reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 - Centrino 4. generace

6.9.2007, Josef Brož, recenze
Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 - Centrino 4. generace
Centrino Duo - dlouho očekávaná čtvrtá generace mobilní platformy Intel. Nové Amilo představuje spojení výkonného hardware, který je postaven na čipsetu Crestline PM965 a nové verzi Core 2 Duo T7100. Výbavu doplňuje samostatná grafická karta Radeon X2300 HD. V dnešním článku si přiblížíme přinos nových technologií, které přináší Centrino Santa Rosa.
Poněkud netradičně je u nového AMILO Pi 2530 vyřešeno rozmístění portů a rozhraní. U běžných notebooků jsou porty vyvedeny na bočních stranách. Tento model je ustálený a poměrně ergonomický, pokud výrobci nevymyslí pitomost v podobě audio panelu na čele notebooku apod. Návrháři společnosti Fujitsu Siemens však použili lepší řešení. Většinu důležitých rozhraní umístili na zadní část notebooku, přímo pod panty displeje. Najdeme zde především oba výstupy na monitor D-Sub i DVI, LAN a telefonní připojení, dva USB porty a napájení.


Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 - porty a rozhraní

Popisované řešení má zjevnou výhodu, že kabeláž se neválí kolem notebooku a nepřekáží. Určitou komplikaci představuje zapojování kabelů, které probíhá takříkajíc "po paměti".

Síťová konektivita


Možnosti internetového připojení jsou v případě Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 víceméně standardní. Nechybí LAN rozhraní, které zajišťuje čip Realtek RTL8101. Bohužel jedná se "pouze" o 100 Mbit, což mě u nové generace Centrina s novou čipovou sadou poněkud překvapuje. Samozřejmostí, respektive zbytečností, je vytáčené 56kbit připojení (Motorola SM56 Data Fax). Bezdrátovou komunikaci obstarává Intel PRO/Wireless 3945ABG. Z úsporných důvodů lze WiFi vypnout přepínačem, který je umístěn na panelu pod displejem přístroje. Poněkud zamrzí absence Bluetooth a neosazený infračervený port.


Intel PRO/ Wireless 3945ABG


Baterie a provoz


Notebooky nižší střední třídy nikdy nevynikaly dlouhou výdrží a recenzované AMILO Pi 2530 v tomto ohledu nijak nevybočuje. Konečně od výkonného dvoujádrového notebooku se samostatnou grafikou, který je vybaven pouze 4400 mAh baterií, nikdo nemůže očekávat nízkou spotřebu. Ve specifikacích je uvedena doba provozu kolem 2,5 hodiny. Výrobce kupodivu nepřeháněl a tento údaj odpovídá reálnému provozu.

S uvedením čipsetu Intel Crestline PM965 bylo očekáváno vylepšení power managementu. Spotřeba 800 MHz Core 2 Duo T7x00 je víceméně stejná, došlo pouze k mírnému zvýšení z 34 W (předchozí verze C2D) na 35 W. Hlavním tahounem "snižování spotřeby" zůstává Enhanced SpeedStep, který snižuje frekvenci CPU pomocí změny multiplikátoru. K dalším „šetřícím technologiím“ patří starý známý Intel Deeper Sleep. Technologie v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Deeper Sleep následně snižuje napětí procesoru, a tak jsou napájeny pouze jeho nejnutnější oblasti. Velkou novinkou Centrino Duo je technologie Intel FSB Frequency Switching. Podle specifikací se v podstatě jedná o dynamickou změnu frekvence a napětí FSB.

Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 - baterie 4400 mAh

V porovnání s možnostmi nového Centrina je powermanagement Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 poněkud nedotažený. Veškeré řízení spotřeby probíhá na úrovni operačního systému Windows Vista. Notebook v podstatě funguje pouze ve dvou stavech - pokud počítač neběží naplno, klesá násobič z původní hodnoty 9x na 8x. Takt procesoru se proto mění jen minimálně z 1,8 GHz na 1,6 GHz (procesor T5600 snižuje multiplikátor v krocích 11x -> 6x). Proto i pokles spotřeby bude minimální. Nemluvě o faktu, že snížení FSB - tedy použití technologie FSB Frequency Switching - se rovněž nekoná.

Fujitsu Siemens AMILO Pi 2530 - baterie 4400 mAh

Podobně jako starší modely AMILO, rovněž recenzovaný notebook disponuje funkčním tlačítkem se symbolem "větráčku". Po aktivaci tlačítka by mělo dojít k aktivaci tichého režimu - snížení frekvenci CPU a ztišení ventilátoru. Testovací notebook však na při stisknutí tlačítka reagoval pouze změnou jasu displeje, nikoliv poklesem frekvence procesoru apod. Osobně považuji powermanagement AMILO za odfláknutý. Osobně mě znepokojuje trend, kdy se výrobci příliš spoléhají na možnosti Windows Vista a neoptimalizují vlastní powermanagement systémy.
reklama