reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gainward SilentFX Ultra/980 - tichý profesionál

18.5.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Gainward SilentFX Ultra/980 - tichý profesionál
Na recenzi jsme získali jeden speciální model GeForce FX 5700 od společnosti Gainward. Zvláštní je hned v několika věcech – obsahuje dvojici DVI konektorů, integruje VIVO funkce, ale hlavně je kompletně chlazen pasivně. To vše skrývá Gainward v grafické kartě s názvem SilentFX Ultra/980 Professional.
Testy přetaktování

Přiznám se, že zpočátku jsem k přetaktování této grafické karty přistupoval trochu s nedůvěrou. Přeci jen, vše je chlazené pasivně, i když chladič vypadá velmi bytelně. Nejde ani o Golden Sample, což je značka, kterou Gainward označuje své od výroby přetaktované grafické karty. Ale nakonec se ukázalo, že obavy jsou spíše falešné.

K přetaktování jsem použil Rivatuner, který dovoluje jiné nastavení pro 2D/3D (GeForce FX 5700 běží v 2D módu na 300MHz). Z původních 425MHz se mi podařilo zvednout frekvenci na vynikajících 552MHz! To je celkový nárůst o 30%, absolutně o 127MHz. Paměti se bohužel tolik nevydařily, z 275MHz jsem je přetaktoval jen na 301MHz (+9,5%). Bohužel proto, že paměti se velkou částí podílí na celkovém výkonu.

Zde jsou výsledky některých testů v rozlišení 1024x768 bez zapnutého FSAA a AF v porovnání s původními nepřetaktovanými kartami:


Graf 17 – 3DMark 2001SE



Graf 18 – 3DMark 03

Zatímco v 3DMarku z roku 2001 se žádný dramatický nárůst výkonu nekonal, další verzi již nárůst frekvence jádra evidentně prospěl. Výkon Gainwardu se zvýšil o 18% a přeskočil všechny ostatní karty.


Graf 19 – Quake 3



Graf 20 – AquaMark 3

AquaMark 3 jsem vybral proto, že i u něj se podařil velký nárůst výkonu. Je to způsobeno tím, že čím novější benchmarky se použijí, tím více zátěže se přenáší na samotné grafické jádro. U AquaMarku 3 se zvýšil po přetaktování výkon o 20%.

Pokud vezmu výsledky všech výše zmíněných testů a zprůměruji nárůst výkonu, dostáváme se k číslu +14%, což je velmi slušné. Pasivní chlazení frekvenci 552MHz krásně zvládlo, dokonce se jedná o nejvyšší frekvenci, kterou jsem kdy u GeForce FX 5700 získal. Doufám jen, že to není náhoda konkrétního kusu, ale že i ostatní budou přetaktovat podobně.

Závěr

Gainward SilentFX Ultra/980 je unikátní grafickou kartou, která patří do vyššího mainstreamu. V jádru se skrývá stará dobrá GeForce FX 5700, která je momentálně jednou z nejlepších mainstreamových karet v poměru cena/výkon. Postavena na jádru NV36 znamená velice povedenou architekturu pro DirectX 9, ačkoliv má v některých testech co dohánět.



Přídomek „Professional“ nám prozrazuje, že nepůjde o kartou pro každého. Na této grafické kartě totiž nalezneme dvojici výstupů DVI a navíc VIVO konektor pro připojení všech možných zařízení. Nejdůležitější je samozřejmě chlazení postavené na masivním hliníkovém bloku s dvojicí heatpipes, které je absolutně tiché. Co se týče výkonu, tak 256MB paměti nepředvedlo nic extra, ale rozhodně se budou hodit do nadcházejících her. Výkon je více či méně vyrovnaný s GeForce FX 5700 od XpertVision a ve většině případů (10 z 16) lepší než u Radeonu 9600.

Karta navíc excelovala v přetaktování jádra, protože 552MHz se mi nepodařilo dosáhnout zatím u žádné jiné GeForce FX 5700. A vzhledem k pasivnímu chlazení je to vynikající výsledek. Jen škoda, že Gainward nepoužil rychlejší paměti, certifikované alespoň na 325MHz, protože jejich přetaktování by vedlo k mnohem vyššímu výkonu. Ale i takto vítězí přetaktovaná karta ve všech testech. Softwarová výbava bohužel neodpovídá nastolené laťce, ale kvalitě karty to neubírá.

Klady
  • Tiché chlazení
  • Přetaktování jádra
  • Dvojice DVI konektorů
  • VIVO funkce
  • 256MB paměti

Zápory
  • Slabá softwarová výbava
  • Vyšší cena
  • „Jen“ 275MHz paměti

Cena: 6 990 Kč vč. DPH
Záruka: 36 měsíců

Za zapůjčení grafické karty Gainward děkujeme společnosti: ProCA s.r.o.
reklama