reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC

26.1.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC
Snad poprvé se na našich stránkách setkáváme s recenzí Tablet PC, což je většinou hračka jen pro pár vyvolených mezi horními deseti tisíci, ale leckterý manažer možná po přečtení této recenze dostane na nový Fujitsu Siemens zálusk. Lifebook P1510 obsahuje 8,9" dotykový displej, designově je velmi podařený a i hardwarová výbava je na vysoké úrovni.
Zatímco ceny notebooků se již před nějakým časem dostaly na úroveň přijatelnou pro poměrně široké spektrum uživatelů, Tablet PC tomu stále odolávají a podle mě vždy odolávat budou. Výrobci těchto subnotebooků s dotykovým displejem by totiž šli snižováním cen sami proti sobě, nehledě na to, že výrobní náklady opravdu nejsou nízké. Proto ceny Tablet PC začínají až za hranicí 50 tisíc Kč, ale za tyto peníze dostanete přístroj hodný svého jména.

Tablet PC - co je zač?



Jednoduše řečeno, Tablet PC je malý notebook se dvěma základními rysy - otočným, dotykovým displejem a operačním systémem Windows XP Tablet PC Edition 2005. Tyto dva faktory vytvářejí z tohoto přístroje kombinaci klasického, plně funkčního notebooku a jakéhosi "velkého PDA", které dostanete otočením displeje a používáním stylusu k ovládání a psaní.

Další vlastnosti již z těchto dvou vyplývají. Rozměry bývají velmi malé, protože základním požadavkem pro Tablet PC je mobilita - zpravidla se dočkáte 10"-12" displejů a tomu odpovídajících velikostí celého těla. Protože máte málo místa na cokoliv, je nutné používat malou baterii (které padl za oběť touchpad) a aby byla výdrž této malé baterie dostatečné, je nutné používat velmi úsporné komponenty.




Základem proto bývají buď alternativní procesory jako je VIA nebo Transmeta, anebo mnohem častěji LV, resp. ULV verze Pentia M. Zmiňované zkratky znamenají Low Voltage a Ultra Low Voltage a jedná se o povedená jádra Banias/Dothan, která jsou stabilní i na nižších napětích, ačkoliv je pravda, že frekvence je úměrně snížena na 900-1200MHz. Samozřejmě se dočkáte integrovaného čipsetu s nějakou základní grafikou a naopak nedočkáte žádných speciálních komponent. Vzhledem k rozměrům bývá disk menší (jak do rozměrů, tak do kapacity) a optická mechanika externí.

Windows XP Tablet PC Edition 2005 jsou pak speciálně určenou verzí operačního systému, který umí pracovat s dotykovým displejem a je tomu plně přizpůsoben. Na jednotlivé možnosti tohoto OS včetně nastavení a aplikací se podíváme dále.


Fujitsu Siemens a jeho série "živých knih"



Nutno říct, že Lifebooky od Fujitsu Siemens patří na rozdíl od low-endových Amilo a Amilo Pro mezi špičkové záležitosti. Jejich zpracování se může směle rovnat modelům od IBM či Dellu, ačkoliv co se týče softwaru jim mnoho zajímavých "vychytávek" chybí. Námi testovaný Tablet PC úspěšně navazuje na rodinu Lifebook B a rozhodně od něj můžete čekat mnoho dobrého.



Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - základní údaje



Parametry veškerých notebooků typu Tablet PC se velmi liší od full-size modelů, protože, jak již bylo řečeno výše, musí používat komponenty odpovídající rozměrům a požadavkům uživatele. Trend miniaturizace počítačů ale v tomto případě vede k maximalizaci ceny, protože smrsknout disk a snížit spotřeby dá výrobcům zabrat. Zde vidíte základní údaje týkající se P1510:
  • Fujitsu Siemens Lifebook P1510
  • Platforma: Intel Centrino (Sonoma)
  • Procesor: Intel Pentium M ULV 753J (1,20GHz, 2MB L2 cache, 400MHz FSB)
  • Čipset: Intel i915GMS + ICH6-M
  • Paměti: 1x 512MB DDR2-400 SDRAM
  • Grafický čip: Intel GMA900 integrovaná
  • Displej: 8,9" WSVGA LCD (1024x600 pixelů)
  • Síťové rozhraní: 10/100Mbps LAN, V.92 modem, Intel PRO/Wireless 802.11 a/b/g, Bluetooth
  • Zvukový kodek: Intel High Definition Audio + Realtek ALC203
  • Pevný disk: 60GB PATA-100 (4200 ot./min)
  • Optická mechanika: Toshiba DVD+-RW externí (volitelná)
  • Další vlastnosti: čtečka SD/CF karet, snímač otisků prstů
  • Baterie: Li-Ion 2600mAh 10,8V, 3-článková
  • Rozměry: 232 x 167 x 34,5-37,0 mm
  • Hmotnost: 990 g
  • Operační systém: Windows XP Tablet PC Edition 2005

Podrobné specifikace můžete najít v tomto datasheetu na stránkách Fujitsu Siemens a také na následující straně recenze.


Příslušenství a software



Základním příslušenstvím dodávaným k Tablet PC od Fujitsu Siemens je samozřejmě nabíjecí adaptér s příslušnými kabely, ale kromě toho můžete volitelně získat i další dvě důležité věci. První z nich je externí DVD-R/+R/-RW/+RW mechanika od Toshiby (na kterou se důkladněji podíváme na další straně) a druhou z nich dokovací stanice / replikátor portů.







Tato dokovací stanice je v podstatě zkosený plastový "podvozek", na který lze Tablet PC snadno usadit, čímž zapadne multi-konektor a dále se dostanou do kontaktu dva kovové body na opačných stranách přístroje zajišťující napájení. Notebook drží v dokovací stanici pevně a díky zkosení se s ním pracuje velmi dobře v obou režimech (notebook/tablet).


Zároveň je funkcí dokovací stanice i replikace portů a najít na ní můžete vstup pro napájení a výstupy 2x USB 2.0, 1x RJ-45 (LAN) a 1x D-Sub (VGA). Říkáte si, že to není mnoho? Máte pravdu, o něco více by se tam toho určitě vešlo. Nejvíce mi asi chyběly PS/2 porty pro myš a klávesnici (lze nahradit redukcemi) a více USB. Kdybyste chtěli mít doma nebo v práci připojenou např. klávesnici, myš, DVD vypalovačku, tiskárnu, skener apod., budete muset připojovat i do těla notebooku, a to ještě možná za pomoci USB hubu.

A samozřejmě je dodáváno velké množství softwaru, které proberu jen povrchně. Jak bylo řečeno, předinstalované jsou Windows XP Tablet PC Edition 2005 a spolu s nimi Acrobat Reader 6.0, Norton Ghost (správa obrazů disku) a Corel Grafigo (grafický program upravený pro použití tabletu), na který se podíváme v kapitole s popisem práce s Tablet PC.




Na přiložených CD pak můžete najít všechny potřebné ovladače, software pro správu funkcí Tablet PC do Fujitsu Siemens, program Connect2Air pro práci s Bluetooth, SiCrypt Smarty, velice silný nástroj pro zabezpečení Windows pomocí otisku prstů, instalačku Norton Ghost apod. Zklamáni prostě nebudete.
reklama