reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FX Vishera: nový desktopový král AMD

24.10.2012, Jan Vítek, recenze
FX Vishera: nový desktopový král AMD
Po roce společnost AMD přichází s novou generací desktopových procesorů, které se opět budou prodávat od označením FX Series a namísto modulů Bulldozer nabídnou už nové Piledriver. Od nich můžeme očekávat vyšší výkon a možná i nižší spotřebu, takže hurá na ně.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o aktuální verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p. Tyto všechny testy byly použity také minule v testech APU řady Llano, takže můžeme opět provést srovnání.




,












To, co se ukázalo v předchozí sadě syntetických testů, se ukazuje i v praxi. Nové Piledrivery skutečně jsou výkonnější, ovšem otázkou je, jak moc se na tom podepsala vyšší pracovní frekvence. Z řady výsledků ale je jasné, že pouze ta nám lepší čísla nezajistila. Ukázala se zde také ještě jedna věc, a sice ta, že se zlepšil především výkon u vícevláknových aplikací. Zde tak AMD již konečně nechává v některých případech za zády i velmi výkonné čtyřjádro Core i5-2550K a začíná být konečně volbou, o níž můžeme začít uvažovat.
reklama