reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GA-8I945P Pro - mainstream od Gigabyte

6.10.2005, Karel Polívka, recenze
GA-8I945P Pro - mainstream od Gigabyte
Minule jsme se podívali na high-end společnosti Gigabyte pro LGA775. Dnes u této značky ještě zůstaneme a podíváme se na zástupce střední třídy, konkrétně na GA-8I945P Pro (čipová sada i945P). Díky tomu zde některé "vychytávky" nenalezneme, avšak právě proto by mohl tento model mnohé z vás oslovit - jelikož tu není nadstandardní výbava, což má za následek nižší cenu.
V návaznosti na minule představený High-End od Gigabyte jsme se dnes tedy podívali i na mainstreamový model téže značky. Proto se zde setkáváme se stejným BIOSem i softwarovou výbavou. Schopnosti a možnosti přetaktování jsou však rozdílné (a nutno říci, že o něco slabší, což odpovídá i cílení tohoto modelu do oblasti mainstreamu). Díky tomu je samozřejmě nižší i cena a právě proto by vás mohl dnes představený model zaujmout (pokud netrváte na nadstandardní výbavě). Z hlediska čipové sady i945P je zde, co se nejnovějších standardů týče, zaručena podpora dvoujádrových procesorů Pentium D a paměťových modulů DDR2 o frekvenci 667MHz ve dvoukanálovém režimu.

Firemních "vychytávek" tedy zde v porovnání s minulým případem z "téže továrny" ubylo, nicméně i tak se má model GA-84945P Pro čím pochlubit. I zde nalezneme Dual BIOS a funkce mající na svědomí ladění výkonu od optimalizace paměťového subsystému vstříc ku některým vybraným paměťovým modulům (M.I.B. 2) až po automatické přetaktování na základě aktuálního vytížení systému (C.I.A. 2) a přetaktování sběrnice PCI Express 16x v podobě funkce RGB (Robust Graphics Booster).

Pokud jde o možnosti základní desky, tak deska obsahuje gigabitový LAN adaptér od Broadcomu připojený přes PCIe, řadič rozhraní IEEE1394b (tři porty FireWire 800), přídavný diskový řadič rozhraní ATA133 od iTE přidávající další dva kanály (je zde tedy jeden kanál PATA100, dva kanály ATA133 s možností tvorby RAID polí a 4 porty SATA 2 taktéž s možností tvorby RAID polí). V případě integrovaného audia je zde zvukovým kodekem Realtek ALC882, tedy samozřejmě High Definition Audio v konfiguraci 7.1.




BIOS lze hodnotit stejně jako v případě minulého modelu GA-81955X Royal, tedy jako lepší průměr (díky některým firemním vlastnostem ve stylu C.I.A.2, M.I.B.2 a s přihlédnutím k tomu, že se jedná o Dual BIOS a je tu tedy šance na úspěch v případě problému při updatování BIOSu, nebo jiných komplikací k BIOSu vztahovaných). Avšak v případě přetaktování zamrzí absence zobrazování aktuálních hodnot, takže je nutné si pamatovat konkrétní nastavení, provedené změny a dopočítávat si děličky. Také mi uniká smysl toho, že pro zpřístupnění některých nastavení je nutné po vstupu do BIOSu pokaždé stisknout kombinaci kláves Ctrl + F1, jelikož například v případě přetaktování jsou potencionálně nebezpečné položky ovlivňující nastavení napětí standardně volně přístupné, avšak například aktivace funkce S.M.A.R.T. pro pevné disky už nikoli. Pokud jde o rozsah nastavitelné frekvence FSB, tak se jedná o 100 až 600MHz, takže je tu více než dostačující prostor pro přetaktování.

Co se týče přetaktování, tak v kombinaci s naším testovacím procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz (FSB 800MHz) byla dosažena poslední stabilní frekvence FSB na hodnotě 212MHz (ve finále 3605MHz). Po snížení násobiče procesoru na hodnotu 12x (namísto 17x) jsme se dopracovali až k frekvenci FSB 287MHz (přičemž námi použitý procesor podporuje oficiálně jen 200MHz). V případě chlazení jsou na NorthBridge a SouthBridge pasivy a součástí příslušenství je dále přídavný neregulovatelný 40mm ventilátor umístitelný na pasiv NorthBridge.

Pokud jde o výkon, tak dnes představená základní deska podávala v některých případech dost nevyrovnané výsledky. V testech paměťového subsystému byly dle očekávání, avšak v případě testů zaměřených převážně na výkon procesoru patřily jednou mezi nejlepší a podruhé mezi nejhorší (hlavně test SPECViewperf 8 - Light 06, který ukazuje, že zde bude nějaký zádrhel). Obecně jsou však přesto rozdíly mezi testovanými deskami ve většině případů příliš malé na to, aby se při případném rozhodování jimi někdo řídil. Kapitolu samu pro sebe tvoři nastavení Top Performance, což je už provoz mimo standardní parametry (to jasně naznačují i zmiňované grafické artefakty při průběhu 3DMarku03). Ve finále lze hodnotit tuto desku jako vhodný základ pro uživatele, kteří nepotřebují nadstandardní výbavu. Kladem je zde příznivý poměr cena/výkon.


Gigabyte GA-81945P Pro
Klady
Zápory
Čipová sada i945P (SB ICH7)
Poměr cena/výkon
Rozmístění konektorů
Firemní "vychytávky"
Provedení přídavného ventilátoru
Nevyrovnaný výkon
Orientační cena: 3357 Kč bez DPH (eXtraPoint)

Základní desku Gigabyte GA-81945P Pro zapůjčila firma eXtraPoint, které tímto děkujeme
reklama