reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia M8600: na hry bezdrátově

20.2.2012, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia M8600: na hry bezdrátově
Společnost Gigabyte již není mezi výrobci periferií žádným nováčkem, takže mezi její nabídkou můžeme najít dost modelů počítačových myší. Možná vás také zaujme herní myš Aivia M8600, která se může pochlubit bezdrátovým rozhraním a širokým příslušenstvím.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Myš Gigabyte Aivia M8600 je tedy univerzální herní myš a jako taková se hodí pro praváky i leváky, ovšem, jak jsem psal už v první kapitole, její protáhlé tělo se zadním klínem, jenž se zabodává do dlaně, není zrovna etalonem ergonomie. Nejde tak pouze o to, že myš má souměrný tvar, což by se dalo přežít, neboť kvůli němu se musíme vypořádat jen s ostrými hranami u prsteníčku a malíčku.





Připravit se také musíme na to, že Aivia M8600 je kvůli svému mohutnému tělu i akumulátoru těžká, což mně osobně celkem vadilo, když s ní bylo zapotřebí hýbat pomalu a klidně (třeba v grafickém editoru při úpravě fotografií). V takovém případě se i přes své velké teflony občas zadrhla, k čemuž bohužel přispělo také zpracování oněch teflonů. Ty totiž mají zbytky lepidla na svých hranách a kvůli tomu se na ně brzy začaly nalepovat nečistoty, které hladkému skluzu myši rozhodně nepřidaly.

Ovladací prvky včetně kolečka mi však velmi vyhovovaly především kvůli výborné hmatové odezvě při stisku, přičemž pětisměrné kolečko se dá snadno a bezchybně ovládat jedním prstem. Je jen škoda, že boční dvojice tlačítek mezi sebou nemají žádnou mezeru, jen to blíže uživateli je více vykouslé, ale to nestačí na bezpečné nahmatání toho pravého.




v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence cca 850 Hz
(910 Hz při připojení přes USB kabel)


Laserový senzor s vysokým rozlišením pracoval bezproblémově. Myš svůj pohyb díky němu sledovala velmi přesně a byla nastavena tak, aby vertikální či horizontální pohyby moc nevyrovnávala, což má za následek věrnější kopírování pohybu ruky. Opakem jsou kancelářské myši, jež obyčejně pracují tak, aby s nimi uživatel byl ukazatelem schopen pohybovat víceméně rovně. Senzor je také téměř nemožné "utrhnout", ale jde také o první myš, s níž se mi lépe pracovalo na dřevěné desce stolu než na naší podložce CM Storm Weapon of Choice M4 SSK, která byla na ni snad moc tvrdá a drsná.

Co se týče výdrže na baterie, pak ta pohodlně stačila na dva dlouhé pracovní dny v herním režimu a poté ještě baterie signalizovala 60 - 30% nabití. Myš toto signalizuje pomocí stejných indikátorů, které používá pro zobrazení úrovně citlivosti a ty se rozsvítí na krátkou dobu vždy po probuzení myši po krátké době nečinnosti. Tři zelené LED znamenají 100 - 61% plné kapacity, dvě LED pak 60 - 31 %, jedna LED 30 - 11 % a pokud má baterie méně než 10 % energie, diody se rozblikají. Uživatel tak má dostatek času na to, aby baterii vyměnil, což lze stihnout za několik sekund, nebo může myš dát nabít do dokovací stanice, ale pokud ji bude potřebovat, lze ještě k ní připojit USB kabel. Nedostatek energie vás tak nemůže překvapit.


Závěr


Myš Aivia M8600 od společnosti Gigabyte je zajímavým kusem hardware, jenž sází především na to, že i hráči počítačových her dokáží ocenit bezdrátové připojení. Její tělo je velké a celkem těžké, přičemž jeho jednotlivé části by mohly o trošku lépe lícovat. Tvarem se hodí do ruky pravákům stejně tak dobře jako levákům, přičemž v obou případech nás bude do dlaně tlačit ostrý hřbet, což není nic příjemného. Stejně tak jsem nebyl spokojen s teflony, které kvůli zbytkům lepidla na svých hranách sbíraly nečistoty.





Ovládací software a palubní paměť zajistí dobré možnosti nastavení, které se uloží přímo do myši. Ta zase nabídne kvalitní ovládací prvky, tedy celkem osm tlačítek a pětisměrné kolečko s dobrou hmatovou odezvou. Bezdrátové rozhraní funguje spolehlivě s jen o málo nižší dotazovací frekvencí než v případě USB a díky přiložené druhé baterii a možnosti napájení a připojení přes odpojitelný USB kabel nás nemůže překvapit nedostatek energie. Laserový senzor pak pracuje přesně a dobře sleduje povrch.

Na myši Aivia M8600 je tedy co vylepšovat, ale dá se říci, že pokud vám bude vyhovovat její tvar, velikost a rozmístění tlačítek, měli byste být celkově spokojeni.


Bezdrátové připojení a možnosti napájení
Ostrý hřbet
Dobré ovladací prvky
Teflony s lepivými hranami
Vestavěná paměť a kvalitní software
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2 000 Kč s DPH


Za zapůjčení myši Aivia M8600 děkujeme Gigabyte




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Aivia M8600 by Gigabyte is an interesting piece of hardware which tries to attract gamers who would like to have a potent and wireless mouse. Its body si large and quite heavy while its single parts could have been put together more precisely. Its shape makes it ambidextrous, so right-handed users as well as left-handed users can experience the sharp back that will push into their palms, which is not enjoyable at all. Also, I was not satisfied with the mouse feet with glue residues picking up dust and other bits.
On the other hand Aivia's GHOST engine software together with on-board memory gives us wide options for settings and I also liked all the buttons including the five-directional wheel that provided good touch response. The wireless interface works flawlessly and with just a slightly lower frequency response in comparison with the USB interface. And thanks to the backup battery and the option to power the mouse via USB we simply cannot run out of juice. And finally, the laser sensor is precise and has great tracking ability.

Aivia M8600 is not perfect; however, it could be stated that if one likes its shape, size and button dispositions, they should be more than satisfied.
reklama