reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeIL DDR2 Ultra 1160 Plus (2x 1024 MB)

11.1.2007, Lukáš Petříček, recenze
GeIL DDR2 Ultra 1160 Plus (2x 1024 MB)
Dnes se podíváme na paměti DDR2 Ultra 1160 Plus od firmy GeIL z řady Ultra Low Latency. Jedná se o nejnovější a nejrychlejší model pamětí z edice "Ultra", které běží na frekvenci 1160 MHz v 2x 1024 MB konfiguraci a navíc s agresivním časováním 4-4-4-12.
Paměti DDR2 Ultra 1160 PLUS (konkrétní označení pro 2 GB verzi GX22GB9280PDC) jsou extrémní nejen základní pracovní frekvencí, která činí zmiňovaných 1160 MHz, ale i například pracovním napětím 2.45 V. V současnosti se jedná o nejrychleji taktované paměti od firmy GeIL a zřejmě také o jedny z nejrychlejších pamětí na trhu vůbec.




Pár slov úvodem


Jak již padlo v předešlém článku o pamětech, provozní napětí se u všech špičkových modulů pohybuje nad specifikacemi JEDEC pro DDR2 SDRAM. Standardní provozní napětí je dle nich 1.8 V a maximální 1.9 V, což ale není zdaleka dostačující pro nadšence a paměti z high-end segmentu trhu, kde se jedná v první řadě o výkon a každý MHz "navíc" se počítá.


GX22GB9280PDC, typický „oranžový“ hliníkový chladič a pracovní frekvence 1160 MHz
- to jsou nejnovější a nejrychlejší paměti od firmy GeIL DDR2 Ultra 1160 Plus

Moduly GX22GB9280PDC jsou certifikovány pro provoz na frekvenci 1160 MHz s časováním 4-4-4-12 a vyžadují proto pro korektní chod napájecí napětí 2.45 V - při výběru pamětí je nutné brát v úvahu to, že ne na všech základních deskách je tak vysoké napětí dostupné a zdaleka ne na všech deskách budou tak vysoké frekvence pamětí dosažitelné (což se týká zejména starších základních desek) a chipsetů, které třeba neumí ani 800 MHz paměti. Výrobci si také v případě nejrychlejších modulů často usnadňují práci, a korektní chod je zaručen jen v několika (nebo třeba pouze jediné) základní desce.


Specifikace pamětí


Paměti GX22GB9280PDC, jak již název modelu napovídá, patří do řady párovaných pamětí a jsou cílené do počítače v konfiguraci Dual-Channel. Standardní pracovní frekvence je 1160 MHz při časování 4-4-4-12, 2T s napájecím napětím 2.45 V. Paměti samozřejmě umí i řadu dalších frekvencí a časování, včetně standardních 800 MHz s časováním 5-5-5-18, 2T při 1.8 V dle specifikací JEDEC. Paměti obsahují nízkošumový 6 vrstvý PCB a klasický „oranžový “Head-Spreader, typický pro všechny modely řady "Ultra".


GeIL DDR2 Ultra 1160 Plus

  • Název: GeIL DDR2 ULTRA 1160 Plus (GX22GB9280PDC, 2x 1024MB)
  • Typ: 240-pin DDR2 SDRAM
  • Frekvence: 1160 MHz (PC9280)
  • Časování: 4-4-4-12
  • Napětí: 2.45 V
  • Čipy: Micron D9GCT
  • PCB: 6 vrstev, zlacený
  • Heat spreader: hliníkový, metalicky-oranžový
  • Záruka: doživotní

Hardwarová konfigurace


  • Procesor Intel Core 2 Duo E6300 (1.86 GHz, 1066 MHz FSB, jádro Allendale, 1.325 V, 65 W TDP)
  • Základní deska Asus P5B Deluxe (socket 775, Intel P965, BIOS verze 0804)
  • Grafická karta Gigabyte GV-NX79T256DB-RH 256MB DDR3 (GF 7900GT, 450 / 1320 MHz)
  • Operační paměť GeIL DDR2 ULTRA 1160 Plus
  • Pevný disk Maxtor DiamondMax Plus 9 160 GB
  • Dvd mechanika NEC DVDRW 1300A
  • Zdroj Cooler Master iGreen Power 500W

Software a verze ovladačů


  • Operační systém Microsoft Windows XP Service Pack 2
  • Intel Chipset Software Installation Utility 7.2.2.1007
  • ForceWare 93.71
  • DirectX 9.0c

Metodika testování stabilních frekvencí


K ověřování stability pamětí na příslušných frekvencích byl použit program MemTest86+ 1.65 a 1 proběhnutí tohoto programu. K "předtestování" byl použit program Stress Prime 2004 v nastavení testu paměti.


Praktické zkušenosti a přetaktování


Do testů jsem kromě standardního přetaktování zařadil také možné škálování pamětí s napájecím napětím. Ne na všech platformách je vysoké napětí pro DDR2 SDRAM dostupné a ne každý je ochoten překračovat dané specifikace. Předpokladem při použití výkonných pamětí je samozřejmě také odpovídající základní deska.

GX22GB9280PDC snadno dosáhnou i na frekvence přes 1200 MHz, ale naprosto stěžejní je právě kvalitní základní deska, která v jiném případě bude značně limitujícím faktorem (což se ukáže zejména při testu takto špičkových pamětí). Testování proběhlo na základní desce Asus P5B Deluxe, která v této oblasti dosahuje výborných výsledků a možnosti přetaktování jsou zde jedny z nejvyšších. Rozdíly mezi základními deskami obvykle nejsou příliš velké, ale s rostoucí frekvencí se rozdíly zvyšují a frekvence okolo 1200 MHz s jakýmkoliv časováním zvládne jen několik základních desek a pamětí.


Škálování pamětí vzhledem k provoznímu napětí, frekvenci a časování
Časování pamětí
1.8V
1.9V
2.0V
2.1V
2.2V
2.3V
2.45V
3-3-3-9, 2T
-
-
-
816
856
879
903
4-4-4-12, 2T
898
965
1022
1072
1117
1168
1199
5-5-5-15, 2T
1006
1082
1139
1179
1209
1215
-

Agresivní časování znamená pro DDR2 paměti obecně strop již na poměrně nízkých frekvencích a klade také značně vyšší nároky na provozní napětí. Jestli preferovat nižší latence nebo naopak vyšší frekvence pamětí bude záležet nepochybně také na použité platformě. Při praktickém přetaktování bude ale obvykle stejně nutné zvolit kompromis mezi dosažitelnou frekvencí pamětí, procesoru a adekvátně zvoleným časováním.

GX22GB9280PDC výborně škálují s rostoucím napětím, což je krásně vidět zejména s časováním 4-4-4-12, kdy dochází k téměř ukázkovému růstu možné pracovní frekvence, až na hodnotu k 1199 MHz. S "relax" časováním 5-5-5-18, 2T zvládnou paměti i frekvenci 1215 MHz, což je pro základní desku a tyto paměti konečná. Dále systém vykazoval občasnou nestabilitu, nehledě na libovolné nastavení či pracovní napětí. Nutnou podmínkou k takto vysokým frekvencím je každopádně kvalitní deska, bez které jsou takovéto frekvence jinak prakticky nedosažitelné.

Při srovnání pamětí GeIL DDR2 ULTRA 1160 Plus (GX22GB9280PDC, 2x 1024MB) a například nedávno testovaných DDR2 pamětí Corsair Twin2X2048-6400C3 přirozeně GeILy v absolutních číslech vyhrávají. Proti zmiňovaným Corsairům se v případě GeIL DDR2 Ultra 1160 Plus jedná o ještě trošku vyšší třídu pamětí (samozřejmě s ještě vyšší cenou). Jak se ukazuje, kromě 8 vrstvého PCB, na který řada výrobců již pomalu přechází, největší vliv mají na dosažitelné frekvence zejména použité čipy. Za takto rychlou pamětí nicméně vždy stojí výběrové čipy i PCB a také velice náročné testování.


A co spotřeba?


Již tradičně se podíváme i na spotřebu, ale rozdíly jsou v řádu jednotek wattů. Spotřeba se s frekvencí pamětí a s rostoucí voltáží přirozeně zvyšuje a rozdíly mohou dělat i více než 15 wattů. Ačkoliv DDR2 přináší úsporu elektrické energie, s rostoucí frekvencí a provozním napětím to neplatí jistě ve všech případech. Pro měření byla použita dělička (FSB:RAM – 1:2, 1:3 a 1:4), aby byl omezen vliv procesoru.


Spotřeba sestavy při různém taktu pamětí a pracovním napětí

Pro standardní takty to samozřejmě není nutné, ale s rostoucí frekvencí (a napětím nad 2.2 V) je již žádoucí paměti aktivně chladit. O chlazení se zde staral, kromě hliníkového chladiče pamětí, také 80 mm větráček Titan s 2200 otáčkami za minutu.


Testy výkonu


K testování výkonu posloužil Everest Ultimate Edition 3.50 ke změření propustností a latencí pamětí.








Mezi praktické testy jsem zařadil testy výkonu ve hře Quake 4 s patchem v1.3 a aktivním SMP s minimálním nastavení detailů v rozlišení 640x480 (pro co nejvyšší měřitelné rozdíly v počtu snímků za sekundu). Quake 4 je velmi závislý na výkonu pamětí a časování a je tedy výbornou ukázkou možného skutečného přínosu rychlých pamětí a agresivního časování.


Benchmark demo id_demo001 ve hře Quake 4 v1.3 s aktivním SMP


Dalším testem je WinRAR 3.61 a vestavěný multithreaded benchmark pakování. Zde je zcela potlačen vliv grafické karty a jasně se zde ukazuje převaha opravdu rychlých pamětí.


Multithreaded benchmark pakování, WinRAR 3.61


S rostoucí frekvencí pamětí se výkon pozvolna zvyšuje. Testy výkonu jsou provedeny pouze na frekvencích, kde má procesor standardní takt 1.86 GHz. Ačkoliv jsou vyšší frekvence snadno dosažitelné, různé frekvence procesoru a FSB takové srovnání z hlediska výkonu poměrně komplikují.


Zhodnocení a závěr


GeIL DDR2 ULTRA 1160 Plus jsou špičkové paměti. Sérii Ultra Low Latency lze jistě označit jako velice úspěšnou a tento poslední počin firmy GeIL je jen další ukázkou, kam lze paměti standardu DDR2 dovést. Vhodné čipy (Micron D9GCT patří mezi absolutní špičku), samozřejmě po dodatečném testování a správném speed-binningu, tak přínáší jedny z absolutně nejrychlejších pamětí na trhu, navíc s agresivním časováním 4-4-4-12. Mírným nedostatkem je snad pouze cena pamětí, která se pohybuje okolo 17 tisíc s DPH a nutně vyšší provozní napětí 2.45 V (které je oproti specifikacím DDR2 pamětí ale v tomto segmentu trhu překračováno bez výjimek). Pokud požadujete maximální výkon a neohlížíte se přitom na cenu, paměti GeIL DDR2 ULTRA 1160 Plus jsou právě pro Vás.
Za zapůjčení procesoru Intel Core 2 Duo E6300 děkujeme společnosti Kvazar-Micro

Za zapůjčení pamětí děkujeme firmě 100MEGA distribution



reklama
reklama