reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia Osmium: Cherry MX + dobrá výbava

5.11.2012, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia Osmium: Cherry MX + dobrá výbava
Společnost Gigabyte již má své zkušenosti s herními periferiemi a ani herní klávesnice Aivia Osmium není v její nabídce první. Zaujmout by nás měla především mechanickými tlačítky Cherry MX Red, podsvícením, makro tlačítky, a to zdaleka není vše...

Instalace


Klávesnice Gigabyte Aivia nemá u sebe sice přiloženo CD se softwarem, ale příslušný AIVIA GHOST MACRO ENGINE si můžeme stáhnout přímo ze stránek výrobce. V našem případě byla k dispozici verze 1.03





Nastavení klávesnice


Vypadá to, že Gigabyte sjednotil své rozhraní pro nastavení herních periferií, neboť na stejné jsme už narazili u myši Aivia Krypton. Jedná se o dlaždicový systém se třemi záložkami, kde v první si vybereme mezi dostupnými periferiemi, zde tedy máme pouze klávesnici Osmium, nebo lze vstoupit na fóra Aivia či webové stránky výrobce.





Když přepneme na profily, pak se ihned pod nimi ukáží jednotlivé barvy, z nichž každá reprezentuje jeden profil a my si můžeme mezi nimi přepínat. V dlaždicích se pak ukáží dostupné programovatelné klávesy, jichž je v tomto případě pět. Jim pak můžeme přiřadit buď již připravené funkce pro spuštění vybraných aplikací, kopírování textu, ovládání oken, atd.





Druhou možností je vytvořit si vlastní makro. Záznam maker se provádí klasicky pomocí tlačítka Zaznamenat, po čemž začne aplikace detekovat vše, co stiskneme na připojené klávesnici nebo myši. Můžeme si zvolit, zda se mají zaznamenávat pouze akce na klávesnici, myši, nebo obojím, pak zda má být mezi akcemi nějaká prodleva (žádná, fixní, nebo přesně dle provedeného záznamu). Zde silně doporučuji zvolit alespoň mírné prodlevy několika desítek milisekund, protože se tak vyhnete situaci, kdy se systém z velmi rychlých příkazů myši doslova zblázní.

Pak je tu také způsob provedení makra při jeho použití - provést jednou, cyklický režim a režim přidržení. Cyklický mimochodem znamená, že makro bude cyklicky prováděno do té doby, kdy opětovně stiskneme příslušnou klávesu. To bylo ještě u zmíněné myši nesprávně a nelogicky pojmenované jako režim lupy. Poslední režim přidržení je označen jako "Režim - klávesa Pal". Ve skutečnosti to prostě znamená, že makro bude aktivní pouze po dobu stisku klávesy. Další příkazy pro manuální vložení prodlevy či stisku klávesy/tlačítka myši můžeme vložit pomocí výběru funkcí nalevo od pole záznamu a také samozřejmě lze dané makro pojmenovat a případně je exportovat/importovat. Jak je tedy vidět, lokalizace aplikace do češtiny není dokonalá, ať už jde o zapomenuté anglické popisky, nevhodný český výraz nebo jen to, že se přeložené výrazy na tlačítka nevejdou. Ale to lze ještě akceptovat.





Poslední záložka nám nabídne jednak profily a pak ukládání do paměti. To umí pouze celou paměť klávesnice promazat.





V případě profilů se ukáže přehled všech dostupných a ty můžeme jednoduše aktivovat či deaktivovat. To se hodí pro případ, že nevyužijeme všech pět a pak nebudeme muset při přepínání profilů cyklovat mezi všemi. Jen nás zde nesmí zmást, že při stisknutí tlačítka aktivovat se profil deaktivuje a naopak. Popisky by tedy měly znít spíše "aktivován" a "deaktivován". Nakonec je tu tzv. breathing effect (pro něj při nastavení platí to samé). Ten se týká pouze různobarevně podsvíceného loga Aivia, které buď bude svítit stejnou intenzitou, nebo bude pravidelně pohasínat.





A to máme z nastavení vše, takže hurá na poslední kapitolu.
reklama