reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC

26.1.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC
Snad poprvé se na našich stránkách setkáváme s recenzí Tablet PC, což je většinou hračka jen pro pár vyvolených mezi horními deseti tisíci, ale leckterý manažer možná po přečtení této recenze dostane na nový Fujitsu Siemens zálusk. Lifebook P1510 obsahuje 8,9" dotykový displej, designově je velmi podařený a i hardwarová výbava je na vysoké úrovni.

Intel Centrino - ULV procesor a integrovaná grafika



Jak jistě víte, notebooky postavené na Intelu jsou vybavené platformou Intel Centrino, v tomto případě s "krycím názvem" Sonoma. V jádru se skrývá procesor Pentium M ULV 753J na frekvenci 1200MHz, který je vybaven stejně jako klasická Pentia M s jádrem Dothan 2MB L2 cache, ale na rozdíl od nich běží na nižší frekvenci se 100MHz FSB (400MHz efektivně pro data) a používá rozdílnou regulaci napětí, konkrétně 0,7V až 1,1V namísto 1,0-1,35V u standardních verzí. Tomu odpovídá i jiný rozsah regulace frekvencí Enhanced SpeedStep 2, který začíná v našem případě již na 400MHz.




Další součástí Centrina je čipset Alviso, testovaný Lifebook P1510 používá konkrétně kombinaci i915GMS + ICH6-M. Jde tedy o integrovanou čipovou sadu s grafickým jádrem GMA900 (Graphics Media Accelerator), která supluje diskrétní grafiku, ale pro účely Tablet PC vystačí. Použita je architektura UMA s možností sdílet až 128MB systémové paměti, jádro dále obsahuje 4 pixel pipelines (1 pixel shader v každé) a jeden vertex shader. Do třetice všeho dobrého náleží k Centrinu bezdrátová síť, ale o té o kousek níže.


Paměť: 512MB Micro-DIMM



Vzhledem k velikosti Lifebooku P1510 nenajdete uvnitř klasický paměťový modul typu SO-DIMM, ale dokonce Micro-DIMM, jehož kapacita je ale plných 512MB, což je pro naše použití přiměřená velikost. Další parametry jsou: frekvence 200MHz (tedy 400MHz efektivně), jednokanálový 64-bit přístup (ačkoliv řadič čipsetu umí dvoukanálové připojení) a časování 3-3-3-8. Paměti jsou typu DDR2 SDRAM.





Disk a optická mechanika



Pevný disk, který můžete v Tablet PC najít, je od Toshiby a nese označení MK-6006GAH. Jeho kapacita je tedy 60GB, což je soustředěno na dvou plotnách se čtyřmi hlavičkami (hustota 15GB na jednu stranu plotny) a rychlost slabých 4200 ot./min. U disku s rozměry 78,5 x 54 x 8 mm (1,8") o hmotnosti 62 gramů to ale není žádný div. Disk je připojen přes rozhraní Parallel ATA-100, max. propustnost rozhraní je tedy 100MB/s a průměrná přístupová doba je 15 ms. Podobné modely se používají např. u diskových MP3 přehrávačů, což je důkazem, že tento kousek od Toshiby je opravdu malý (viz autentické foto).


Optická mechanika je volitelná, externí a taktéž od Toshiby. Jde o model CD/DVDRW SD-R6472 USB, jehož parametry jsou následující (uvedeny vždy max. rychlosti): čtení CD-ROM 24x, čtení DVD-ROM 8x, vypalování CD-R 24x, CD-RW 10x, DVD-R/+R 8x a DVD-RW/+RW 4x.


Tato mechanika je externí a lze ji tedy připojit k Tablet PC jen přes USB kabel. Ten je ovšem velmi zajímavý, protože obsahuje dva kabely, které by se správně měly připojovat ke dvěma USB konektorům na dokovací stanici. Pokud dokovací stanici nemáte, kvůli vzdálenosti konektorů je možné použít jen jeden, což sice stačí, ale výsledkem je menší výdrž baterie (z USB se bere i proud). DVD vypalovačka má svůj vlastní AC adaptér a akumulátor, takže ji lze používat jak sólově, tak v kanceláři zapojenou do sítě.


Síťová konektivita a další



Dále se podíváme na možnosti připojení k síti. Základem je bezdrátová síť integrovaná v sadě Centrino, konkrétně Intel PRO/Wireless 2915ABG s podporou protokolů 802.11a, 802.11b (11Mbit/s) a 802.11g (54Mbit/s). Jak jsem si ale notebook sebevíce prohlížel, bezdrátová síť nejde vypnout, což je věčná škoda pro spotřebu. Další důležitou periferií je 10/100Mbps Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC a nakonec i Bluetooth a modem standardu V.92.



Součástí Tablet PC je i integrovaný zvukový kodek Realtek ALC203, který je ovšem jen dvoukanálový. Na boku naleznete čtečku SD karet od Ricohu, na druhém boku čtečku CompactFlash od téhož výrobce a na displeji dokonce snímač otisků prstů, která slouží k zabezpečení notebooku.
reklama