reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SW-Flat2.1 500 - ploché repro k notebooku

25.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Genius SW-Flat2.1 500 - ploché repro k notebooku
Opět se po čase podíváme na počítačové "bedničky", tentokrát na plochou 2.1 soustavu od Genius. Jedná se o designově povedené repro, které vyniká hlavně prostorovými nároky - nejen satelity, ale i subwoofer jsou tenké, ale přesto poměrně hrají. Genius směřuje tento model hlavně pro notebooky.
Kapitoly článku:
Satelity

Již na první pohled jsou satelity neobvyklé. Samozřejmě jsou dva a obsahují připájené signálové kabely o délce 140cm, které jsou zakončené 3,5mm konektorem typu jack. Nicméně délku kabelů bych naplno nevyužíval - zvuk není tak výrazný, aby ve vzdálenost 2,8 metru od sebe zůstal celistvý. Proto doporučuji umístit reproduktory nejvýše po stranách monitoru nebo notebooku.


Obr. 3, 4 - Satelit s mřížkou a bez ní
Klikněte pro zvětšení

Design je velice neobvyklý, což vychází hlavně z využití technologie InV2ision s plochými měniči. Tělo reproduktoru (v tomto případě ale ne ozvučnice) je tvořeno plochou plastovou destičkou, která je ve spodní části zahnutá a tvoří tak podstavec. Z přední strany jsou satelity stříbrné, boční lišty a zadní strana jsou z černého plastu. Na konci základny je gumový proužek, aby satelity neklouzaly po stole.


Obr. 5 - Takto tenký je satelit
Klikněte pro zvětšení

V horní části plastové destičky je zabudován plochý měnič z uhlíkových vláken, který vyčnívá asi o 1 cm dozadu. Je kryt černou plastovou mřížkou, po jejímž sejmutí vidíte neobvyklý vzhled měniče. Rozměry jsou 2,75" x 1,57", tedy cca 7 x 4 cm. Udávaný efektivní výkon dosahuje 2,3W, což odpovídá velikosti a konstrukci měniče. Absence ozvučnice ale na výkonu nepřidá.

Subwoofer

Nazvat hlavní reproduktor Genius SW-Flat2.1 500 subwooferem je možná trochu nadsázka, nicméně úlohu basového reproduktoru plní. Design je podobný jako u satelitů - přední strana stříbrná, zadní černá, vše je vyrobeno z plastu. Na stranách základny se nacházejí dva protiskluzové gumové proužky. Tvar již není tak plochý jako u satelitů, protože subwoofer obsahuje nejen větší měnič, ale i zesilovač, ovládací prvky a konektory.


Obr. 6, 7 - Subwoofer s mřížkou a bez ní
Klikněte pro zvětšení

Bohužel se ani v případě subwooferu nedá mluvit o nějaké ozvučnici, takže celý výkon je soustředěn do 4" (10cm) měniče - wooferu. Efektivně by měl zvládnout 9W, což asi tak odpovídá. Když sejmeme krycí mřížku, je opět vidět neobvyklá konstrukce založená na InV2ision.


Obr. 8 - Basový reproduktor zezadu
Klikněte pro zvětšení

Dále se na přední straně reproduktoru nachází ovládací prvky - celková hlasitost a hlasitost basů, dále konektor pro sluchátka a dioda s indikací On/Off. Zadní strana obsahuje pro změnu vstup pro napájecí akumulátor a signálový kabel a také dva výstupy pro oba satelity. Tedy vše, co lze u soustavy tohoto typu očekávat.


Obr. 9 , 10- Ovládací prvky a konektory subwooferu
Klikněte pro zvětšení
reklama