reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 285 2GB - dvojnásobek paměti pomůže?

22.6.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX 285 2GB - dvojnásobek paměti pomůže?
Obyčejnou GeForce GTX 285 jsme již v našich testech měli několikrát, ale dnes máme šanci otestovat tuto kartu s dvojnásobkem grafické paměti, což v tomto případě znamená rovné 2 GB. Pomůže dvojnásobek paměti k lepším výkonům, nebo se jedná pouze o chytrý tah na chytání lamek?
GeForce GTX 285 je na trhu poměrně dlouhou dobu, ale až nyní přichází výrobci s modelem, který oproti navyklým standardům integruje 2 GB paměti, což je v současné době největší kapacita, jenž lze na trhu u grafických karet určených pro zábavu najít. Obecně platí, že výrobci často dávají na grafické karty s méně výkonnými čipy zbytečně moc paměti, kterou akcelerátor nemá šanci využít. Velikost framebufferu se v praxi projevuje pouze ve vysokých rozlišeních s použitím vyhlazování.

Pokud grafické kartě dojde v extrémním rozlišení paměť, tak se výkon propadá téměř k nule. Z předešlých testů víme, že pro většinu rozlišeních stačí 512 MB paměti a pro extrémní rozlišení 2560x1600 s vyhlazováním již karty musí mít alespoň 896 MB paměti (kapacita GeForce GTX 260). V našem dnešním testu si objasníme, kde a kdy má smysl 2 GB paměti na grafickém akcelerátoru.



GeForce GTX 285 2GB se nijak neliší od verzí s 1 GB, takže zde máme grafické jádro G200b (55nm) tikající na frekvenci 650 MHz a podporu DirectX 10.0. Grafické jádro má k dispozici 240 stream procesorů, které tikají na vyšší frekvenci než zbytek čipu. Podpora platformy CUDA a PhysX je samozřejmostí, což sice nemá ještě podstatnou výhodu, ale časem se bude objevovat jistě čím dál více aplikací.

reklama