reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia Krypton: nejen 8200 dpi pod kapotou

15.6.2012, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia Krypton: nejen 8200 dpi pod kapotou
Dnes se podíváme na nejnovější herní počítačovou myš od společnosti Gigabyte, která patří do známé rodiny Aivia. Nabídne nám opět originální balení i příslušenství, stejně jako vysoké rozlišení a snad i kvalitní zpracování a software. Ale to teprve poznáme.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte Aivia Krypton: nejen 8200 dpi pod kapotou
  2. Instalace a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Gigabyte Aivia Krypton má být pokračovatelkou myši Aivia M8600 (recenze), čemuž napovídá i velmi podobný vzhled. Nejde však už o bezdrátovou myš, ale o klasický model s USB ocáskem, který ale i tak má své specialitky.
 



- klikněte pro zvětšení -


Mezi ty bude patřit především vyměnitelná spodní část, kterou můžeme nahradit za jinou, vybavenou oblými keramickými podložkami namísto klasických teflonů. Keramika má být odolná proti otěru a uživateli slibuje možnost velmi rychlého pohybu, zatímco teflony zase mají poskytnout vyšší přesnost ukazatele. Nezapomnělo se pak ani na úpravu hmotnosti pomocí klasických závaží a také zde Gigabyte stejně jako CM Storm u Sentinel Advance II použil senzor s rozlišením 8200 dpi. Zda jde o Avago, či jiný, nám Gigabyte ve specifikacích neprozradil.





Gigabyte Aivia Krypton přichází stejně jako jeho předchůdkyně v honosném balení. Přepravce by si musel dát velmi záležet, aby myš dorazila poškozená, protože krabice je velmi pevná a myš uvnitř dobře usazená. Pro závaží navíc dostaneme praktickou plastovou krabičku.

Model
Gigabyte Aivia Krypton - SGM-6010-KLLW1
Rozměry
127 x 67 x 42 mm
Hmotnost
110 - 149 gramů (dle použitých závaží)
Senzor
až 150 IPS (3,8 m/s)
zrychlení až 30 g
12 000 FPS
Odezva
1 000 Hz (1 ms)
Rozlišení
až 8 200 dpi
Tlačítka
9 programovatelných
Rozhraní
USB 2.0
Ergonomie
pro praváky i leváky
Barva
matná i lesklá černá

K dispozici máme tedy velkou herní myš vhodnou pro praváky i leváky, vybavenou rozhraním USB 2.0 na 1,8metrovém kabelu s pozlaceným konektorem. Co se týče jejího senzoru, pak se jedná o laserový typ s rozlišením 8200 dpi. Přesné označení Gigabyte (alespoň zatím) neuvedl, ale vzhledem ke specifikacím (150 IPS, 12000 FPS a 30 g) tu nejspíše stejně jako u Sentinel Advance II máme Avago ADNS-9800.


Odezva, či dotazovací frekvence, je jako u jiných moderních herních modelů 1000 Hz či 1 ms a pak tu máme celkem devět programovatelných tlačítek, jejichž nastavení budeme moci uložit do vestavěné paměti (32KB GHOST Macro Engine). A samozřejmě se nezapomněli ani na podsvícení pomocí LED, které poslouží jednak čistě pro efekt, ale pak také k informování uživatele o zvoleném profilu a úrovni dpi.


Zpracování myši


Myš je vyrobena z kombinace matného černého plastu, který převažuje, pak tu jsou měkké gumové boky pro jistější uchopení a nakonec střední klín a rámečky kolem bočních tlačítek z lesklého plastu. Ten je zde tedy naštěstí zastoupen jen minimálně. Se zpracováním Kryptonu jsem byl osobně spokojen. Všechny jeho části dobře odolávají i silnému tlaku bez povrzávání a prohýbání, plastové části jsou dobře opracované, ale mohly by trošku lépe lícovat, aby se mezi ně nemohly dostávat nečistoty. To je asi jediná vada na kráse.





Tato myš je stejně jako předchozí M8600 je určena pro praváky a leváky, takže je osově souměrná. Gigabyte však již naštěstí vyslyšel námitky uživatelů, a zmenšil i zaoblil její hřbet, který se tak už nezabodává do dlaně. Jinak se nedrží tak pohodlně jako myši, které jsou vyhrazeny pouze pro jednu ruku. To se projevuje především tak, že nemáte kam pohodlně položit prsteníček a malíček, nebo jen malíček (záleží na tom, jestli jste zvyklí mít neustále položený jeden prst na kolečku).





Co se týče tlačítek, pak ta hlavní jsou trošku prohnutá, aby si je vaše prsty dobře našly a mají lehký velmi příjemný stisk doprovázený ostrým cvaknutím mikrospínačů. Kolečko vypadá velmi efektně. Složeno je z průsvitného modrého plastu a vrchní černé gumy, skrz niž prosvítá modré světlo a při otáčení to vypadá, jako by modrá část uvnitř stál a točila se pouze černá gumová část, ale to je jen zdání.

Při otáčení je kolečko téměř neslyšné, ale i tak má dostatečně rozlišitelné krokování, které bych mohl přirovnat k moderním myším od Microsoftu. Jeho stisk není příliš tuhý, ovšem nelíbilo se mi, že se mu moc nechce zpět nahoru do výchozí polohy, takže není zrovna jednoduché kolečko stisknout několikrát za sebou.





Co se týče ostatních tlačítek, další hned najdeme (z pohledu uživatele) před kolečkem a dle výmluvného nápisu dpi, lze bezpečně určit, že jde o přepínač mezi jednou ze čtyř přednastavených hodnot rozlišení. Tento přepínač je dvoupolohový a osobně se mi s ním pracuje daleko lépe a rychleji než se dvěma samostatnými tlačítky. Stačí ho nahmatat a jemným posunem prstu zpět nebo vpřed si zvolit vyšší či nižší dpi, což se ihned projeví rozsvícením další dvojice modrých LED indikátorů po stranách přepínače a samozřejmě i rychlejším pohybem ukazatele na obrazovce.

Nakonec tu máme po stranách myši po třech tlačítkách. Dvě jsou v klasické poloze, kam na ně pohodlně dosáhnete palcem a jedno je posunuto až k samotnému přednímu okraji myši. Nedosáhnete na něj snadno, ale jeho hlavním úkolem je přepínat mezi pěti profily. Z toho důvodu je podsvíceno různě barevnými LED, které dohromady dají modrý, červený, zelený, světle modrý a fialový odstín. Tato tlačítka mají všechna spíše hlubší stisk, který má dobrou hmatovou odezvu, takže se s nimi pracuje dobře. S ovládacími prvky této myši jsem byl (tedy až na stisk kolečka) spokojen.





Když myš obrátíme a podíváme se na zpracování její základny, uvidíme černý zdrsnělý plast se třemi velkými teflony a uprostřed malé oko laserového senzoru. Dle naznačené šipky v dolní části zjistíme, že celý spodní panel stačí vysunout směrem od USB kabelu, což jde až překvapivě lehce. A je otázkou, zda se plastové packy časem neochodí tak, že tento panel sám při prudším pohybu vypadne.

Nicméně pod ním máme celkem deset komůrek pro 1,8g či 5,3g závažíčka. Zde se Gigabyte chlubí tím, že nám dává možnost si nastavit "vyvážení" myši tím, že si zvolíme místo pro uložení dodávaných závaží. Osobně bych neřekl, že někdo bude vůbec schopný to poznat, natož aby z toho vytřískal nějakou výhodu.





Vyšší potenciál vidím v náhradním panelu, který je vybaven čtyřmi oblými keramickými podložkami. Ty mají být odolné proti otěru a s nimi má myš po podložce jezdit jak blesk, zatímco klasické teflony mají zase poskytnout vyšší přesnost. Na to se podíváme ale až v poslední kapitole.


Příslušenství


Nyní už jen k příslušenství. To nabídne již zmíněné prvky, tedy zajímavě tvarovanou plastovou krabičku, čili zásobník pro šest 5,3g a čtyři 1,8g závaží, dále zmíněný panel a nakonec malé kleštičky pro snadnou manipulaci s těmito závažími.




- klikněte pro zvětšení -

Tak a teď už se můžeme podívat na doprovodný software a možnosti nastavení, které nám ten a dostupná 32kB interní paměť myši Krypton nabídne.
reklama