reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC

26.1.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Fujitsu Siemens Lifebook P1510 - roztomilé Tablet PC
Snad poprvé se na našich stránkách setkáváme s recenzí Tablet PC, což je většinou hračka jen pro pár vyvolených mezi horními deseti tisíci, ale leckterý manažer možná po přečtení této recenze dostane na nový Fujitsu Siemens zálusk. Lifebook P1510 obsahuje 8,9" dotykový displej, designově je velmi podařený a i hardwarová výbava je na vysoké úrovni.

Závěr



Přiznám se, že nejsem denním uživatelem Tablet PC, ale Fujitsu Siemens Lifebook P1510 mě rozhodně nadchnul. Jedná se o nejmenší tablet, který je na českém trhu k dispozici (konkurovat mu mohou snad některé subnotebooky Sony VAIO) a s rozměry o něco většími než sešit A5 a hmotností necelý kilogram je to ultramobilní zařízení.

Ještě lepší je, že mobilita nepřišla příliš na úkor výbavy. Samozřejmě jsou používané méně výkonné komponenty, které ale vynikají svou nízkou spotřebou a výdrž se standardní baterií sahá až ke třem hodinám. Výkon je samozřejmě slabší, ale na účely používání Lifebooku více než dostatečný. Jedinou nevýhodu v této oblasti vidím v rychlosti disku, ale co byste chtěli od 1,8" miniaturního a navíc 60GB modelu.




Hardwarová výbava je na možnosti Tablet PC bezchybná - rychlý procesor Pentium M ULV 753J, 512MB paměti DDR2, bezdrátová síť 802.11a/b/g, Bluetooth, čtečky paměťových karet SD/MMC, snímač otisků prstů, externí DVD vypalovačka (volitelná) a integrovaná grafika GMA900, která zvládá i 3D. Posteskl bych si snad jen nad nízkým počtem USB portů, které se sice dají rozšířit dokovací stanicí, ale i tak jen na celkový počet čtyř.

Když se podívám na Lifebook z pohledu uživatele Tablet PC, tak vidím malý 8,9" dotykový displej, jehož pasivní doteková vrstva má lehkou nevýhodu v tom, že při opření ruky o displej hrozí zaregistrování nechtěného stisku na daném místě, což se v praxi projevuje jako "ústřel" psaného textu. Ovšem oproti indukčnímu peru lze takto ovládat tablet i nehtem apod. Z tohoto pohledu se asi uživatelé rozdělí na dva tábory.


Ultramobilní (malé rozměry, hmotnost)
Pasivní digitizér (pro někoho minus)
Možnosti Tablet PC jako takového
Vysoká cena
Hardwarová výbava
Ikona Odkaz na databázi
Síťová konektivita
Ikona Odkaz na databázi
Snímač otisků prstů
Ikona Odkaz na databázi
Velmi dobrá výdrž
Ikona Odkaz na databázi
Dokovací stanice
Ikona Odkaz na databázi
Softwarový bundle
Ikona Odkaz na databázi
Cena: 65 020,- vč. DPH (včetně DVD vypalovačky a dokovací stanice), Záruka 3 roky

Suma sumárum, Lifebook P1510 je tím nejmobilnější notebookem/tabletem, který můžete na českém trhu sehnat a to si s sebou přináší jisté ústupky. Pokud sháníte jen a jen mobilitu kombinovanou s možnostmi PDA, je tento Fujitsu Siemens naprosto ideální. Tedy pokud jste ochotni investovat 65 tisíc Kč, které tento mazel stojí.

Za zapůjčení modelu Lifebook P1510 děkujeme společnosti Fujitsu Siemens Computers
reklama