reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet

28.12.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 – notebook za třicet
Sehnat notebook za 30 tisíc Kč již dnešní v současnosti žádný problém. Aby ale zároveň jeho součásti byly vyvážné a celý tak vyhovoval vašim požadavkům může dělat už potíže větší. Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045 tento problém řeší - obsahuje kompletní technologii Centrino, širokoúhlý 15,4" displej a grafiku Mobility Radeon X300. Jenže vše má své ale...

Závěr



Hodnotit notebook jako celek je podobně složité jako ho vybírat, a to už jen proto, že každý vyžaduje něco jiného. Důkazem toho je i nedávné velké srovnání levných notebooků na jednom zahraničním serveru, kde do závěru suverénně napsali, ať si každý vybere sám. Zde bych se pokusil se přeci jen situaci trochu vyjasnit.

Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2045 Edition vyniká bezesporu svou výbavou. Prakticky žádná komponenta není vyloženě slabá a nic zásadního nechybí - notebook obsahuje procesor Pentium M 740, grafiku Mobility Radeon X300, 512MB paměti DDR2-533, 80GB pevný disk s 5400 ot./min, DVD vypalovačku zvládající všechny dnešní formáty kromě DVD-RAM a i další nezbytnosti jako Gigabit Ethernet či bezdrátovou síť 802.11b/g. V tomto ohledu nemám výrobci co vytknout.


>> Klikněte pro zvětšení <<

Bohužel problém nastává jinde, a to konkrétně u celkového zpracování a ergonomie. Konstrukce mi přišla poněkud vratká, což se může po delším používání odrazit na její stabilitě. Plastová krusta také není příliš pevná. Ergonomie klávesnice mi bohužel přišla slabší a nepíše se na ní nic moc. Někomu mohou chybět funkční klávesy, já to však za zápor nepovažuji. Touchpad se docela podařil, ačkoliv designově by mohl být zpracován lépe.

Kvalita displeje odpovídá notebooku této cenové kategorie a já se nemohu dočkat okamžiku, až se nějaký výrobce rozhodne použít něco kvalitnějšího. Hluk a teploty při maximálním zatížení nejsou špatné a dá se pracovat relativně v klidu, kvalita zvuku je lehce nadprůměrná, a to i díky High Definition Audio od Intelu.

Kvalita použitých komponent se odrazila na výkonu notebooku a jak jste mohli vidět v grafech na předchozích stránkách, vede si Amilo Pro V2045 velice dobře. Svým výkonem předhání notebooky stejné a někdy i vyšší třídy a za třicet tisíc Kč je to rozhodně zajímavá nabídka. Výdrž je ale podprůměrná, takže záleží vyloženě na vašich požadavcích.


Klady
Zápory
Hardwarově perfektně vyvážený
Málo softwaru a příslušenství
Slušný výkon
Nižší výdrž baterií
Širokoúhlý 15,4" LCD displej
Ergonomie klávesnice
Windows XP Professional SP2 CZ
Horší konstrukce a zpracování
Skvělý poměr cena/výkon
Kvalita LCD displeje
Ikona Odkaz na databázi
Oba paměťové sloty plné

Celkově vzato, Fujitsu-Siemens Amilo Pro V2045 Edition je velmi slušnou volbou pro někoho, kdo se zaměřuje na poměr cena/výkon, protože se jedná o jeden z hardwarově nejvyváženějších notebooků za 30 tisíc Kč vůbec a žádný dobný jsem na trhu nenašel. Na druhou stranu, požadujete-li od svého laptopu pevnou konstrukci a kvalitní ergonomii, asi bude lepší se poohlédnout někde jinde.

Cena bez DPH: 30 750 Kč *
Maloobchodní cena bez DPH: cca 27 800 Kč (WinXP Prof.)
Záruka: 2 roky

Za zapůjčení notebooku Amilo Pro V2045 Edition děkujeme společnosti Fujitsu-Siemens Computers
reklama