reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Life Sound SW-HF 5.1 - zlatá střední cesta

4.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Genius Life Sound SW-HF 5.1 - zlatá střední cesta
Pod krátké době tu máme další reproduktory od KYE/Genius, tentokrát se jedná o jejich střední třídu 5.1 soustav. Life Sound SW-HF 5.1 jsou levnějšími bratříčky známých Home Theater, ale některé dobré vlastnosti přejímají - jsou dřevěné, mají velmi slušný subwoofer a… No, více se dozvíte v naší recenzi.
Kapitoly článku:
Satelity

Nejdříve se podíváme na satelitní reproduktory, kterých je pět, protože středový reproduktor není rozlišen. Satelity mají rozměry 100 x 150 x 120 mm a jsou vyrobeny z jemné dřevotřísky potažené černou dýhou. Látka potahu přední mřížky je také černá, takže design je spíše decentní a nijak extravagantní.


Obr. 4, 5 - Satelit zepředu s a bez mřížky
Klikněte pro zvětšení

Kromě uchycení samotné jednotky nenaleznete na celém kvádru jediný šroubek, vše je lepené (tzn. velkou radost pro servisáky). Boční prkénka jsou silná 5 mm, přední a zadní asi 3 mm. Satelity bohužel nemají místo pro háček na zavěšení, takže je musíte někam postavit. Celkově mi jejich konstrukce přišla poměrně bytelná.


Obr. 6 - Satelit zezadu (klapky pro uchycení kabelu)
Klikněte pro zvětšení

Hlavní jednotka je středovýškový měnič kónického typu a její průměr je 7 cm. Podle specifikace by se měl její výkon pohybovat kolem 7 wattů, ale bude to spíše méně. Lze si od ní slibovat dobré výšky a vyšší středy, dále už bude hrát hůře. Na zadní straně naleznete malý bassreflex a dva vstupy pro audio kabel. Kabel se přichycuje záklopkami s pružinkovým mechanismem.

Subwoofer

Basový reproduktor je pořádný kus nábytku. Jeho rozměry jsou slušných 180 x 355 x 302 mm a je podobně jako satelity vyroben z dřevotřísky. Bočnice jsou 10mm široké a potažené hrubou lakovanou černou dýhou. Podobně je tomu u přední části, které ale dominuje stříbrný bassreflexový nátrubek a panel s ovládacími prvky. Hmotnost 6 kg také leccos naznačuje. Subwoofer je posazen na gumových nožkách, které trochu utlumí jeho vibrace.


Obr. 7 - Subwoofer je poměrně velký
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně basáku najdeme za prvé samotný woofer o průměru 5,25" (cca 13 cm), který je krytý černou mřížkou a za druhé všechny konektory na připojení. Ty zahrnují vstup pro 9-pinový kabel, 2-kanálový vstup (jako u hi-fi) a výstupy pro všechny satelity. Napevno je přiletován napájecí kabel. Kromě toho je na zadní straně celkem 22 šroubků, takže lze reproduktor otevřít (pečetě jsou ale všudypřítomné).


Obr. 8 - Výstupy a vstupy na zadním panelu
Klikněte pro zvětšení

Ovládacích prvků je podstatně více než u SW-5.1 Value. Panelu dominuje Master Vol., který obsahuje diodu pro indikaci zapnut/vypnut. Pod ním naskládány potenciometry pro hlasitost středového reproduktoru, subwooferu a surround reproduktorů. Všechny mají zámeček na střední pozici, takže není obtížné je "vycentrovat". Poslední dvě tlačítka zajišťují přepínání 5.1CH/stereo a samozřejmě On/Off.


Obr. 9 - Ovládací prvky
Klikněte pro zvětšení

Dálkový ovladač

K soustavě je přiložen i dálkový ovladač, pro jehož napájení jsou potřeba dvě baterie typu AAA (přiloženy v balení). Obsahuje 4 tlačítka - Power, mute a Volume up/down. Power/standby i mute mají na subwooferu odpovídající kontrolky. Hlasitost lze ovládat poměrně plynule.


Obr. 10 - Dálkový ovladač
Klikněte pro zvětšení
reklama