reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GA-8I945P Pro - mainstream od Gigabyte

6.10.2005, Karel Polívka, recenze
GA-8I945P Pro - mainstream od Gigabyte
Minule jsme se podívali na high-end společnosti Gigabyte pro LGA775. Dnes u této značky ještě zůstaneme a podíváme se na zástupce střední třídy, konkrétně na GA-8I945P Pro (čipová sada i945P). Díky tomu zde některé "vychytávky" nenalezneme, avšak právě proto by mohl tento model mnohé z vás oslovit - jelikož tu není nadstandardní výbava, což má za následek nižší cenu.
V nepřetaktovaném stavu jsou hodnoty systému následující:


systém při standardních hodnotách s procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz


systém s aktivní funkcí "Top Performance"

Při aktivaci funkce Top Performance došlo viditelně jen k navýšení frekvence FSB o 2MHz, ale stejně, jako tomu bylo v minulém případě základní desky GA-81955X Royal, to nemůže být jediná změna, jelikož při průběhu 3DMarku03 Game Testu 3 se opět objevovaly po celé ploše ve značné míře v obraze grafické artefakty (podobné tomu, když jsou vysoce přetaktované paměti na grafická kartě). Při jiných testech (a samozřejmě i při této funkci vypnuté) k ničemu podobnému již nedocházelo.



Pokud jde o přetaktování, tak je ne tom tento model o něco hůře, než předchozí High-End GA-81955X Royal, který dosahoval výborných výsledků. S námi použitým procesorem bylo dosaženo stabilního chodu na nejvyšší hodnotě FSB 212 MHz (to je doposud v porovnání s již testovanými deskami nejnižší hodnota), což ve finále dává frekvenci 3605 MHz (místo původních 3400 MHz).



Postupně jsme se dostali na stabilní hodnotu FSB 287MHz (tedy 1149MHz efektivně), což dávalo při násobiči nastaveném na hodnotu 12x výslednou frekvenci procesoru 3447MHz (tedy v tomto směru obdobný výsledek jako u základní desky Abit AW8-MAX). Opět prověřováno zátěžovým testem Prime95 v kombinaci s testem BurnIn, který zatěžuje společně s procesorem i ostatní subsystémy, včetně například grafické karty po dobu minimálně jedné hodiny.


Softwarová výbava



Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:
  • Ovladače pro čipovou sadu a všechna přídavná zařízení nalézající se na základní desce
  • EasyTune 5, DMI Viewer, Face-Wizard, @BIOS
  • Adobe Acrobat Reader, Norton Internet Security 2005, DirectX 9.0, GigaRAID Utility, Silicon Image 3132 RAID Utility, Broadcom LAN Utility

- pro zvětšení klikněte -


- pro zvětšení klikněte -


EasyTune 5

Nejzajímavější utilitou je na přiloženém CD bezpochyby firemní software nesoucí označení EasyTune 5. Jeho schopnosti a funkce lze přirovnat ke známé utilitě CoreCenter z produkce MSI. Jde tedy o program umožňující monitoring a přetaktování systému přímo z prostředí Windows.


- pro zvětšení klikněte -

Po spuštění programu se nacházíte automaticky v režimu "Easy mode", v kterém můžete jen měnit frekvenci.


- pro zvětšení klikněte -

Pokud přepnete do režimu "Advanced mode", rázem se vám zpřístupní mnohem více položek ovlivňujících úspěšnost a mírů konečného přetaktování. Konkrétně se jedná o možnost měnit rychlost FSB, pamětí a sběrnice PCI. Dále můžete měnit napětí procesoru a pamětí a nakonec násobič procesoru (pokud nemáte uzamčený procesor).

Dále tato utilita umožňuje ovládat již u popisu BIOSu zmíněné funkce C.I.A.2 a M.I.B.2.


- pro zvětšení klikněte -

Jak již bylo řečeno, funkce C.I.A.2 zastupuje automatické přetaktování systému podle udané hodnoty v závislosti na momentální zátěži (jde vlastně o obdobnou záležitost jako v případě základních desek MSI, kde se tato schopnost jmenuje v BIOSu běžně "Dynamic Overclocking" a jednotlivé stupně jsou reprezentovány vojenskými šaržemi) nebo v případě základních desek Asus, kde se obdobná technologie skrývá v BIOSu pod označením N.O.S.).


- pro zvětšení klikněte -

Stejně tak tato utilita umožňuje kontrolu nad funkcí M.I.B.2 (Memory Intelligent Tweaker 2) mající na starosti optimalizaci práce paměťového subsystému v případě některých konkrétních modulů.


- pro zvětšení klikněte -

Přes tlačítko "Smart fan" v pravé části hlavního menu se vám naskytne možnost měnit rychlost ventilátoru chladiče procesoru v závislosti na jeho teplotě a také kdy se bude automaticky spouštět ventilátor umístěný na pasivu NorthBridge (respektive ventilátor připojený k onomu konektoru) v závislosti na čase (denní době).


- pro zvětšení klikněte -



- pro zvětšení klikněte -

Nakonec tlačítko "PCHealth" vyvolá monitoring systému, který obsahuje i konkrétní výpis hodnot týkajících se jednotlivých napětí, což BIOS postrádá.


- pro zvětšení klikněte -



- pro zvětšení klikněte -


Face Wizard

Další utilita nese označení "Face Wizard" a má na svědomí možnost změnit obrázek, který vás doprovází (pokud to v BIOSu nezakážete) během startovací procedury - tedy během POSTu.




@BIOS

Pokud budete chtít updatovat stávající verzi BIOSu na novější, můžete tak učinit prostřednictvím utility @BIOS přímo z prostředí Windows bez nutnosti zdlouhavých hrátek s tak "spolehlivým" médiem, jakým disketa bezpochyby je. Updatovací proceduru můžete provést dvěma způsoby. Buď necháte na internetu (serveru Gigabyte) vyhledat případnou novější verzi BIOSu právě pro vaši základní desku a necháte program následně update provést a nebo již máte soubor obsahující novější verzi BIOSu někde uložený a utilitu @BIOS tak použijete jen jako přímý flashovací nástroj.


- ilustrační obrázek -


Broadcom Advanced Control Suite 2 (správa síťových adaptérů)


- pro zvětšení klikněte -
reklama