reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče

6.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče
Gigabyte má ve své nabídce i herní monitory a my se dnes podíváme na 48" OLED variantu Aorus FO48U. Těšit se můžeme na HDMI 2.1, 120Hz frekvenci, extrémně vysoký kontrast i FreeSync Premium.
Dnes jsme se podívali na herní monitor Gigabyte Aorus FO48U. Jde o obrovský téměř 48" monitor typu OLED, na který budete potřebovat opravdu hodně velký stůl (hlavně dlouhý). Monitor je velmi tenký (v horní části), což vypadá působivě. Kvůli obrovské úhlopříčce a hmotnosti nepočítejte s nějakou možností polohování, podporováno je akorát 300mm VESA. Trochu zamrzí absence jakýchkoli pomůcek pro kabelový management.
 
Funkčně je to ale slušný monitor. Cílí sice především na hráče, ale nezalekne se ani práce. Dostanete tu funkce jako KVM Switch nebo PIP/PBP, nechybí podpora 10bitových barev, máme tu speciální režim pro sRGB pro ty, kteří nechtějí přesaturované barvy a chtějí standardizovaný barevný prostor, poskytne i bohaté pokrytí prostoru DCI-P3. Především však doslova překvapí kontrastem a opravdu černou barvou. To se s klasickými monitory a televizemi s IPS nebo VA panely nedá srovnávat. Na video je ideální.
 
Gigabyte Aorus FO48U hodnocení
 
Přesto tu máme i dva problémy. Riziku vypalování pixelů se Gigabyte snaží předcházet několika technologiemi, přesto nelze zaručit, že se po čase neobjeví prvky uživatelského rozhraní operačního systému napevno v obrazu. Při testu jsem nic takového nepozoroval, ale to je vzhledem k době testování logické. Problémem je také ABL. Monitor zvládne dosahovat vysokého jasu, ale pouze lokálně. Větší plochy s vysokým jasem nezvládne a čím více je světlé plochy, tím je tato plocha tmavší. Při roztahování oken nebo otevírání nových tak znatelně klesá jas bílých ploch a nevypadá to dobře. Monitor podporuje HDR, které obraz příjemně oživí, ale nepočítejte s výrazným rozdílem jasů oproti SDR.
 
Hráči budou z monitoru asi více nadšeni. Dostanete zde 120Hz frekvenci ve 4K přes HDMI 2.1 i DisplayPort. FO48U nabídne i Adaptive Sync, konkrétně FreeSync Premium. Nepatří sice mezi oficiálně podporované monitory s G-Sync (nemá čip pro G-Sync nebo G-Sync Ultimate, oficiálně nemá ani certifikaci G-Sync Compatible, která čip nevyžaduje), nicméně v ovladačích Nvidie se to dá rozchodit a opravdu to funguje. Gigabyte přibalil i několik pomocných funkcí jako Aim Stabilizer (vkládání černých snímků, což vylepšuje plynulost a rozmazání obrazu, ale snižuje to už tak nízký jas), Black Equalizer pro prosvětlování stínů (čímž se ale připravíte o vysoký kontrast OLED displeje) nebo Crosshair, který přidá zvýrazněný zaměřovač (ten si můžete udělat i vlastní).
 
Hráči zde dostávají také funkci Game Assist, která umožňuje zobrazovat další pomůcky vedle již zmíněného zaměřovače. Lze si zobrazit např. snímkovací frekvenci, údaje o vytížení nebo teplotě CPU i GPU. V neposlední řadě potěší i velmi dobré ozvučení díky kvalitním reproduktorům včetně subwooferu. Neroztřese sice okenní tabule, ale basy jsou přesto slušné. Mnoho hráčů sice asi bude používat sluchátka, ale pro další použití je zvuk opravdu hodně solidní.
 
Zbývá tak otázka, zda chcete tak obří herní monitor (a nikoli herní televizi) a máte na něj cca 40 tisíc Kč.
 
 

Monitor je vhodný pro:

 
1. Náročné hráče, kteří chtějí obří monitor (ideální pro herní konzole)
2. Konzumaci nejrůznějšího vizuálního obsahu
 
 

Plusy

 
+ Perfektní kontrast
+ Herní funkce a vlastnosti (120Hz, FreeSync, Aim Stabilizer, Black Equalizer,...)
+ Podpora KVM Switch i PIP/PBP
+ Solidní zvuk
 
 

Minusy

 
- Nízký maximální jas (a silné projevy ABL)
- Absence pomůcek pro kabelový management

 
Za zapůjčení monitoru Gigabyte Aorus FO48U děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 40.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama