reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC

26.1.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC
Snad poprvé se na našich stránkách setkáváme s recenzí Tablet PC, což je většinou hračka jen pro pár vyvolených mezi horními deseti tisíci, ale leckterý manažer možná po přečtení této recenze dostane na nový Fujitsu Siemens zálusk. Lifebook P1510 obsahuje 8,9" dotykový displej, designově je velmi podařený a i hardwarová výbava je na vysoké úrovni.

Dotykový displej



Displej je v případě Lifebooku P1510 poněkud ošemetná záležitost. Tak vyjděme nejdříve z parametrů - jeho úhlopříčka je 8,9", tedy pouhých 22,6 cm, a to zobrazovací plochu opravdu minimalizuje. Nicméně, používané rozlišení je 1024x600, což je v dnešní době stále velmi blízké používanému 1024x768. S trochou počtů vychází rozteč bodu na nějakých 0,20mm, a to je velmi dobré.




Konzultujme ovšem trochu kvalitu displeje. Kdybychom ho brali jako standardní LCD TFT, patřil by spíše k lehkému podprůměru, protože pozorovací úhly a odezva jsou horší, jas a kontrast také nevyčnívají z průměru. Ovšem je třeba brát v úvahu, že se na displeji nachází pasivní doteková vrstva, která jeho vlastnosti o něco zhoršuje, zejména co se týče perfektní ostrosti. Obraz je velmi lehce zašuměný, ale vyloženě na obtíž to není.




Ještě bych se zmínil o způsobu ovládání. Protože je na displeji obsažena dotyková vrstva, lze ovládat tablet nejen perem, ale také případně prsty. Jedinou podmínkou je, aby byla síla soustředěna na relativně malé ploše (tedy opravdu tlak z fyzikálního hlediska), pak již notebook reaguje. Nevýhoda oproti indukčním perům tkví ovšem v tom, že můžete způsobit reakci i nechtěně, např. opřenou rukou. Klasické psaní s dlaní opřenou o displej je ale poměrně bezproblémové, pokud nemáte vyloženě ostré klouby (problémy může dělat hlavně malíkový kloub).


Konektory



Ještě jsme se nepodívali na konektory, které notebook poskytuje. Tak v první řadě - na přední straně nenaleznete nic, jen nalevo otvor pro mikrofon.


Pravý bok je o poznání zajímavější - černé kolečko je plastový stylus k ovládání tabletu, který se vyjme stisknutím (pružinkový mechanismus), dále vidíte přepínač pro Bluetooth. To je výhoda tohoto subnotebooku, protože Bluetooth jde kdykoliv vypnout. Poslední tři konektory jsou čtečka SD karet (Secure Digital), USB konektor a konektor napájecí pro nabíjení baterie.


Zadní strana obsahuje skrytý výstup na monitor (15-pin D-Sub je schován za plastovou krytkou), síťový konektor RJ-45 pro Ethernet, modemový konektor RJ-11 pro připojení telefonní linky a otvor pro zámek typu Kensington. Mřížka pro vyfukování vzduchu slouží k chlazení Tablet PC.


Na levém boku notebooku najdete druhý USB konektor - zde si musím povzdechnout, že jsou opravdu jen dva, i když by se s trochou dobré vůle místo pro další našlo. Audio výstupy zde zajišťuje line-in a sluchátkový výstup. Posledním v pořadí je slot pro CompactFlash Type II, který bych ale raději nahradil čtečkou PCMCIA karet.


Hluk a teploty



I u klasických notebooků bývá problém s monitoringem teplot, protože čidla vybočují z řady nejběžněji používaných. U Lifebooku P1510 toto platí dvojnásob a podařilo se mi nadetekovat jen teplotu disku ze SMARTu, pohybovala se kolem 40 °C. Ovšem o teplotách se mohu zmínit subjektivně - když s Tabletem chvíli pracujete na klíně, začne opravdu solidně hřát a větrák se spouští opravdu až v krajním případě. Teploty mi přijdou poměrně vysoké, ale Fujitsu Siemens určitě ví, co dělá.

Právě pozdní spouštění větráku je výhodou pro tichý chod. Většinu vaší práce totiž bude Lifebook zticha, ale na druhou stranu, spuštěný ventilátorek nadělá hluku poměrně dost. Přesto bych ho nezařadil mezi přenosnými počítači k velkým nepořádníkům, takže jednoduše průměr.


Kvalita zvuku, multimédia



Jak už asi můžete hádat z použitého audio kodeku Realtek, který podporuje jen dva kanály zvuku (prostě stereo) a velikosti notebooku, kvalita zvuku nebude zrovna valná. U těchto rozměrů dokonce nemá smysl používat dva (podporované) reproduktory, ale je integrován jen jeden "chraptítkového" typu. Při použití sluchátek (výkon výstupu na větší repro nestačí) je zvuk o něco lepší, ale stále se nemůže vyrovnat novějším kodekům či nedej bože diskrétním zvukovým kartám.


Jiné multimediální využití nepřipadá v úvahu - máme malý displej, špatný zvuk, žádnou potřebnou periferii ve stylu TV tuneru či grafické karty, chybí i FireWire pro případné připojení digitální kamery. Ale Tablet PC není určen pro multimédia, což musí vědět každý, kdo se pro jeho koupi rozhodl.
reklama