reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování

2.2.2006, Jan Vítek, recenze
Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování
Firma Genius, známý výrobce širokého spektra cenově dostupných periferií, inovuje zvukový systém 5.1 Home Theatre určený pro domácnosti a své známé SW-5.1 již brzy nahradí vylepšená verze s názvem SW-HF 5.1 5000. Jaká vylepšení se v nich skrývají? Předčí svého předchůdce?
Kapitoly článku:
Přední satelity

Přední bedničky se v nové verzi liší pouze svým designem a ani podrobné specifikace nehovoří o nějaké podstatnější změně. Stejně jako ostatní satelity má každá dle označení výkon 15W a je dvoupásmová. Osazeny jsou dvěma reproduktory – jedním 4“ s plným rozsahem frekvencí a jedním výškovým reproduktorem.


Přední satelity s rozměry 140 * 217 * 165

Přední kryt se dá velmi jednoduše sejmout, čímž odhalíme bedničky v celé jejich kráse. Dílensky jsou zpracovány velmi dobře. Vše je čistě a precizně opracováno a elegance tak v žádném případě netrpí. Při pohledu ze zadní strany byste pak již těžko rozeznali starý od nového. Oba mají naprosto totožný způsob připojení ke kabelu i stejný bassreflex.


Střední satelit

Centrální bedničky staré a nové verze si jsou také velmi podobné a stejně jako přední satelity se od sebe liší zejména designem. Střední satelit tak obsahuje dva 4“ reproduktory s plným rozsahem a jeden výškový reproduktor, dávající dohromady dle specifikací 15W.


Střední satelit s rozměry 332 * 142 * 155

Jeho vzhled je v souladu s ostatními bedničkami – okraje předního krytu kopírují obdélníkový tvar a nejsou lichoběžníkově zkosené, jako tomu je u předchozí verze. Co se ovšem změnilo, je bassreflex. Zatímco u Home Theatre je ve středním satelitu jeden vpředu přímo pod výškovým reproduktorem, u nové verze 5000 jsou bassreflexy dva, umístěné zezadu přímo proti magnetům 4“ reproduktorů.




Zadní satelity

Co platilo pro předchozí tři bedničky už ovšem neplatí pro zadní satelity. Ty se oproti předchozí verzi téměř dvojnásobně zvětšily a z jednopásmových se staly dvoupásmové. Velikost hlavních reproduktorů zvládajících plný rozsah frekvencí se sice nezměnila – stále jsou to 3“, ale přibyly zde nové výškové reproduktorky, stejné, jako u ostatních satelitů.


Zadní satelit s rozměry 120 * 197 * 165

Bedničky tak i pouze na pohled působí daleko masivnějším dojmem a jejich podlouhlý obdélníkový tvar daleko lépe sedí k ostatním, než kdyby zůstaly čtvercové.




Kabely

V dosavadním průběhu recenze jsem se již několikrát zmiňoval o audio kabelech, které Genius k reprosoustavě dodává.




V prvé řadě je to kabel k přivedení 5.1 zvuku pomocí tří 3,5mm jacků, jako stvořený k přivedení zvuku z interní zvukové karty. Jacky jsou označené čitelnými popisky a také patřičně odlišeny barvami, které korespondují s barevným označením konektorů na zvukových kartách, tedy zelená - přední pár, černá - zadní pár a oranžová - centrální satelit/subwoofer. Všechny signály jsou svedeny do kulatého devítipinového konektoru. Ten by ale mohl být masivnější, protože především kolíky v něm se dají velmi snadno ohnout. Dále je vedle tohoto konektoru přítomen ještě jeden typu stereo jack-2x cinch, který můžete využít k přivedení stereo zvuku, nebo, pokud nevěříte předchozímu 5.1 kabelu, zkombinovat s dalšími dvěma stejnými kabely a nahradit tak kulatý AC-3 konektor. Osobně jsem si vybral tuto možnost, zvláště kvůli tomu, že kulatý konektor se zapojuje celkem nesnadně - má velký odpor, ale také proto, že pro přenos zvuku jsou samostatné kabely jistě lepší. Délka obou kabelů činí 2 metry.





K přivedení zvuku slouží také samostatný kabel typu cinch-cinch, který má tedy na každém konci 6 barevně odlišených cinch konektorů s nezbytnými popisky. Vodiče jsou však také svedeny do jednoho kabelu a celek má tak délku o kousek přesahující dva metry. Tento kabel tak využijete například pro připojení externích zvukových 5.1 karet, nebo pro jiné účely.




Patnácticentimetrový kabílek se žlutými 3,5mm konektory - samcem a samicí - slouží jako převodník pro vývod subwooferu a centrálního satelitu. Jeho čas nastane, pokud tyto budou hrát velice slabě, což může být zapříčiněno zvukovou kartou. Tento kabílek by vzniklou situaci měl vyřešit.




Nakonec tu jsou dvoulinky k připojení samotných satelitů. Je jich pochopitelně celkem pět - tři třímetrové pro přední a centrální bedničky a dva osmimetrové pro připojení zadních. Obnažené konektory jsou už od výroby pěkně potažené cínem, takže je už stačí jen zapojit; neměly by se 'třepit'.
reklama