reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování

2.2.2006, Jan Vítek, recenze
Genius SW-HF 5.1 5000 - legenda má pokračování
Firma Genius, známý výrobce širokého spektra cenově dostupných periferií, inovuje zvukový systém 5.1 Home Theatre určený pro domácnosti a své známé SW-5.1 již brzy nahradí vylepšená verze s názvem SW-HF 5.1 5000. Jaká vylepšení se v nich skrývají? Předčí svého předchůdce?
Se zapojením bedýnek díky jasnému označení všech vstupů, výstupů a dodávaných kabelů nevznikl problém. Subwoofer jednoduše zapojíte do elektrické sítě a vzadu přepnete vypínač. Tím se subwoofer přepne do pohotovostní polohy a od této doby jej můžete kdykoliv pohodlně zapnout pomocí dálkového ovládání. Pak stačí zapojit zdroje zvukového signálu pomocí cinch konektorů, nebo all-in-one kulatého AC-3 konektoru, rozprostřít kolem sebe satelity a můžeme začít.

Po stitsknutí tlačítka POWER na ovladači, nebo samotném subwooferu se soustava zapne, modré diody na ovladači hlasitosti a u jednoho ze vstupů rozsvítí a hlasitost se poté sama nastaví na 15% výkonu. To je menší novinka oproti staré verzi, kde soustava s hlasitostí samovolně nemanipulovala. Nový subwoofer již při svém vypínání hlasitost sám stáhne na nulu a po opětovném zapnutí zase nastaví na již zmíněných 15%. Toto by ale někomu, kdo chce mít hlasitost nastavenu na svoji vlastní hodnotu, mohlo trochu vadit.

Před subjektivními testy projevu nové soustavy se musím ještě zmínit o jedné mrzutosti, se kterou jsem se setkal na své sestavě se zvukovou kartou Hercules Digifire 7.1. Oproti starým Home Theatre jsem novou soustavu musel více vybudit, abych dostal srovnatelně hlasitý zvuk. Nejprve jsem myslel, že jde o změnu v designu subwooferu a měl bych použít dodávaný redukční kabel, ale s jeho zapojením se situace ještě zhošila, takže zde problém není. Spíše bych se tedy přikláněl k verzi, že Genius úmyslně zvýšil 'rozlišení' hlavního ovladače hlasitosti, aby se zvuk dal regulovat jemněji. U staré verze je totiž nastavení hlasitosti za svou polovinou už na hranici kvalitního poslechu a jistě za hranicí vkusu sousedů. Takhle alespoň můžete využít téměř celé spektrum ovladače se smyslem.


Zvuková karta Hercules Digifire 7.1

Satelity se svými parametry v podstatě neliší, až na zadní pár a tak jsem se zaměřil především na výkon a zvuk subwooferu, jenž doznal zvýšení výkonu o 30W. Testoval jsem pomocí funkce Test Tone programu Ableton Live, který do audio výstupu může posílat uživatelem volený signál 40 - 3000Hz. Dále jsem také použil basový rezonanční test (formát MP3, 4.3MB) a poslouchal, při jakém tónu se objevují případné slabiny. Předem mohu říct, že při tomto testu byly slabinou především okna v pokoji, která rezonovala spolehlivě. Po pečlivém poslechu a porovnání mohu říci, že nový subwoofer má navrch především při přednesu velmi hlubokých tónů, jako 50Hz. Po zvýšení frekvence nad 90Hz se rozdíly již začínají stírat a reproduktory znějí v podstatě stejně. Rozdíly se projevují především v čistotě basového tónu, který byl u starého subwooferu trochu rozostřený a nejistý.

Následně jsem zapojil celé soustavy a jal se srovnávat reprodukci hudby, její čistotu, věrnost a dynamiku. Zde se také projevily rozdílné basy a nová sestava tak zněla v hloubkách čistěji. Nedokážu již ovšem posoudit, zda soustavě nějak výrazně prospěly nové, o výškový reproduktor obohacené, zadní satelity. Nová sestava se mi osobně zamlouvala ještě z jednoho důvodu. Basový reproduktor nebyl totiž při svém základním nastavení zbytečně přebuzelý a hloubky tak krásně zapadaly do celkového zvuku, ne jako u Home Theatre, kde mi připadly zbytečně masivní a neodpovídající zvuku z ostatních reproduktorů. Hlasitost subwooferu se ale dá samozřejmě upravit podle potřeby, takže to není neřešitelný problém a každý si jistě už poměr výkonu jednotlivých bedýnek upraví sám.


Závěr



Genius SW-HF 5.1 jsou výtečným pokračováním předešlé verze. Majitele předchozích Home Theatre asi ke koupi nepřesvědčí, ale noví zájemci o sestavu od Geniusu se nemusí rozpakovat sáhnout po verzi 5000, kterou tak můžeme označit spíše za funkční upgrade. Hlavními rozdíly jsou nové dvoupásmové zadní satelity a podstatně zvýšený výkon subwooferu. Menší rozdíly jsou mezi ovládácími panely, kde již nemusíme přepínat mezi vstupy ručně, a z toho vycházející odlišné dálkové ovládání. To se svými membránovými tlačítky může někomu připadat levné, ale pro jiného může být zase příjemně malé a proto praktické. Celkově tedy hodnotím soustavu velice kladně a kvituji, že výrobce nenasadil přiliš vysokou cenu a tak ani cenový rozdíl mezi starou a novou soustavou není tak propastný.



Zvuk
Větší kabelová výbava by přišla vhod
Nové dvoupásmové zadní satelity
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Bedýnky vyvedeny ve dřevě
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 3400,- s DPH

Genius SW-HF 5.1 5000 zapůjčila firma Konsigna, které tímto děkujeme

reklama