reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Imperator Pro: podsvícená herní prvotina

4.4.2013, Jan Vítek, recenze
Genius Imperator Pro: podsvícená herní prvotina
Není to tak dávno, co se firma Genius rozhodla více věnovat herním periferiím. Od té doby jsme mohli vidět především nové modely myší, ovšem v nabídce má také čistě herní klávesnice Imperator Pro. A na to, co nám tento produkt nabídne, se nyní zaměříme.
Kapitoly článku:
  1. Genius Imperator Pro
  2. Nastavení a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Již v předchozí kapitolách jsem se zmiňoval o provedení kláves, celého těla klávesnice Imperator Pro i o to, co nám nabídne doprovodný software. Nyní je ale třeba se zaměřit na to, jak dobře se s touto klávesnicí pracuje. Při psaní textů dokážeme ocenit, že klávesy jsou tiché, a to včetně těch velkých, jako je mezerník. Sebe a ani okolí tak nebudete moc rušit. Dále jsem také mohl ihned přesedlat z klasické desktopové klávesnice s plným zdvihem kláves a nezaznamenal jsem žádné potíže či nutnost si zvyknout.

Nicméně na druhou stranu jsem také zjistil, že na to, aby podložka pod zápěstí byla využitelná, je moc krátká a příliš brzy se svažuje. Kdyby tu tedy nebyla, vůbec by mi to nevadilo, respektive bych si ani nevšiml, kdyby zmizela. Takto ji tedy osobně beru jen jako zbytečnost zabírající místo.




- klikněte pro zvětšení -


Důležitou funkcí herních klávesnic je schopnost zaznamenat vysoký či rovnou neomezený počet najednou stisknutých kláves, což výrobci obvykle označují jako anti-ghosting či n-Key Rollover (NKRO), kde písmeno n v některých případech nahrazuje číslo. V případě testované klávesnice je však limitem pouze pět najednou zaznamenaných kláves, což je na herní klávesnici málo. A pokud se budeme něco snažit zapsat s oběma stisknutými klávesami Shift, pak řada kláves zůstane zablokována, čili je klávesnice nedetekuje. Tyto vlastnosti tak v podstatě odpovídají běžným klávesnicím, tedy i těm nejlevnějším.





Průběh stisku kláves odpovídá typu klávesnice, jež je hybridní membránová. Po překonání prvotního odporu klávesa ochotně zajede, přičemž odpor při stisku je zhruba 45 - 50 gramů. Mechanické klávesnice jsou v tomto přesnější. Potěšilo mě ale, že u hlavních kláves nezáleží, zda trefíme jejich střed či okraj (a to včetně těch velkých) a ony vždy ochotně zajedou, aniž by se vzpříčily. To však neplatí o klávesách G, které jsou sice velmi nízké, ale když je netrefíte přímo, pak při stisku znatelně drhnou. A to může být opravdu problém, protože jejich nahmatání poslepu je velmi ztíženo tím, že nejsou rozděleny do skupin jako u jiných podobně vybavených klávesnic.





Podsvícení kláves bude nutné používat i za dne, protože jejich samotné popisky jsou velmi málo kontrastní. Samotné podsvícení pracuje tak, jak má, ovšem osobně bych uvítal vyšší jas, zvláště když si na to klávesnice usurpuje dva USB konektory. Dalším již známým problémem podsvícených klávesnic tohoto typu je, že popisky jsou podsvíceny nestejnoměrně, a některé jejich části se tak přímo ztrácejí. Děje se tak kvůli struktuře nohy, jež jednak klávesu drží pohromadě a pak vede světlo až k čepičce, kde především horní část zůstává pohaslá.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Genius Imperator Pro je prezentována jako herní herní klávesnice zvláště vhodná pro hry typu MMORPG či RTS. Uživateli slibuje především podsvícené klávesy, programovatelná tlačítka se třemi přepínači profilů, USB hub se dvěma porty, multimediální tlačítka a podložku pod zápěstí. To vše bezezbytku splňuje, ovšem moderní herní klávesnice by měla mít i jiné kvality.




- klikněte pro zvětšení -


Zpracováním nás tento model neohromí. Je spíše subtilnější, ovšem dá se říci, že pokud se k ní budete chovat hezky, měla by vydržet. Důležité je, že se při psaní znatelně neprohýbá a její nožky jsou také stabilní. Ovšem máme tu první problém v podobě podložky pod zápěstí, o níž se při psaní nelze opřít, protože je příliš krátká a nízká.

Další problém se týká samotných kláves a toho, že testovaná klávesnice je určena pro český i slovenský trh, a tak některé čepičky mají hned pět popisků, což v kombinaci s baňatým fontem a nestejnoměrným podsvícením (nebo případně málo kontrastními popisky v případě vypnutého podsvícení) snižuje přehlednost. Pokud tedy někde bude v nabídce čistě česká nebo slovenská verze, určitě preferujte právě ji.

Stisk kláves je příjemně tichý, takže ani při rychlém psaní nebudete své okolí příliš rušit. Při hraní by ale mohlo velmi vadit, že programovatelné klávesy mají mezi sebou pravidelné rozestupy, takže zorientovat se mezi nimi pouze po hmatu je velmi těžké. Od herní klávesnice bychom také očekávali, že dokáže zaznamenat více najednou stisknutých kláves, ovšem zde je to pouze pět, přičemž ani to není vždy zaručeno, protože některé se navzájem blokují.

Klávesnice Imperator Pro je na první pokus firmy Genius dobrá (berme ji dohromady se základním nepodsvíceným modelem Imperator), ovšem je tu několik chyb, z nichž některé jsou naprosto zbytečné. Doufejme tedy, že se Genius pro příště poučí a další produkt již bude lepší. Po řadě nových myší by ostatně už mohl být na cestě.


Plusy


+ Podsvícení s libovolnou barvou
+ Programovatelné a multimediální klávesy
+ USB hub s 2 porty (nezvládne ale externí HDD)
+ Tichý stisk kláves
 
 

Minusy


- Příliš krátká a nízká podložka pod zápěstí
- Pouze 5 najednou zaznamenatelných kláves
- CZ+SK verze má příliš mnoho popisků
- Klávesy G nejsou rozděleny do skupin
- Nestejnoměrné a slabší podsvícení kláves, málo kontrastní popisky
 

Cena v době testování: cca 1.250 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice Genius Imperator Pro děkujeme HALshop.cz.

Jak hodnotíte klávesnici Imperator Pro?
V anketě šlo hlasovat od 4.4.2013 do 30.3.2014. Počet hlasujících: 9
Výborná0 %
Průměrná33 %
Špatná67 %
reklama