reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče

6.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče
Gigabyte má ve své nabídce i herní monitory a my se dnes podíváme na 48" OLED variantu Aorus FO48U. Těšit se můžeme na HDMI 2.1, 120Hz frekvenci, extrémně vysoký kontrast i FreeSync Premium.
Nejprve se podíváme na ovládání monitoru. OSD sice můžete vyvolat joystickem na spodní straně monitoru, to ale asi nebudete moc využívat (už vzhledem k tomu, že díky velikosti monitoru od něj budete zpravidla docela daleko). Druhou možností je dálkové ovládání.
 
Gigabyte Aorus FO48U dálkové ovládání
 
Hlavní menu monitoru nabídne tři základní funkce. Jedním je "Dashboard", dalším je "Game Assist" a třetí jsou "Settings". Pokud si nastavení nějak pokazíte (velmi snadné např. neuváženým nastavením PiP/PbP), pak je docela složité to vrátit zpět. Stalo se mi, že pak rozhraní velmi letargicky odpovídá na stisky, pokud vůbec (pak je potřeba odpojit vše až na jedno zařízení a spustit monitor). Nepoužíváte-li více vstupů najednou jako já při testu, asi na problémy nenarazíte. A co tedy jednotlivé věci znamenají?
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD
 
Začneme u Dashboard. Zde si můžete nechat monitorovat vlastnosti CPU a GPU, tedy jejich frekvence, teploty, rychlost ventilátorů a podobně, pokud je něco takového podporováno.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Dashboard
 
Na pozici dle vašeho výběru se pak objeví informace, které jste si vybrali (za předpokladu, že se aplikace dostane k těmto datům a počítač je nabídne). V mém případě herní notebook přenášel informace o teplotě CPU i GPU, vytížení CPU a frekvenci GPU. Zvláštní je, že to u něj fungovalo jen ve Windows, ale nikoli ve hrách (tam se hodnoty zasekly). Na desktopu s ukazováním správných hodnot není problém.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Dashboard
 
V případě Game Assist si můžete zapnout herní časovač, odpočítávání hry a zobrazení snímkovací frekvence. Také si lze vybrat polohu.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Game Assist
 
Výsledkem je zobrazení těchto informací opět ve vámi zvoleném místě.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Game Assist
 
Monitor vám při vyvolání menu ukáže nastavení právě aktuálního režimu (rozlišení, frekvence, herní funkce). V sekci Gaming můžete tyto herní funkce nastavit (např. Aim Stabilizer, Black Equalizer, Adaptive Sync). Bohužel se nedozvíte, proč a kdy jsou jednotlivé funkce zašedlé a ani manuál není vždy příliš nápomocný, někdy se některá omezení dozvíte, jindy ne (např. na Aim Stabilizer potřebujete frekvenci 100 Hz a více, vypnutý Adaptive Sync a HDR), Black Equalizer potřebuje vypnutí HDR (a musí být vypnuté všude, tedy v operačním systému i ve hře). Někdy třeba povolíte funkci, která by měla umožnit nastavit jinou volbu, to se ale nestane. Musíte pak např. změnit barevný režim a vrátit ho zpět, pak už daná volba může být dostupná.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Nastavení
 
Sekce Picture dovoluje výběr režimů obrazu, u některých můžete nastavit další detaily, u některých ne (např. u sRGB nastavíte jen jas). Monitor zde zobrazí herní HDR režimy, pokud je aktivováno HDR.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Nastavení
 
V další sekci Display si můžete vybrat zdroj obrazu (port), nastavit KVM Switch, HDR a další detaily.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Nastavení
 
V sekci System si nastavíte spoustu detailů, jako je jazyk (čeština tu není), zvuk, vlastnosti OSD (průhlednost, doba zobrazení, velikost), Quick Switch dovolí nastavit funkční tlačítka na ovladači, lze si vypnout informaci o rozlišení a vstupu (pokaždé, když se změní) a jsou zde také informace o tom, kolik hodin byl monitor v provozu, počet spuštění režimů APCS a AOCS pro prodloužení životnosti displeje OLED.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD nastavení
 
Nastavení monitoru a jeho ovládání si můžete uložit (jsou zde tři pozice), nicméně tato nastavení je třeba obnovovat (načíst z paměti po vypnutí monitoru). Počítáte tak třeba s tím, že máte určitým způsobem nakonfigurovaný čtyřsměrný ovladač (na dálkovém ovládání) a ono to najednou nefunguje. Je potřeba vyvolat uložené nastavení a pak to zase začne fungovat. Proč to monitor někdy zapomíná, netuším.
 
V podstatě totéž můžete nastavit i softwarově pomocí aplikace OSD Sidekick. Je to i pohotovější díky tomu, že se nemusíte překlikávat v menu pomocí tlačítek, ale můžete využít myš.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Sidekick
 
Zajímavou funkcí jsou i klávesové zkratky. Těmi si můžete nastavit např. úpravu jasu, zapnutí zobrazování frekvence, rychlé přepínání mezi obrazovými profily a mnoho dalšího. Velmi užitečná věcička.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Sidekick
 
Aplikace dovoluje také volbu vstupu, nastavit průhlednost OSD, délku zobrazení nebo např. nastavení dálkového ovládání.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Sidekick
 
Dále tu máme nastavení KVM Switche, především pak spárovaní obrazového vstupu se správným USB kabelem.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Sidekick
 
V neposlední řadě se dozvíte verzi firmwaru a můžete ho aktualizovat. Zde si dovolím dát jedno varování. Aplikace zobrazuje průběh instalace, přičemž asi po 6 minutách dojde do maxima. Na tom ale zůstane ještě několik minut a informace o úspěšné aktualizaci se objeví až mnohem později (mohlo to být tak někde ke čtvrt hodině). Takže vyčkejte.
 
Gigabyte Aorus FO48U OSD Sidekick
 
Už víme, jak monitor vypadá, co by měl umět, a jak ho můžeme ovládat. V dalších dvou kapitolách se podíváme na praktické zkušenosti.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama