reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gelid DarkForce: slušná premiéra

27.1.2012, Jan Vítek, recenze
Gelid DarkForce: slušná premiéra
Společnost Gelid se v minulosti prezentovala především jako výrobce chladičů počítačových komponent, ovšem od toho je již jen krůček k počítačovým skříním. My si tak dnes můžeme představit její první produkt tohoto druhu - skříň DarkForce určenou pro hráče.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace založená na platformě AMD, kterou budeme instalovat do dnes recenzované skříně. Za zmínku stojí především procesor Phenom II X6 se 120W TDP, který klade vysoké požadavky na chlazení a grafická karta, ač postarší, také dokáže ocenit dobré podmínky pro chlazení. Nicméně o to, zda je některá komponenta nová, nebo již starší, zde moc nejde, protože jejich primárním účelem je sloužit jen jako topící tělesa.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Instalace komponent proběhla v podstatě bez problémů, jen tu byla ta potíž s omezeným místem za trayem, kudy budeme chtít vést kabely. Tam si už totiž celkem dost prostoru nárokuje svazek kabelů vedoucí od předního I/O panelu. Jako velmi dobrý nápad shledávám pásku se suchým zipem. Ta jednak zajistí napájecí zdroj a potom s ní můžeme také připevnit přebytečné kabely, které by překážely v případě, že se rozhodneme dovnitř umístit radiátor vodního chlazení.




- klikněte pro zvětšení -


Kolem základní desky je místa dost na delší grafické karty, disky díky pootočeným klecím rozhodně nebudou vadit a i nahoru bude možné umístit bez problémů 2 dodatečné ventilátory. To tedy v případě, že pak v souladu s tím natočíme i chladič procesoru, pokud jde tedy o typ podobný našemu Noctua NH-U12P (čili věž). Instalace disku pak vyžaduje jeho přišroubování do plastového šuplíku, k čemuž nám výrobce nabídne speciální šroubky a pak už stačí celek jen zasunout zpět dovnitř.




- klikněte pro zvětšení -


Po instalaci komponent jsem byl tedy utvrzen v tom, že tato skříňka se bude jistě hodit pro klasické sestavy domácího počítače a zvládne i herní komponenty. Jen je škoda, že Gelid (alespoň zatím) nenabízí verzi bez bočního okna.


Chlazení skříně


Gelid DarkForce zvládne poskytnout místo pro až 8 ventilátorů, a to dva přední, vrchní, spodní, jeden zadní a jeden boční. Onen boční by ale byl umístěn vpravo hned pod socketem procesoru, přičemž je možné instalovat 80/120mm model o výšce pouze do 15 mm. Jeho úkolem pak bude chladit desku z druhé strany, což ale osobně vůbec nepovažuji za nutné a vůbec se nedivím, že se tento prvek mezi skříněmi vesměs neuchytil.

Přední ventilátory (jeden v dodávce) jsou jasné, ty budou chladit především klece s disky, ale pokud ony klece vyjmeme (či jednu z nich), můžeme je také využít pro lepší zásobování skříně čerstvým vzduchem. Další pozice jsou vespodu a nahoře, kam můžeme shodně umístit dva 120/140mm ventilátory, přičemž do dna skříně také můžeme instalovat až 240mm radiátor vodního chlazení. To ale bude dobré si předem naměřit, aby se nestalo, že se radiátor bude omezovat s napájecím zdrojem. A nakonec je tu klasický 120mm ventilátor v zadní pozici, takže v základním balení dostaneme dva - jeden vepředu a jeden vzadu.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage (opakované grafické testy), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v běžné teplotě. Využity byly téměř oba dodané ventilátory, k nimž jsme přibrali také jeden další, a to Noctua NF-P12 do přední pozice.

My si vyzkoušíme, jakých teplot dosáhneme s využitím zadního ventilátoru a pak se přidají také oba přední, přičemž spodní byl využitý pro chlazení klece s pevným diskem a druhý již před sebou žádnou klec neměl, takže mohl foukat přímo na grafickou kartu.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 5 - 6 °C, což je slušný výsledek daný tím, že ventilátor před klecí s disky má dobrý přístup k čerstvému vzduchu.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
49 °C
Chipset
40 °C
56 °C
GPU
59 °C
82 °C


Oproti skříním s proděravěnou levou bočnicí tu máme o trošku vyšší teploty, které ale můžeme srazit využitím dalších ventilátorů, které budou dovnitř vtahovat čerstvý vzduch.


Zadní 120mm + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
25 °C
46 °C
Chipset
39 °C
54 °C
GPU
58 °C
80 °C

K tomu se hodí přední pozice a případné odstranění nepotřebné klece pro pevné disky, aby nainstalovaný ventilátor mohl nerušeně foukat dále do skříně. Zde to opravdu pomohlo k výrazně lepším výsledkům.
reklama