reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FX Vishera: nový desktopový král AMD

24.10.2012, Jan Vítek, recenze
FX Vishera: nový desktopový král AMD
Po roce společnost AMD přichází s novou generací desktopových procesorů, které se opět budou prodávat od označením FX Series a namísto modulů Bulldozer nabídnou už nové Piledriver. Od nich můžeme očekávat vyšší výkon a možná i nižší spotřebu, takže hurá na ně.

Přetaktování FX-8350


Dále popohnávat již tak dost vysoko taktovaný procesor FX-8350 nebude bez velmi kvalitního chlazení, které dovolí nastavit vysoké napětí, zrovna snadné a slibující výtečné výsledky. O chlazení se postaral chladič Noctua NH-U12P, který představuje zástupce slušně výkonných vzduchových modelů a rozhodně by měl zvládnout i tento procesor.

Co se týče samotného přetaktování, pak to je v tomto případě snadné jako facka. Stačí využít odemčeného násobiče, který dokáže bez ovlivnění ostatních komponent nastavit frekvenci po krocích 100 MHz. A pokud vám jde o každý megahertz, pak si můžete pohrát s nastavením základní frekvence, která činí 200 MHz. Ta pak společně s násobičem utváří výslednou frekvenci procesoru, ale také i pamětí, takže s ní je třeba pracovat opatrně.

Nebudu to protahovat. Napětí se příliš zvyšovat nemuselo. Abychom dosáhli taktu 4,6 GHz, bylo nutné je zvýšit o 0,075 V. Jenže pak už jsou v intenzivních testech spíše jiné problémy, a sice jednak se vyvarovat dosažení teploty 70 °C, kdy procesor začne škrtit svůj výkon, aby se zchladil, takže v takovém případě taktování postrádá smysl. S tím je také spojen fakt, že s vyšším napětím raketově roste spotřeba procesorů FX, a tedy i množství odpadního tepla.

A zde jsou výsledky:















Vyšší frekvence se samozřejmě pozitivně projeví na vyšším výkonu, a to ve všech ohledech. Jenomže můžeme očekávat také to, že se patřičně zvýší i spotřeba a ta bohužel ani na základní nastavení není nízká a u Bulldozerů se ukázalo, že především zvýšení napájecího napětí dokáže zvednout spotřebu procesoru klidně o mnoho desítek wattů.


Spotřeba přetaktované sestavy


Předposledním tématem před závěrečným hodnocením je spotřeba přetaktované sestavy. Zde se často ukáže, že přetaktování ani nemá valný smysl, neboť spotřeba vystřelí vysoko vzhůru, což byl problém především u starších procesorů AMD. A jak je tomu nyní?









Jak je vidět, spotřeba přetaktovaného procesoru jde velmi nahoru, a to jsme nebyli v našich pokusech nijak tvrdí. Dle mého názoru může na pokusy o taktování Piledriverů běžný uživatel stejně jako u Bulldozerů klidně zapomenout.


Provoz se sníženým napětím


Spotřeba nových i starších procesorů AMD FX Series je v porovnání s moderními Intely zoufale vysoká. A co když se ji pokusíme trošku zkrotit snížením provozního napětí? Základní deska nám umožní snížit napětí procesoru po krocích 0,025 V, přičemž výchozí napětí pro tento procesor je 1,425 V.

Nejdříve jsem směle vyzkoušel nastavit napětí nižší o 0,15 V, ale to počítač ani nenabootoval stejně jako na napětí nižší o 0,1 V. Probudil se až při přidání dalších 0,025 V a chtělo to ještě jednou tolik, aby nabootoval a byl stabilní. Ve výsledku jsme tedy mohli napětí snížit o 0,05 V na 1,375 V. To je v porovnání s novými APU Trinity trošku zklamání, protože jejich procesorová jádra pracovala i na napětí snížené více jak o 0,1 V, ale je celkem jasné, že dnes představuje testovaný FX-8350 hi-end a jako takový je blízko možností své architektury a výrobního procesu.









Výsledná spotřeba tedy je nižší, ale vzhledem k té celkové se snížením napětí nedobereme hodnot, které by se měly nějak citelně projevit. Snad u další generace.
reklama