reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func MS-2: na hry elegantně

16.4.2015, Jan Vítek, recenze
Func MS-2: na hry elegantně
Dnes se podíváme na jednoduššího a levnějšího bratříčka již testované herní myši Func MS-3, který dostal příhodný název MS-2. Můžeme ale přesto očekávat vysokou kvalitu, neboť jde stále myš s cenou přes 1000 Kč.
Kapitoly článku:
  1. Func MS-2
  2. Instalace a nastavení
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Tato myš má pevné a dobře zpracované tělo s pogumovaným povrchem, který je příjemný na dotyk. Oproti modelu MS-3 má podstatně jednodušší tělo, které není tak ergonomicky tvarované. Nemáme tu žádnou opěrku pro palec, natož pak pro ostatní prsty, ale díky tomu si můžeme lépe zvolit, jak chceme tuto myš držet. Někdy ji třeba budeme chtít celou uchopit do dlaně a jindy si s ní zase jen pohrávat konečky prstů. Její provedení má tedy blízko ke kancelářským myším, jaké nabízí třeba Microsoft. Výbava je ale vyloženě herní, i když ne ta nejlepší s ohledem na senzor a jeho rozlišení či další specifikace. V první kapitole jsem si také stěžoval na to, že tělo myši je vzadu napravo moc velké a naráží do dlaně. Na to jsem si nakonec téměř zvykl, ale i tak to může někomu vadit. Především těm, kteří nedrží ruku na myši tak, že je dlaní rovnoběžně z podložkou, ale je trochu pootočena do přirozenější polohy, čili palec je o něco výše než malíček. V případě myši MS-3, z níž MS-2 vychází, to nevadí, protože pro prsteník a malíček má oporu, ale to v případě MS-2 neplatí.



Tlačítka myši jsou v podstatě stejná jako u modelu MS-3, takže nejsou zcela dokonalá. Vše je dobré až na uložení bočního kulatého tlačítka, které je až příliš vepředu, zatímco ostatní tlačítka na boku mají vhodnou pozici. Jeho funkcí je přitom snížit rozlišení, abychom mohli ve hrách typu FPS precizněji zaostřit a taková funkce se může hodit třeba i v grafickém editoru pro jemnou práci. Pokud je však až příliš vepředu, nutí nás to přehmátnout a pak je přesnost ta tam.

Jinak můžeme být s tlačítky velmi spokojeni, však využívají kvalitní spínače firmy Omron. Kolečko je také kvalitní, má hmatově výrazné, ale jinak velmi tiché krokování, takže nikoho nebudeme otravovat ani zběsilým otáčením. U něj by se dal vytknout trochu silnější odpor při stisku, než by bylo vhodné, ale to už se snažím hledat opravdu jen maličkosti.

Senzor myši Func MS-2 potřebuje pro dobré fungování kvalitní povrch, který nemůže být ani trochu lesklý. Zajímavé je, že se dobře chytí na normálním bílém papíře, ale jakmile je ten jen trochu hladký, senzor se vůbec nechytá a ukazatel se ani nehne. Na dřevěném stole, textiliích a samozřejmě i podložkách pod myši senzor pracuje velmi dobře a reaguje i na velmi prudké pohyby bez zadrhávání. Teflony se budou hodit spíše na tvrdší podložky než měkké látkové, přeci jen nejsou největší.



A nakonec tedy odezva, která dle utility Mouse Rate Checker dle očekávání odpovídala nastavení na maximálních 1000 Hz. CM Storm Test Utility jako obvykle udávala v průměru odezvu o něco menší, a to kolem 920 Hz. Zde je tedy vše v pořádku.


Závěrečné hodnocení


Herní myš Func MS-2 je jednodušší verzí již testované Func MS-3, oproti níž má menší tělo s menším důrazem na ergonomii, o něco horší senzor s ohledem na specifikace a také poněkud osekané možnosti v doprovodném softwaru. Sama o sobě je ale velmi dobře zpracovaná, nabídne ty samé ovládací prvky jako MS-3, takže v podstatě není o moc horší než MS-3. Vybírat bychom si mezi nimi měli především dle toho, zda nám bude vyhovovat tvar těla. U něj bych také uvítal, kdyby bylo v oblasti dlaně na pravé straně nižší, díky čemuž by lépe sedla v případě, že ruku na myši nedržíme zcela vodorovně, ale pootočenou do přirozenější polohy s trochu zdviženým palcem.


- klikněte pro zvětšení -

Design z hlediska vzhledu a rozmístění prvků můžu opět hodnotit pozitivně, tedy opět až na kulaté tlačítko na levém boku, které je až moc vystrčeno dopředu, takže může být pro palec obtížně dosažitelné. Ruku máme ale každý jinou, takže někomu to vadit nemusí. Ovládací prvky, tedy tlačítka a kolečko, však hodnotím velmi pozitivně. Využívají kvalitní spínače Omron a velmi příjemně se ovládají. Vadit by snad mohlo malinko tužší kolečko, ale to už opravdu hledáme malichernosti.

Použitý senzor si dobře rozumí s matnými povrchy, ale jakmile myš položíme na něco jen trochu hladkého a odrazivého, zcela přestává fungovat, takže na hladkém a bílém papíře nepochodíme, což je třeba obal této myši nebo její manuál. Teflony jsou vcelku průměrné, ani velké, ani malé, čili nic zvláštního.

Func si zaslouží pochvalu za to, že zlepšil záznam maker. Ta už mohou obsahovat 255 akcí a zaznamenají se i stisky 3 hlavních tlačítek. Stále však není možné zvolit způsob provedení makra, čili to se po stisknutí tlačítka provede jednou a tím to končí. Oproti myši MS-3 nám také software nabídne méně možností nastavení, např. jen velmi hrubé volby rozlišení senzoru po krocích 800 dpi a také si nemůžeme vypnout funkci Angle Snapping.

Když přihlédneme k rozdílům mezi modely MS-2 a MS-3, pak můžeme cca 300 korunový odstup v cenách akceptovat. Senzor myši MS-2 má sice horší specifikace, ale chová se na vhodném povrchu velmi dobře, o něco slabší možnosti nastavení lze překousnout a jinak jde o srovnatelné hlodavce, mezi nimiž si tedy můžeme vybrat především s ohledem na provedení těla. Kdo má radši pevnější oporu pro ruku, zvolí si MS-3 a kdo každou chvíli drží myš jinak, bude mu vyhovovat MS-2.


Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Decentní design (včetně softwaru)
+ Funkčnost (senzor a teflony)


Minusy


- Boční kulaté tlačítko je příliš daleko od palce
- Zadní část myši nemusí dobře sedět v dlani
- Makra lze provádět jen jedním způsobem
 
 
Za zapůjčení myši MS-2 děkujeme Func.

Func



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama