reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius KB-G265: podsvícení levně

17.5.2013, Jan Vítek, recenze
Genius KB-G265: podsvícení levně
Společnost Genius má ve své nabídce jako známý výrobce počítačových periferií také řadu klávesnic. My si dnes vyzkoušíme levný model, který patří dle svého označení mezi herní klávesnice, což se snaží dokázat podsvícením kláves a snad přidá i něco navíc.
Kapitoly článku:
  1. Genius KB-G265: podsvícení levně
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Genius KB-G265 nemá k dispozici žádný doprovodný software, neboť na ní ani není co nastavovat. Musíme si tedy vystačit se základní nabídkou kláves a pokud to nebude stačit, nezbývá než se poohlédnout po jiném modelu, jenž však bude pravděpodobně výrazně dražší (zvláště když budeme vyžadovat podsvícení).

Jde tedy o hybridní membránovou klávesnici, k čemuž jako obvykle patří dobře známý průběh stisku kláves. Ty díky silikonové membráně nejdříve kladou odpor, který překoná až zátěž cca 45 - 50 gramů (to jsou obvyklé hodnoty) a po jeho zlomení, kdy se silikonová "čepička" pod nimi zhroutí, klávesa už lehce zajede. Zdvih je přitom jako jinde 4 mm, ovšem klávesy samotné jsou o něco nižší než u klasické klávesnice, ale vyloženě nízkoprofilová KB-G265 není. Klávesy jsou také celkem tiché, a ani rychlejší psaní tedy nebude naše okolí moc rušit. To tedy dle mého názoru, který může být trošku pokřiven tím, že využívám mechanickou klávesnici, která je přeci jen hlučnější než membránové.




- klikněte pro zvětšení -


Hlavní klávesy se tedy moc neliší od těch, kterými jsou vybaveny levné základní klávesnice. Ty speciální jsou dobře použitelné, protože jsou velké a výrazně hmatově oddělené, takže i když nemají podsvícení, můžete se mezi nimi snadno orientovat i jen po hmatu. Bohužel tu ale není možnost, že by počítač formou OSD ukazoval na své obrazovce třeba nastavenou hlasitost. K tomu by byl zapotřebí doprovodný software, ovšem v balení se žádné CD nenachází a na stránkách výrobce o ní kupodivu není ani zmínka, natož aby tam bylo něco ke stažení.

Dále nám specifikace uvádí Anti Ghosting pro 20 kláves. Pokud tedy využijete klávesy v hlavní části, pak klávesnice zaznamená stisk maximálně osmi najednou. A pokud se budete prsty pohybovat i po numerické části, můžete klidně skončit jen na pěti. Nicméně i to stačí na běžné kombinace kláves ve hrách a KB-G265 je na tom v tomto ohledu lépe než standardní modely, jež se funkcí Anti Ghosting nechlubí.





Co se týče podložky pod zápěstí, pak té jsem nepřišel na chuť. Je tu stejný problém jako u recenzovaní Genius Imperator Pro, čili podložka je moc krátká a nízká, respektive hned se svažuje do přední ostré hrany. A zvláště v pozici levého zápěstí je ještě kratší než vpravo a on celý její tvar a vzhled napovídá, že výrobci v tomto případě šlo čistě o vzhled a ergonomie šla na houby. Škoda.

Nyní už k podsvícení, u nějž se mi na jednu stranu líbilo, že u většiny kláves se části popisků neztrácely, ovšem to často za tu cenu, že popisky byly zredukovány (např. namísto Scroll Lock tu je Scr Lk), aby byly pokud možno pouze uprostřed. U některých kláves, tedy především u těch se čtyřmi a více popisky, to ale nešlo, takže u nich se ztrácí jejich vrchní část. Nicméně celkově jsem s tímto byl spokojen, mohlo to být daleko horší. Na druhou stranu se mi nelíbilo samotné světlo modrých diod. To je příliš syté, ne moc příjemné na oči, čili v kombinaci s černými klávesami by se hodila nějaká méně saturovaná barva, nejlépe tedy rovnou bílá. A kdyby navíc bylo možné regulovat intenzitu svitu, také bych se vůbec nezlobil, ale je třeba si uvědomit, kolik tato klávesnice stojí.

Dva porty rozhraní USB 2.0 pracují spolehlivě, ale samozřejmě nemůžeme čekat, že klávesnice, jež se sama připojuje pomocí jednoho portu USB, bude mít dostatek energie pro rozběhnutí externího pevného disku. Nicméně mám vyzkoušeno, že zvládne pracovat se zapnutým posvícením a ještě obslouží připojenou myš a USB flash disk.

A nakonec zbývá uvést, že dle PassMark KeyboardTest byla nejkratší dosažená mezera mezi stisky kláves (Lag time) 2 ms.


Závěrečné hodnocení


Od klávesnice Genius KB-G265 nemůžeme vzhledem k ceně kolem 570 Kč s DPH očekávat tu nejvyšší kvalitu a hromadu funkcí k tomu. Dle mého názoru nám však za tyto peníze nabídne velmi slušnou nadílku, která zahrnuje podsvícení kláves, USB hub se dvěma porty a speciální tlačítka. Co se týče funkce Anti Ghosting, pak klávesnice zaznamená většinou osm najednou stisknutých kláves a i když je to v některých případech jen pět, mělo by nám to stačit.




- klikněte pro zvětšení -


Jedná se o klasickou hybridní membránovou klávesnici, takže co se týče odezvy jednotlivých kláves, zde nevidím rozdíl mezi KB-G265 a levnou klávesnicí za 150 korun. Cenu tedy zvyšují právě speciální funkce a zatímco jsem byl s USB hubem a tlačítky navíc spokojen, podsvícení by mohlo být provedeno lépe. Světlo je tedy víceméně rovnoměrné, i když za cenu zredukování některých popisků, ovšem zde mi vadila především barva. Ta je sytě modrá, a ne tedy příliš kontrastní s černými klávesami a také to není zrovna světlo, jež by bylo balzámem pro oči.

A stejně jako u klávesnice Genius Imperator Pro je tu špatně tvarovaná podložka pod zápěstí, která je příliš krátká a nízká. To bohužel rozhodně nevylepší žádný podsvícený pruh. Celkově jde ale o dobrý produkt za rozumné peníze a pokud vám jeho dva uvedené hlavní minusy přijdou nepodstatné, měli byste s ním být spokojeni.


Plusy


+ Pevné tělo s matnými plasty
+ Podsvícení kláves
+ USB hub a speciální tlačítka
+ Přívětivá cena
+ Zvládne stisk až 8 kláves najednou
 
 

Minusy


- Krátká a špatně tvarovaná podložka pod zápěstí
- Příliš sytý modrý odstín podsvícení
- Na některých klávesách 5 i 6 popisků (CZ + SK)
 

Cena v době testování: cca 570 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice Genius KB-G265 děkujeme HALshop.cz.

Jak hodnotíte klávesnici KB-G265?
V anketě šlo hlasovat od 17.5.2013 do 30.4.2014. Počet hlasujících: 9
Výborná22 %
Průměrná44 %
Špatná33 %
reklama