reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SP-i160: mobilní zvuk

8.2.2010, Jan Vítek, recenze
Genius SP-i160: mobilní zvuk
Dnešní recenze se bude týkat potenciálně zajímavého produktu. V něm by se mohli zhlédnout uživatelé využívající notebook či netbook, jehož zvuk neodpovídá jejich představám. Popřípadě budeme moci díky vestavěné baterii využít SP-i160 i s mobilními přehrávači.
Kapitoly článku:
  1. Genius SP-i160: mobilní zvuk
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Použití reproduktoru Genius SP-i160 je velmi jednoduché, že to musí zvládnout i malé děcko. Žádné ovladače ani jiný software nejsou vzhledem k povaze tohoto zařízení potřeba, a tak otázka kompatibility stojí a padá pouze s použitým typem konektoru pro vedení audio signálu. Nezapomeneme si také povytáhnout reproduktorovou část nahoru, díky čemuž se dočkáme plnějšího zvuku s výraznějšími basy a lepším rozprostřením.

Nemůžeme očekávat, že by SP-i160 dokázal nahradit klasickou reprosoustavu, avšak je třeba říci, že dokáže předčit zvukový systém valné většiny notebooků, natož pak netbooků. Nabízí totiž silný zvuk, jenž bude bez problémů stačit na přehrávání filmů i hudby a jenž nijak výrazně nestrádá ve svém přednesu. To tedy když si uvědomíme, jak malé zařízení jej reprodukuje. Navíc se reproduktor ani na nejvyšší hlasitost nerozdrnčí, a tak si u notebooku rozhodně výrazně polepšíte, pokud ten váš tedy zrovna nemá ve výbavě subwoofer.

Na druhou stranu nemůžeme očekávat dobře prokreslený zvuk. Ten je slyšitelně zastřený, postrádá hlubší basy i ostré výšky, a celkově tak zní "plastově". To se samozřejmě mohlo čekat, takže celkově můžeme být spokojeni.

Avšak ohledně nabíjení je tu jeden háček. Reproduktor byl testován v notebooku Asus B80A, s nímž sice při přehrávání z baterie neměl problémy, ale pokud byl zapojen USB kabel pro dobití baterie, ozvalo se nepříjemné pískání. Podobná situace nastala u počítače HP Compaq 6750, ale pískání bylo již daleko slabší a snesitelné a stejně tak v USB hubu monitoru HP LP2065. Nicméně zde existuje slušná šance, že zrovna ve vašem případě bude reproduktor při nabíjení pískat také.


Závěrečné hodnocení


Genius SP-i160 můžeme považovat především za reproduktor na cesty, kde oceníme hlavně jeho malé rozměry a dostatečně dlouhou výdrž na baterie. Pro tyto účely byl ostatně také určen a pokud uvažujete, že byste si tento reproduktorek pořídili pro provoz na stole, raději na to zapomeňte a raději se poohlédněte po normální reproduktorové soustavě. Od té se dočkáme podstatně lepší kvality zvuku.



Jasnou výhodou SP-i160 je tedy mobilita a schopnost vydržet přes 10 hodin provozu na cca poloviční vybuzení. A pokud je reproduktor zapnutý a nedostává signál, může tak vydržet i dny. Dá se také říci, že kvalita zvuku i jeho síla je markantně lepší, než jakou nabídne valná část notebooků, ovšem na co zapomeneme, je stereofonní a čistý přednes. O tom SP-i160 opravdu není a jistým omezením je také možnost dobíjení pouze přes USB, kdy za jistých okolností může reproduktor nepříjemně pískat.


Slušná cena
Dobíjení pouze z USB
Silný zvuk v porovnání s notebooky
Při nabíjení někdy píská
Dobrá výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 270 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Genius SP-I160 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení reproduktoru Genius SP-i160 děkujeme společnosti Genius




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Genius SP-i160 is especially a mobile speaker for notebooks, netbooks, MP3 players and similiar devices. Therefore we have to appreciate its small size and sufficient battery life, which are the key qualities for its purpose. But if you think about using it instead of proper desktop speakers, that is not a good idea, since even basic speakers are able to provide much better sound.

A clear advantage of SP-i160 therefore is mobility and ability to run for over 10 hours on battery. This highly depends on the output power, because with no incoming signal is the speaker able to run even for days. Considering the sound quality - it is much better in comparison with most notebooks and netbooks, even though a single speaker cannot provide stereophonic sound, but that should be clear to everyone. It should be also noted that the SP-i160's battery can be recharged only through USB connection when on certain conditions the speaker may produce unwanted noise.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama