří pro druhý scénář.


- klikněte pro zvětšení -

Systém pro správu kabeláže zde funguje výborně a dovolí nám, abychom měli v hlavní komoře skříně opravdový pořádek. Co mě ale nenadchlo, jsou gumové krytky otvorů, které při protahování kabelů velmi snadno vypadnou a zpět jdou nasadit už daleko hůře. To je ale největší problém, na který jsem narazil, což mluví samo za sebe.


Chlazení skříně


Pro odvětrávání skříně máme připraveny dva 120mm ventilátory s otáčkami 1350 RPM - jeden vepředu pro chlazení disků a jeden vzadu v klasické pozici. Dále je možné předek posílit o další kus a pak tu jsou další čtyři pozice pro 120mm či 140mm ventilátory - jedna v levé bočnici, jedna dole a dvě nahoře. Velmi se mi zamlouvalo, že nepotřebné pozice v bočnici a nahoře jsou ucpány materiálem pro tlumení hluku, který nám také sestavu ochrání od nejhoršího tehdy, když si na skříň něco rozlijeme.

A dle toho je také znát, že sám výrobce nepředpokládá, že bychom využili každou dostupnou pozici. Není ani důvod všude cpát ventilátory a namísto toho je dobré si spíše pořádně rozmyslet, kde budou mít smysl a kde budou zbytečné s ohledem na rozmístění komponent a jejich nároky na chlazení. V našem případě opravdu není nutné ve skříni osadit všechny pozice, ale o tom až v samotných teplotních testech.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 - 22 °C, tedy při klasické pokojové teplotě.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme s využitím zadního ventilátoru, přesvědčíme se také, jak se nám bude chladit pevný disk s pomocí předního ventilátoru a nakonec zjistíme přínos boční a spodní pozice. Oba výchozí ventilátory nebyly využity na svých základních otáčkách, tedy 1350 RPM, ale namísto toho jsme je pomocí dodávaného regulátoru trošku zpomalili, protože takovéto otáčky u 120mm ventilátoru způsobují už silné hučení.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má k dispozici svůj vlastní ventilátor, který jiný účel než chlazení pevných disků v podstatě nemá, a přesto jej dokázal zchladit pouze o 4 °C. To má bezesporu ten důvod, že ventilátor musí při nasávání vzduchu překonat tenké průduchy v zavřeném čele skříně a je jasné, že pak bude poskytovat průtok vzduchu, který je na hony vzdálený hodnotě uvedené ve specifikacích. Tento ventilátor jsme pak pro další testy nechali zapnutý, ale už jej nebudeme uvádět.

Zadní ventilátor
CPU
40 °C
55 °C
Chipset
37 °C
42 °C
GPU
60 °C
83 °C

S využitím pouze zadního ventilátoru pro odvětrávání skříně nejsou výsledky výborné, ale k adekvátnímu chlazení bez problémů postačují. Zato se nám skříň velmi odmění sníženou hlučností a hluk je také subjektivě daleko hlubší než u skříně nevybavené tlumicím materiálem. To proto, že ten nejlépe odruší vyšší frekvence. Osobně dám přednost tomuto, než nižším teplotám o pár stupňů.

látorZadní + boční ventilátor
CPU
40 °C
55,5 °C
Chipset
35 °C
40 °C
GPU
58 °C
80,5 °C

Pokud do systému přidáme boční ventilátor (my jsme využili redakční Noctua NF-P12 na podobných otáčkách, jako měly ostatní), pak nám sice velmi mírně stoupne teplota procesoru, ale na druhou stranu daleko více klesnou teploty u čipové sady a grafiky. Na druhou stranu se o něco zvýší hlučnost, pochopitelně.

látorZadní + spodní ventilátor
CPU
39 °C
54,5 °C
Chipset
36 °C
41 °C
GPU
59 °C
81,5 °C

A nakonec jsme si vyzkoušeli přínos spodního ventilátoru. Ten nějaký malý efekt sice měl, ale dle mého názoru tak zanedbatelný, že není nutné do skříně instalovat takovýto spodní vysavač, i když vybavený prachovým filtrem.


reklama