reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník

7.2.2006, Jan Vítek, recenze
Gigabyte 3D Galaxy LCS - inovativní vodník
Do redakce nám dorazilo vodní chlazení řadící se k produktům určeným pro uživatele, kteří si chtějí koupit hotovou chladicí soustavu s jednoduchou instalací. Jak již tomu ale bývá, vodní chlazení jsou ve skříni cokoliv, jen ne skladná a sebelépe navrhnutá instalace se svou náročností nemůže vyrovnat vzduchovému chladiči. Pro výrobce nelehký úkol, pro nás hodnocení jeho snažení.
Gigabyte 3D Galaxy GW-WIU01 patří mezi vodní chlazení, jež mají zájemcům co nabídnout kromě pocitu, že konečně také chladí vodou. Takovíto zájemci ale můsí být připraveni na skutečnost, že rozdíly v teplotách nečiní desítky stupňů, zvláště dnes, kdy už jsou v nabídce přerostlé vzduchové chladiče na samé hranici prostorových možností počítačových skříní. 3D Galaxy za shodných podmínek chladí se srovnatelným výkonem a hlukem, jako zatím nejvýkonnější vzduchový chladič v našich testech - Thermaltake Big Typhoon. Pro něj je tu ale zádrhel, že výsledné teploty nejsou brány z provozu ve skříni, ale na stole, a tak nemohou být reálně srovnány s 3D Galaxy. Jistě by bylo zajímavé srovnání s tímto chladičem umístěným do stejné skříně a za stejných podmínek, ale je jasné, že jednoduše postačí, když si k jeho výsledným teplotám přičtete rozdíl teplot okolního vzduchu a vzduchu uvnitř skříně. A ten se samozřejmě mění podle kvality skříně, použitého chlazení a komponent, tudíž není možné poskytnout jednotné výsledky.


PC skříně Gigabyte 3D Aurora

Jako problém tohoto chlazení vidím především dvě skutečnosti. Zaprvé je to už zmíněný nešťastný výběr hadiček. Osobně bych volil silikonové a jistě by se také moc nestalo, kdyby měly o něco menší průměr, však zde nepracujeme s vodním blokem typu Cascade, který potřebuje k optimálnímu výkonu velký průtok. Také parametry čerpadla nejsou takové, aby muselo být kombinováno s půlpalcovými hadičkami.

Druhý problém je do jisté míry závislý i na prvním. Gigabyte totiž k chlazení dodává jen jeden blok na procesor. Smyslem vodního chlazení by ovšem měla být schopnost chlazení více komponent najednou, jinak postrádá podstatnou část svého smyslu. Jenomže Gigabyte již žádné jiné bloky ve své nabídce zatím nemá a rozměry hadiček použití bloků jiných firem velmi ztěžují. Zde tedy vidím velký potenciál do budoucna, který bohužel dnes ještě není využitý.

Z kvalit 3D Galaxy bych vedle výkonu a ticha ještě vyzdvihl kvalitní zpracování, dobře zvolené ventilátory, jednotný design, snadnou a nenáročnou instalaci/údržbu, důraz na bezpečnost provozu, využití zadních ventilátorů skříně a možnost dodatečného chlazení napájecí oblasti desky (mosfety aj.). Navíc si myslím, že ani cena za takovýto výrobek není přemrštěná a byla spíše příjemným překvapením.


Výkon při tichém provozu
Materiál hadiček a jejich průměr
Kvalitní zpracování a jednotný design
Ztížená instalace na nefiremní skříně
Snadná instalace a údržba
Mosfetový ventilátor není regulován
Využití zadních ventilátorů skříně (pokud jsou)
Není možné dokoupit jiné vodní bloky přímo od výrobce
Bezpečnost provozu
Ikona Odkaz na databázi
Dodatečné chlazení mosfetů
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 3000,- s DPH (T.S. Bohemia)

Za zapůjčení skříně děkujeme firmě Gigabyte



A také firmě Ridea distribution za poskytnutí základní desky DFI LanParty-UT nF4 Ultra.
reklama