reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník

7.2.2006, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník
Do redakce nám dorazilo vodní chlazení řadící se k produktům určeným pro uživatele, kteří si chtějí koupit hotovou chladicí soustavu s jednoduchou instalací. Jak již tomu ale bývá, vodní chlazení jsou ve skříni cokoliv, jen ne skladná a sebelépe navrhnutá instalace se svou náročností nemůže vyrovnat vzduchovému chladiči. Pro výrobce nelehký úkol, pro nás hodnocení jeho snažení.
Kapitoly článku:
Radiátor

Radiátor, nebo také výměník, je celý stvořen z hliníku a jeho rozměry činí 125 * 197 * 64mm. Aktivní plocha je jako stvořena pro instalaci 120mm ventilátoru (1200 – 2600RPM, 19 – 39dBA, dvě kuličková ložiska), který je také na něm od výroby nainstalován i s fešným modře metalízovým krytem a stříbrnou kulatou mřížkou. Celá sestava je nainstalována s pomocí dvou šroubů, které jsou původně určeny pouze pro připevnění zdroje. Rozteč těchto bodů je víceméně standardní, takže bychom s instalací na jakoukoliv skříň typu middletower, nebo tower neměli mít problémy.



Pozice výměníku v sobě nese také jednu nezanedbatelnou výhodu a sice využití proudu vzduchu ze zadních ventilátorů. Nasnadě jsou ale také dva zádrhele. Především musíme vlastnit nějakou skříň, která místo pro takový ventilátor poskytuje, což je problém hlavně u levnějších typů s jedním 80mm ventilátorem navíc umístěným spíše dole. A potom, z takové skříně by měl vycházet spíše studený vzduch, tudíž by měla být jednak dobře a rychle větraná a neměla by obsahovat zvlášť topící komponenty. Ideální by tedy byla například sestava s jedním pevným diskem a nevýkonnou grafickou kartou, nebo obdařenou chladičem odvádějícím vzduch mimo skříň (například od Arctic Cooling). Je totiž nad slunce jasné, že teplejší teploty vevnitř se nám bezpečně zúročí na chladicím výkonu radiátoru a nechceme přece přijít o jednu z největších výhod vodního chlazení.


Při pohledu na žebra výměníku je patrná velmi velká aktivní plocha, ale také možnost dodatečného přimontování druhého ventilátoru, kdybyste se rozhodli výměník umístit jinam, než zamýšlel výrobce.


Ostatní příslušenství

Máme tedy za sebou všechny tři hlavní prvky a nyní nastává čas na prozkoumání zbylého příslušenství, bez kterého bychom se ovšem jen těžko obešli. V prvé řadě jsou to hadičky. Výrobce zde zvolil dle mého názoru nešťastně, když se rozhodl použít hadice s vnitřním průměrem 0,5“, tedy 12,7mm se stěnami širokými 2mm. To by sám o sobě nebyl problém, ovšem hadice jsou vyrobeny z PVC, které se pro takovéto rozměry absolutně nehodí. Výsledně jsou velmi nepoddajné a rády se po aplikování potřebné síly v ohybu zlomí a je třeba jim při ohybu zajistit dostatek místa, na můj vkus až příliš. PVC má navíc jistý paměťový efekt a časem tvrdne, což celou situaci ještě zhoršuje. Raději bych v příslušenství viděl silikonové hadice – ty jsou na tom přeci jenom lépe.



Tloušťka hadic má také za následek další nepříjemnost. Gigabyte 3DAurora je pro toto vodní chlazení uzpůsobena a vzadu má dva široké otvory opatřené gumovými krytkami, ale jiné skříně jimi opatřeny nejsou. Klasicky je toto vyřešeno pomocí speciální záslepky, kterou přidává i Gigabyte (je na ní vedle otvorů i potenciometr regulátoru). Je ovšem nutné hadičky splácnout, protože jejich průměr je o 4mm větší, než otvory.


Svorka na horním vývodu pumpy

K bezpečné funkci hadiček a jejich fixaci na fitinky ostatních komponent jsou také zapotřebí svorky. Gigabyte zde použil jediný typ – jednoduché kovové svorky, k jejíž instalaci potřebujete pouze prsty. Packy jsou pro pohodlnou manipulaci opatřeny plastovými chrániči a potřebná síla nutná ke stlačení opravdu není velká (neměl jsem problém je stlačit pomocí palce a malíku) a pro klid duše bych uvítal o něco tužší materiál.



Jako poslední je zde přítomna trochu složitější regulace ventilátoru na výměníku. Jde o poloprůhlednou krabičku připevněnou pomocí suchého zipu, do které vedou celkem tři kabely. První vpravo je normální třížilový kabel sloužící k napájení a ten se připojuje na základní desku na jeden z vývodů pro ventilátory. Kabílek nalevo s modrou, bílou a červenou žílou vede k potenciometru v zadní záslepce. A nakonec konektor také na levé straně vede již k 120mm ventilátoru tepelného výměníku. Možná vám příjde divné, proč tolik humbuku kolem prosté regulace otáček. U Gigabyte se viditelně rozhodli, že lineární regulace nestačí a vytasili se rovnou s PWM (Pulse Width Modulation) regulací, o které se můžete dočíst například zde.

Ve zkratce jde o regulaci využívající místo poklesu napětí krátkých pulzů plného napětí 12V a délka těchto pulzů ve výsledku určuje konečné otáčky připojeného ventilátoru. Největší výhody tohoto způsobu jsou jednak téměř nulová tepelná ztrátovost a možnost dosažení velmi nízkých otáček, ovšem specifikace ventilátoru 1200 - 2600RPM by dokázala zajistit i prostá lineární regulace. Nevýhodou zase je nemožnost sledování otáček a vetší složitost zařízení ústící i ve větší ceně.


Nalevo od potenciometru si všimněte alternativních zploštělých otvorů pro hadičky
reklama