reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia Osmium: Cherry MX + dobrá výbava

5.11.2012, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia Osmium: Cherry MX + dobrá výbava
Společnost Gigabyte již má své zkušenosti s herními periferiemi a ani herní klávesnice Aivia Osmium není v její nabídce první. Zaujmout by nás měla především mechanickými tlačítky Cherry MX Red, podsvícením, makro tlačítky, a to zdaleka není vše...
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Klávesnice je tedy vybavena konektory, z nichž USB 3.0 a audio jsou pouze průchozí. Zadní port USB 2.0 však sdílí své připojení, a tedy i dostupnou energii s klávesnicí, což klade jistá omezení. Připojení běžného flash disku tak ještě proběhlo bez problémů, ale na mobilní pevný disk už energie nestačila a divné by spíše bylo, kdyby stačila.

K provedení klávesnice jsem se vyjadřovali již v první kapitole, takže jen krátce zrekapituluji, že působí velmi dobře. Její tělo je pevné, nejsou zde žádné designové excesy, i když zde už otevíráme téma rozložení kláves. To je samo o sobě klasické s velkou klávesou Enter, Backspace i pravým Shift. Zkrácen byl naopak levý Shift.

Pak tu jsou ale přídavné programovatelné klávesy G1 až G5, které můžeme využít v součinnosti s pěti profily, takže máme ve výsledku přístup k celkem 25 naprogramovaných funkcí či maker, které si klávesnice umí zapamatovat s využitím rozhraní Ghost. Délka maker není výrazně omezena a v závislosti na využití přepínačů to bude klidně 470 znaků. Problém ale vidím v umístění programovatelných kláves, které jsou až u samotného horního okraje klávesnice, tedy naprosto mimo veškeré dění. Uživatel tak bude muset přesouvat celou ruku (nelze pouze natáhnout prst), a to nelze dost dobře provést bez kontroly pohledem.

Pokud byste tedy chtěli programovatelné klávesy při hraní opravdu intenzivně využívat a zároveň potřebujete být přitom rychlí a pohotoví, takové umístění není vůbec vhodné. U ovladačů podsvícení a hlasitosti zvuku to naopak vůbec nevadí a nakonec je otázkou, zda umístění portu USB 3.0 a audio konektorů na levém boku klávesnice nebude vadit při pohybu s myší. Osobně bych ale řekl, že spíše ne, ale záleží na tom, jak velký odstup obvykle máte mezi klávesnicí a myší.




- klikněte pro zvětšení -


Podsvícení klávesnice odpovídá použitým tlačítkům. Ta mají totiž své diody nad nástavcem držícím čepičku klávesnice, jak je vidět z fotografie dole, takže ozařují spíše horní polovinu klávesy. To pak znamená, že ve tmě budou vidět spíše hlavní, tedy anglické popisky kláves. Stejné to ale bude i u ostatních klávesnic s tlačítky Cherry MX, protože to prostě vyplývá z jejich konstrukce, takže u Aivia Osmium za to nelze jejího výrobce kárat. Ostatně podsvícení bych stejně označil za lepší než u většiny membránových klávesnic, kde je nevyvážené prosvícení popisků často daleko horší. A zde je plusem i možnost velmi plynulé regulace svitu pomocí kolečka.

Hlučnost klávesnice odpovídá použitým tlačítkům, ale je tu jedna neobvyklá věc. Pokud prudčeji stisknete především některou z větších kláves, pak se ozve slabší kovové zazvonění, což by mohl mít na svědomí výztužný plech a samotná mechanická tlačítka. Tento zvuk se trošku zesílí u klávesnice s vysunutými nožkami, ale jednak je třeba se připravit na to, že mechanické klávesnice obecně jsou hlučnější a potom, jak se ukázalo, další model stejné klávesnice byl už v tomto ohledu v normě.


Tlačítka a odpor při stisku


V minulých recenzích jsme začali provádět také menší zatížením kláves, abychom si ověřili, jak velkou sílu je nutné vyvinout pro jejich stisk. Provedeme to jednoduše pomocí improvizovaného závaží a přesných vah. Co se týče tlačítek Cherry MX Red, pak síla stisku by se měla rovnat zatížení 45 gramy. Oproti tlačítkům Cherry MX Black je to o celých 15 gramů méně a dle našich vah oněch 45 gramů odpovídá realitě (+/- 1 gram rozdílu mezi jednotlivými klávesami). Při praktickém použití je rozdíl mezi Aivia Osmium a klávesnicí s Cherry MX Black opravdu znát, takže stisk kláves je lehčí a na můj vkus možná až příliš lehký, ale to je možná dané právě tím, že jsem zvyklý na tlačítka Black.




Cherry MX Red s modrým podsvícením


Nicméně bych si zcela jistě dokázal zvyknout a pro uživatele, který lehký stisk ocení třeba kvůli bolestem prstů, budou Cherry MX Red to pravé. A co se týče funkce NKRO (N-Key Rollover), pak ta zde fungovala spolehlivě, čili s omezením počtu najednou rozpoznatelných kláves si nemusíte dělat starosti.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice Aivia Osmium je velmi dobře vybavený herní model s mechanickými tlačítky Cherry MX Red, které jsou zde jedinou dostupnou volbou. Sama o sobě má pevné tělo pokryté kvalitními plasty (a snad s kovovou výztuží uvnitř), takže by nám měla sloužit velmi dlouho.




- klikněte pro zvětšení -


Dále do její výbavy patří modré LED s plynulou regulací svitu pod každou klávesou, pět programovatelných kláves G a možnost přepínat mezi pěti profily, ovladač hlasitosti zvuku v podobě kolečka od myši a také rozšiřující porty USB 2.0, USB 3.0 a také dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon.

Výbava je to tedy velmi dobrá a pochválit můžeme také možnosti nastavení kláves G s využitím aplikace Ghost, která by ale sama o sobě zasloužila kvalitnější lokalizaci, čili překlad. Nicméně to nesnižuje její funkčnost a vážnější problém bych spíše viděl v umístění samotných kláves G, které jsou až úplně nahoře, a tedy mimo dosah z výchozího umístění ruky, což především u akčních her není dobrý předpoklad.

Celkově je Aivia Osmium kvalitní model, jenž má své mouchy, a mezi ty bude mnoho uživatelů jistě řadit také cenu. Nicméně ta je na mechanickou klávesnici s takovouto výbavou odpovídající, bohužel.


Plusy


+ Pevné tělo
+ Tlačítka Cherry MX Red a NKRO
+ Podsvícení, programovatelné klávesy, ovladač zvuku, porty USB a audio
 
 

Minusy


- Umístění programovatelných kláves G
- Nedokonalá lokalizace softwaru do češtiny
 

Cena v době testování: cca 2.700 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení klávesnice Gigabyte Aivia Osmium děkujeme Gigabyte.




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Gigabyte Aivia Osmium keyboard is a very well equipped mechanical model with Cherry MX Red button. These are the only choice we have in this case. The keyboard itself has a firm body made of high-quality plastic parts (and perhaps it also has metal reinforcement inside), so it should do us a great service for a very long time.

Among its equipment are blue LEDs with smooth regulation under each key, five programmable G keys with also five profiles switch, sound control which is basically a mouse wheel and also onboard ports USB 2.0, USB 3.0 and 3,5mm audio for headphones and microphone.

I also liked the G key setting possibilites for which we will use the downloadable Ghost application. This software could be better localized into Czech, however that does not decrease its functionality. Rather more serious problem is the location of the G keys. These are near the upper edge, so they are far from being easily reachable and that is no good especially for users who like to play action games.

As a whole, Aivia Osmium is a good product that has its weak spots and many users will also mention its high prices. But with respect to the equipment this mechanical keyboard's price is quite normal.
Jak hodnotíte klávesnici Gigabyte Aivia Osmium?
V anketě šlo hlasovat od 5.11.2012 do 26.10.2013. Počet hlasujících: 3
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama