reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GT 220: DirectX 10.1 levně

20.11.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GT 220: DirectX 10.1 levně
Nvidia do svého portfolia zařadila opravdu levnou grafickou kartu, která na rozdíl od všech ostatních karet z produkce společnosti podporuje DirectX 10.1. Proč teď a proč v low-endu zatím není zcela jasné, ale pojďme se podívat, zda stojí za úvahu.
GeForce GT 220 přichází na trh v poměrně nevhodné době a navíc s sebou přináší poměrně slabé parametry, takže první otázkou, která se dere na jazyk, je, pro koho je tento produkt určen? Nvidia osadila tuto kartu zbrusu novým grafickým čipem s podporou DirectX 10.1 (máme ještě v živé paměti, jak společnost prohlašovala, že DirectX 10.1 je naprosto zbytečné). Ale vlna nadšení nyní bohužel patří DirectX 11, které podporuje zatím pouze hardware ATI, což se nezmění až do příchodu nové architektury Nvidia (Fermi) někdy v prvním kvartále dalšího roku. Takže zde máme novou low-endovou grafickou kartu s podporou DirectX 10.1.
 

 
Samotný čip GT216 je poměrně pokrokový, neboť využívá 40nm výrobního procesu, což znamená, že bude opravdu velmi malý a náklady na jeho výrobu opravdu nízké. Jádro ovšem disponuje pouze 48 stream procesory, což je velmi málo ve srovnání se stařičkou GeForce 8800GT (112) nebo GeForce 9600GT (64). Tento trend se bohužel nevyhnul ani texturovacím (16) nebo renderovacím jednotkám (8), což nejednomu hráči začne dělat poměrně velké vrásky.

Je tedy otázkou, jakže to vlastně Nvidia s touto kartou vlastně myslí. Na hráče dozajista cílena není. Pro HTPC a přehrávaní filmů zde máme levnější a hlavně low-profile modely. My se zde tedy budeme držet toho, že GeForce GT 220 patří mezi nejlevnější herní karty po bok Radeonu HD 4730 nebo GeForce 9600GT, kam spadá i svou cenou.

V tabulce vidíme srovnání s konkurencí okolo 1500-1800 korun, kde ve většině e-shopů najdeme i GeForce GT 220. Dejte si ovšem pozor na nejlevnější modely vybavené pouze paměťmi DDR2, což dále znamená propad výkonu.

reklama