reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte AB350-Gaming 3, aneb na co X370?

27.4.2017, Jan Vítek, recenze
Gigabyte AB350-Gaming 3, aneb na co X370?
AMD spojilo představení procesorů Ryzen 5 se čtyřmi či šesti jádry s čipsetem B350, a to nejen kvůli lépe připravenému BIOSu. Jde prostě o střední třídu desek pro střední třídu Ryzenů, ovšem má vůbec běžný uživatel důvod si i pro výkonné Ryzen 7 vybrat X370?

Speciální výbava desky


Desky pro moderní procesory AMD se nijak zásadně neliší od toho, co nabízí modely pro Intel, což platí i zde. Nicméně pokud jde o téma speciální výbavy můžeme zmínit systém podsvícení. Ten využívá různě posázené RGB LED, které jsou jednak součástí samotné desky a pak může jít i o LED pásky, jimiž si dotvoříme celou počítačovou sestavu. V případě desky AB350-Gaming 3 můžeme nastavit podsvícení dvou oblastí, a to průhledného proužku u pravé hrany desky a pak už klasické LED cestičky oddělující audio obvody.



Jde o podsvícení RGB Fusion s možností měnit barvy i efekty, jaké ukazuje následující obrázek, plus můžeme k desce zapojit až dvě RGB či RGBW pásky. RGBW znamená, že páska je krom červených, zelených a modrých diod vybavena také čistě bílými LED.



RGB Fusion nenabízí pouze nastavení libovolných barev a různých efektů, ale je tu také možnost synchronizace s grafickými kartami a celkově tvorba profilů, které budeme moci exportovat a sdílet s ostatními. Pokud tak někdo má zájem o to, aby mu PC svítilo jako vánoční stromeček, má k tomu dnes řadu možnosti poskytnutých přímo výrobci hardwarových komponent. Samotný Gigabyte k tomu poskytuje příslušnou aplikaci pro nastavení podsvícení včetně mobilních verzí pro iOS a Android.



Pak můžeme připomenout ještě to, že veškeré ventilátorové konektory zde podporují PWM pro nastavení otáček, takže nepracují se změnou v napětí, ale s modulací pulzů plného napětí, což ale musí také podporovat samotné ventilátory (či vodní pumpy). K tomu patří také nový software Smart Fan 5, kde si lze nastavit otáčky v závislosti na teplotách, které jsou na této desce snímány celkem na šesti místech. PWM konektorů pro ventilátory či vodní pumpy je tu celkem pět s ochranou proti nadproudu a schopností uspokojit nárok až na 24 W (12 V při 2 A).



Co se týče audia, pak to vypadá, že nová generace desek ve větším počtu využije namísto staršího kodeku Realtek ALC1150 novější ALC1220. Ten dosahuje odstupu signálu od šumu (SNR) 120 dB a audio zde je jinak v základní podobě bez operačních zesilovačů. Samotný kodek ale má detekovat připojené zařízení s vysokou impedancí, které se má být schopen přizpůsobit. Z hlediska audia také můžeme zmínit pozlacený USB 2.0 mezi zadními porty, který má mít velice nízko zarušené napájení, a proto se bude zvláště hodit pro externí zvukovky. Co se týče sítě, je tu 1Gb/s Ethernet od Realteku, který nepostrádá QoS funkci, jež se v tomto případě nazývá cFosSpeed. Jde jako obvykle o prioritizaci provozu na síti, kde největší prioritu dostanou packety online her a nejnižší třeba prosté stahování dat.

reklama