reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FX Vishera: nový desktopový král AMD

24.10.2012, Jan Vítek, recenze
FX Vishera: nový desktopový král AMD
Po roce společnost AMD přichází s novou generací desktopových procesorů, které se opět budou prodávat od označením FX Series a namísto modulů Bulldozer nabídnou už nové Piledriver. Od nich můžeme očekávat vyšší výkon a možná i nižší spotřebu, takže hurá na ně.

Spotřeba platforem


V testech procesorů měříme spotřebu při více příležitostech a stejně jako v předchozích případech nám ji zjistil Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s pevným diskem či chladičem procesoru), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby ani disk v době měření nepracoval, respektive měl roztočené plotny, ale nebyl přímo aktivní. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený.

AMD ve svých materiálech o rozdílu spotřeby starých a nových procesorů FX nemluví, a tak asi nemůžeme očekávat, že by se nějaké výrazně projevily. TDP obou testovaných modelů je také stejné (125 W), ale přesto si jejich spotřeby změříme. Pochopitelně si ale neukážeme srovnání s ostatními procesory, a to vzhledem k odlišné základní desce a také grafické kartě. O to nejzajímavější ale nepřijdeme, a sice o zjistění rozdílu mezi starými a novými procesory AMD FX.






,












AMD ve svých materiálech neudává, že by nové procesory FX měly mít nižší spotřebu, ale ta se přesto projevila. Ovšem i tak jsou procesory AMD FX velmi žravé a jejich spotřeba výrazně neklesá, zatímco Intel ji začal snižovat už u Sandy Bridge a ještě více pokročil u Ivy Bridge.

Navíc je dle měřáku jasné, že strop ve spotřebě 125 W není ani v jednom případě reálný, však jen rozdíl mezi spotřebou sestavy v klidu a v největší zátěži činí přes 170 W. Když se pak ještě zatíží grafická karta, pak ve hrách využívajících více procesorových jader snadno překročíme 300 W.
reklama