reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia M8600: na hry bezdrátově

20.2.2012, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia M8600: na hry bezdrátově
Společnost Gigabyte již není mezi výrobci periferií žádným nováčkem, takže mezi její nabídkou můžeme najít dost modelů počítačových myší. Možná vás také zaujme herní myš Aivia M8600, která se může pochlubit bezdrátovým rozhraním a širokým příslušenstvím.

Nastavení myši


V moderním operačním systému (v našem případě Windows 7 64bit) stačí tuto myš zapojit (ať už přes kabel nebo bezdrátově), zapnout a ona sama se za několik málo sekund přihlásí a my můžeme začít pracovat. Pro využití všech jejích funkcí a kvalit bude ale zapotřebí nainstalovat obslužný software, ale ještě předtím si můžete ze stejných stránek stáhnout nejnovější firmware (v našem případě verze 61i). Jedná se o spustitelný .exe soubor, jenž provede aktualizaci automaticky, ale myš musíte mít připojenou pomocí USB kabelu.

Pak až jsme si mohli stáhnout a nainstalovat software M8600 GHOST engine verze 1.02, která byla v době psaní recenze nejnovější. Vybrat si můžete mezi Flashovou a normální verzí (jde o animace tlačítek a podobně, nic zásadního) a po instalaci na vás vybafne toto okno, které je na první pohled trošku nepřehledné, ale díky tooltipům a českým popiskům se dá celkem dobře orientovat. Překlad do češtiny však není dokonalý, neboť někde zůstaly anglické výrazy nepřeloženy a jinde nebyly přeloženy zrovna dokonale. Třeba pod termínem "Frekvence zpráv" se skrývá dotazovací frekvence rozhraní myši.




- klikněte pro zvětšení -


Co tu tedy máme v hlavním okně? Když to vezmeme seshora dolů, pak nejdříve lze narazit na pět políček pro výběr barvy, přičemž ve skutečnosti jde o něco více. Tímto přepínačem si volíte celé profily, což se ihned ukáže na hřbetě myši a barvě podsvícení tamního ukazatele, stejně jako na přiřazených funkcích jednotlivých tlačítek v hlavní části okna. Vybrat si pak můžete z 27 různých barev (včetně černé - vypnuto)





Dále tu je na výběr mezi módem pro pravoruké a levoruké uživatele, jenž pochopitelně pouze přehodí funkce tlačítek. Následně tu je hned vedle vpravo přepínač mezi herním a úsporným režimem, které pracují dle očekávání. V herním režimu čeká myš v nečinnosti déle na to, aby se uspala, kvůli čemuž ale spotřebuje více energie.




- klikněte pro zvětšení -


Pak už narazíme na editaci maker, což probíhá klasickým způsobem, tedy pomocí tlačítka pro spuštění záznamu. Poté můžeme mačkat klávesy, přidávat z pravého sloupce další včetně kliknutí tlačítek myši/pohybu kolečka a časových prodlev. Makra jdou také importovat či exportovat z/do souboru a po jejich vytvoření je jednoduše přesuneme do seznamu maker, abychom si je následně mohli přiřadit k jednotlivým tlačítkům. V hlavním okně tedy máme v pravém sloupci na výběr makra, která jednoduše popadnete ukazatelem myši a přesunete na vybrané tlačítko. Popřípadě lze využít základní přednastavené funkce ze sloupce nalevo (např. spuštění kalkulačky a jiných aplikací, ovládání multimédií, vybrané klávesy, minimalizace/maximalizace oken, kopírování/vložení/vyjmutí, ovládání hlasitosti, atd.).





Dále tu nesmí chybět nastavení citlivosti a dotazovací frekvence (až 1000 Hz, čili 1 ms), přičemž v základním režimu to je 800, 1600, 3200 a 5600 dpi, přičemž software dokáže jít až na 6600 dpi. Pokud si osy odemknete, budete si moci nastavit citlivost jednotlivých os nezávisle na sobě.





Nakonec si ukážeme poslední okno, kde je nastavení rolování pomocí otáčení či naklápění kolečka do stran. Poslední tlačítko s označením Windows pouze otevře systémové nastavení myši v OS Windows.
reklama